Jump to content

Pas grzewczy do utrzymania temperatury zacieru?


Recommended Posts

Witajcie, ostatnio pojawił mi się pomysł by wykorzystać pas grzewczy który można kupić w niewielkiej cenie na Ali do utrzymywania temperatury podczas zacierania. Bez żadnych sterowników, kontrolerów. Podłączył bym taki pas bezpośrednio do kontaktu i owinął wokół garnka. 80W nie powinno chyba ani przegrzewać zacieru ani zbyt mocno go podgrzewać. Podobny system można by zastosować do podgrzewania kadzi filtracyjnej. 

Stosował ktoś z was coś takiego?

Co o tym sądzicie?  

Link to comment
Share on other sites

Próbowałem czegoś podobnego. Pas grzewczy i zaizolowany fermentor karimatą. Szczerze mówiąc pas mi wiele nie dał bo spadek temperatury był podobny w przypadku jego zastosowania jak i bez niego. Ostatecznie przypaliła mi się trochę karimata. 

Możesz spróbować, może u Ciebie sprawdzi się to lepiej.  

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, koval_blazej napisał:

mam taki pas i wydaje się raczej wodoodporny (zalane po całości silikonem), to może po prostu wrzucić go do zacieru?

 na pewno taki pas jest przeznaczony do kontaktu z żywnością... :eusathink:

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. 

Czyli gra nie warta świeczki, więcej zabawy niż korzyści. Nie będę sobie w takim razie utrudniał. 

 

Co do wkładania do środka to tez bym odradzał bo jeszcze człowiek zacznie świecić w nocy na niebiesko. ;) Osobiście nie polecam nawet dotykania tego po podłączeniu. 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.