Jump to content

RIS - weryfikacja receptury.


Bartosz Bartosz

Recommended Posts

Dzień dobry, 

 

Powoli planuje warzenie pierwszego RISa. 

Proszę o zweryfikowanie poniższej receptury. Celuje w 16  litrów o ekstrakcie 25blg. 

Zacierany w stosunku 2.5l wody/kg slodu. Lubię wytrawne piwa więc dodatek cukru. Do tego zacieranie w temperaturze ok 64-65 stopni. 

Mam wątpliwości co do płatków dębowych. Czy 50g to nie będzie za dużo? Dodawać z alkoholem czy osączyć? Nie chciałbym żeby zdominowały piwo. 

Czy nie za srogo z chmielem? 

Ile gestwy trzeba dodać? Czy 300ml wystarczy? Rozpędza teraz gestwe na American Wheat 12blg. Dodałem 17g drożdży więc gestwy będzie sporo? A może dodać cała gestwe? 

 

Pozdrawiam. 

 

Screenshot_20180916-214231.png

Edited by Bartosz Bartosz
Link to comment
Share on other sites

Hej,

Ja bym użył 3l wody do zacierania i zacierał około 1.5h

50 gram na 16l to (jak dla mnie) dużo

Ja do "lekkiego portera" 18BLG dałem (na 7 dni) 18 gram płatków sherry oloroso macerowanych miesięc w winie sherry (piwka było 10l). Na początku nie było czuć, po 2 miesiącach w butelkach wyszły ładne smaki i aromaty (obecnie jest w butelkach 3 miesiące, powoli przymierzam się do kolejnej degustacji)

Lałem to razem z winem, w którym sie macerowało.

Zmniejszyłbym IBU do ok. 100

Co do ilości gęstwy to 300 ml będzie ok (nie wiem czy nawet nie za dużo).

Odnośnie drożdży - ja do RISa 26BLG użuję NEW WORLD STRONG ALE M42 Mangrove Jack's, ale jak będzie gęstwa po USach to dawaj gęstwę :)

Edited by ronson
Link to comment
Share on other sites

Zacieranie - większy stosunek wody do słodu ułatwi Ci podgrzewanie - zmniejszy ryzyko przypalenia. Aczkolwiek, jeśli ogranicza Cię garnek, da radę.

Chmielenie na goryczkę bym nieco zmniejszył, np,. w okolice 80-100 IBU, jak proponuje kolega powyżej.

Co do drożdży - jeśli zadasz świeże,  od razu po zlaniu poprzedniej warki, może być trochę za dużo, wg moich ustawień kalkulator podpowiada 200ml, przelicz sam jeszcze raz, szczególnie, jeśli przetrzymasz dłużej gęstwę.

Płatków dodałbym zdecydowanie mniej (albo  rozważył podział warki na pół). U mnie 25g/15l dość mocno zdominowało piwo (moje były mocno palone). Jeśli zalejesz minimalną ilością alkoholu (tyle, żeby przykryło), nie powinno wpłynąć znacząco na smak piwa.

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za pomoc, 

 

Co do płatków o ile nie wleje się z burbonem, myślę że i 50g nie zdominuje. 

Gestwe jeszcze przelicz ale faktycznie kalkulator piwowarski że sklepu play podaję troszkę ponad 200ml.

 

Jeszcz jedno pytanie. Myślę o akcencie śliwki suszonej, czy 250g na 15min gotowania da lekka nutę? 

 

Czy macie jakieś uwagi do zasypu? 

 

Pozdrawiam. 

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, Bartosz Bartosz napisał:

Jeszcz jedno pytanie. Myślę o akcencie śliwki suszonej, czy 250g na 15min gotowania da lekka nutę? 

Kurcze, a może zrób po prostu piwo ze słodu i zobaczysz jakie nuty, akcenty i posmaki wyjdą z zastosowanych słodów? Mówią, że Caramunich wnosi lekkie śliwki - może to wystarczy? Ja wiem, że nie o to pytałeś ale nie mogę się powstrzymać przed lansowaniem prostoty.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, zasada said:

Kurcze, a może zrób po prostu piwo ze słodu i zobaczysz jakie nuty, akcenty i posmaki wyjdą z zastosowanych słodów? Mówią, że Caramunich wnosi lekkie śliwki - może to wystarczy? Ja wiem, że nie o to pytałeś ale nie mogę się powstrzymać przed lansowaniem prostoty.

Keep it simple.

Też jestem tego zdania :D

Chociaż wiem jak kusi dawać różne rzeczy.

Link to comment
Share on other sites

@zasadaMiał być czysty RIS, ale jak każdy początkujący choruje na dodatki:) Z drugiej strony dobrze się nim jak na razie opieram, na 5 warek jedynie do stoutu kawy dodałem. Reszta prosto zgodnie ze stylem. Pytam o śliwki właśnie dlatego żeby nie przekombinowac. Pilem RISa na sliwice i ta nuta mi się podoba. Chyba na razie ogranicze się do płatków. 

Edited by Bartosz Bartosz
Link to comment
Share on other sites

Dołączam do głosów za prostotą ;)

Jesteś pewien, że śliwki i płatki będą dobrą kombinacją? Pozostałbym przy co najwyżej jednym dodatku, dostajesz wtedy jakieś pojęcie o tym, jak wpłynął na końcowy efekt, wtedy przy kolejnych warkach łatwiej będzie Ci komponować receptury.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym powiedział, że trochę za dużo palonych. Jęczmień i czekoladowy już zrobią Ci kolor, a tam jeszcze ten barwiący.

Cukier może rozważ muscovado - u mnie fajnie się sprawdził w porterze bałtyckim.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.