verth Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) Hej. Uwarzyłem wczoraj swoje pierwszego pszeniczniaka. 9l Zasyp: -słód pszeniczny 2 kg -słód torrified wheat - prażona pszenica 200 g -Słód zakwaszający 100 g -Chmiel Lubelski 15 g na 60 min -Drożdże WB-06 Wyszło 12,5 BLG, IBU 15 Pytanie, czy będzie to hefeweizen? Czytałem o tym stylu, że ma od 50% do 70% pszenicy reszta to słód pilzneński. Moje piwo ma 95% pszenicy w zasypie i 0 pilzneńskiego. Można to piwo podciągnąć pod hefeweizena czy raczej to bezstylowiec? A może jakiś inny styl, którego nie znam? Dziwne, że poza grodziskim prawie nie ma piw niemal w całości pszenicznych. Edytowane 5 Lipca 2018 przez verth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) To czy to będzie hefeweizen, będzie zależało od cech sensorycznych, które będzie posiadało ale z przepisu potencjał jest Edytowane 5 Lipca 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verth Opublikowano 5 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 A po zasypie można coś powiedzieć? W sensie czy stylowe czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 A czy to ważne, módl się żeby wyszedł dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verth Opublikowano 5 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Ważne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Hefe - drożdże, weizen - pszenica. Jak piwo będzie, pite z drożdżami jak to robią szkopy na bawarii to będzie to hefe-weizen, a czy będzie smakował jak jakiś Paulaner czy inny Kapuziner to Ci nie powiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 (edytowane) 23 godziny temu, verth napisał: A po zasypie można coś powiedzieć? W sensie czy stylowe czy nie? Opis stylu określa go tylko sensorycznie, to co jest w innych rubrykach (surowce, wartości IBU, EBC itp.) jest tylko elementem pomocniczym dla piwowara, aby było mu łatwiej zrobić piwo w stylu. Więc podsumowując, żeby nie było żadnej wątpliwości stylowości nie określa technologia wytworzenia piwa, tylko jego cechy sensoryczne. Edytowane 6 Lipca 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verth Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 Czyli jak porobią mi się dziwne aromaty i posmaki skórki z pomarańczy i goryczka okaze się większa to mogę z czystym sumieniem powiedzieć kolegom, że piją witbiera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 No z czystym sumieniem to nie, ale możesz powiedzieć, że piją a'la witbiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 (edytowane) Godzinę temu, verth napisał: Czyli jak porobią mi się dziwne aromaty i posmaki skórki z pomarańczy i goryczka okaze się większa to mogę z czystym sumieniem powiedzieć kolegom, że piją witbiera? Moja odpowiedź była niejednoznaczna, bądź niezrozumiała w którymś miejscu? Godzinę temu, Henx napisał: No z czystym sumieniem to nie, ale możesz powiedzieć, że piją a'la witbiera W myśl zasady "po czynach ich poznacie", jak piwo będzie pachniało jak witbier, smakowało jak witbier i wyglądało jak witbier, to z czystym sumieniem można powiedzieć, że piją witbiera, a nie a'la Edytowane 6 Lipca 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 7 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 Ale napisał „dziwne aromaty” i nie wspomniał o kolendrze zaraz zacznie się dyskusja jak na elektroda.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 7 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 myślę że piwo będzie smaczne, ale nawet jeśli będzie smakować jak hafe weizen to jednak nim nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 Taaa a stylowe Marcowe to tylko warzone w marcu Nawet wczytałem się w opis i jakby zakładać wytyczne technologiczne (co jest błędem, bo taksonomia piw jest sensoryczna), to jest tam Cytuj "By German brewing tradition(...)" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 To jest tak. Puśc mu Rammsteina, jak zacznie nucić, to to niemieckie piwo. Czyli Hefeweizen. Jak nie, postaw przy piwie na noc gofra. Jak gofer zniknie, to jest to piwo belgijskie, pewnie Witbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 Też jakiś sposób ewaluacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 7 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 Godzinę temu, Jankasper napisał: Jak gofer zniknie Wybacz, ale nie mogłem się powstrzymać Jankasper i Lasek 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się