Jump to content

Hefeweizen to czy nie?


Recommended Posts

Hej. Uwarzyłem wczoraj swoje pierwszego pszeniczniaka.

 

9l

Zasyp:

-słód pszeniczny 2 kg

-słód torrified wheat - prażona pszenica 200 g

-Słód zakwaszający 100 g

-Chmiel Lubelski 15 g na 60 min

-Drożdże WB-06

 

Wyszło 12,5 BLG, IBU 15

 

 

Pytanie, czy będzie to hefeweizen? Czytałem o tym stylu, że ma od 50% do 70% pszenicy reszta to słód pilzneński. Moje piwo ma 95% pszenicy w zasypie i 0 pilzneńskiego. Można to piwo podciągnąć pod hefeweizena czy raczej to bezstylowiec? A może jakiś inny styl, którego nie znam? Dziwne, że poza grodziskim prawie nie ma piw niemal w całości pszenicznych.

 

 

Edited by verth
Link to comment
Share on other sites

To czy to będzie hefeweizen, będzie zależało od cech sensorycznych, które będzie posiadało ale z przepisu potencjał jest ;)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

23 godziny temu, verth napisał:

A po zasypie można coś powiedzieć? W sensie czy stylowe czy nie?

Opis stylu określa go tylko sensorycznie, to co jest w innych rubrykach (surowce, wartości IBU, EBC itp.) jest tylko elementem pomocniczym dla piwowara, aby było mu łatwiej zrobić piwo w stylu.

 

Więc podsumowując, żeby nie było żadnej wątpliwości ;) stylowości nie określa technologia wytworzenia piwa, tylko jego cechy sensoryczne.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, verth napisał:

Czyli jak porobią mi się dziwne aromaty i posmaki skórki z pomarańczy i goryczka okaze się większa to mogę z czystym sumieniem powiedzieć kolegom, że piją witbiera? :)

Moja odpowiedź była niejednoznaczna, bądź niezrozumiała w którymś miejscu?

 

Godzinę temu, Henx napisał:

No z czystym sumieniem to nie, ale możesz powiedzieć, że piją a'la witbiera :)

W myśl zasady "po czynach ich poznacie", jak piwo będzie pachniało jak witbier, smakowało jak witbier i wyglądało jak witbier, to z czystym sumieniem można powiedzieć, że piją witbiera, a nie a'la :P

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Taaa a stylowe Marcowe to tylko warzone w marcu :)

 

Nawet wczytałem się w opis i jakby zakładać wytyczne technologiczne (co jest błędem, bo taksonomia piw jest sensoryczna), to jest tam

Cytuj

"By German brewing tradition(...)"

;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.