Jump to content

New England IPA


mario87

Recommended Posts

Cześć. 

Planuję uwarzyć kolejne piwo, tym razem z własnej receptury a nie z gotowego zestawu i coś takiego wymyśliłem:

 

 

SUROWCE FERMENTUJĄCE

14.5 BLG
6% ABV
4.1 SRM

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 6.1 kg    
Ziarno Viking Pale Ale malt 4 kg 65.6% 80 % 5
Ziarno Pszeniczny 0.6 kg 9.8% 85 % 4
Ziarno Briess - 2 Row Carapils Malt 0.6 kg 9.8% 75 % 3
Ziarno Płatki pszeniczne 0.5 kg 8.2% 85 % 3
Ziarno Płatki owsiane 0.4 kg 6.6% 85 % 3

CHMIELE

37 IBU

Balans goryczy  0.63 Gorzkie


Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Simcoe 30 g 50 min 13.2 %
Aromat (koniec gotowania) Azacca 15 g 1 min 14 %
Aromat (koniec gotowania) Mosaic 15 g 1 min 10 %
Aromat (koniec gotowania) Galaxy 15 g 1 min 15 %
Aromat (koniec gotowania) Equinox 15 g 1 min 13.1 %
Na zimno Mosaic 10 g 9 dni 10 %
3. dzień burzliwej
Na zimno Azacca 10 g 9 dni 14 %
3. dzień burzliwej
Na zimno Galaxy 10 g 9 dni 15 %
3. dzień burzliwej
Na zimno Equinox 10 g 9 dni 13.1 %
3. dzień burzliwej
Na zimno Azacca 25 g 3 dni 14 %
Na zimno Mosaic 25 g 3 dni 10 %
Na zimno Galaxy 25 g 3 dni 15 %
Na zimno Equinox 25 g 3 dni 13.1 %

DROŻDZE

Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium
Safale S-04 Ale Suche 11.5 g Safale

DODATKI

Typ Nazwa Ilość Użyto do Czas
Czynnik do wody gips 2 g Gotowanie 60 min

 

https://brewness.com/pl/recipe/new-england-ipa-35/view

 

Najwięcej wątpliwości mam co do chmielenia, na razie nie mam chłodnicy i szybko nie schłodzę, przez to zastanawiam się kiedy dodać chmiele żeby nie było za dużej goryczki, ma być tylko lekko wyczuwalna. W recepturach piszą żeby dodać część chmielu podczas burzliwej ale nie wiem czy warto? Mam jeszcze Hallertau Blanc ale nie wiem czy sześć rodzajów chmielu to nie przegięcie.

 

Co o tym myślicie?

 

 

Edited by mario87
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, mario87 napisał:

Najwięcej wątpliwości mam co do chmielenia, na razie nie mam chłodnicy i szybko nie schłodzę, przez to zastanawiam się kiedy dodać chmiele żeby nie było za dużej goryczki, ma być tylko lekko wyczuwalna

Cześć. 

Jaki masz sposób chłodzenia? 

 

1 godzinę temu, mario87 napisał:

W recepturach piszą żeby dodać część chmielu podczas burzliwej ale nie wiem czy warto?

Jeśli piszą w recepturach to coś w tym musi być :) Podczas fermentacji część związków uleci, a pewnie zostaną najtrwalsze, te które zostaną mimo leżakowania piwa, czy coś w tym stylu. Ale czy tak jest nie wiem, nie doświadczałem. 

 

1 godzinę temu, mario87 napisał:

Mam jeszcze Hallertau Blanc ale nie wiem czy sześć rodzajów chmielu to nie przegięcie.

Hallertau zniknie wśród amerykańskich chmieli. Szkoda go używać w takim piwie. Czy 6 rodzajów chmieli to przesada...? Moim zdaniem nie. Dawno temu zrobiłem coś takiego: 

11 odmian chmielu na 11 warkę :D 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Drożdże bardziej neutralne. S33 jw, s05,  czy inne pure ale. Danstar Nottingham to mój faworyt. 

Osobiście s04 lubię tylko w stoutach / Bitterach. 

 

Bez chłodnicy to ciężko chmielenie zoptymalizować. Goryczka będzie zależała od czasu zejścia poniżej ~80C.

Link to comment
Share on other sites

Chłodzić będę w wannie więc do tych 70-60 stopni powinienem w pół godziny zejść. 

 

Drożdże S04 bo widziałem że takie były używanie w piwach dostępnych w sklepach, np. Vermont IPA z Pinty które mi smakowało. Na wszelki wypadek mam też S05 w lodówce jakby tamte nie ruszyły ;) 

 

Jak na razie to największy problem sprawiły mi płatki pszeniczne bo ciężko je zdobyć, szukałem w kilku sklepach i nic, w Auchanie udało mi się je chyba znaleźć. Chyba bo były tylko w dziale na wagę i to jakieś resztki, a że obok było pełno żytnich i niewiele się różniły wyglądem to nie wiem  czy to rzeczywiście są pszenne... w inny sklepie udało mi się zdobyć płatki ryżowe i teraz nie wiem czy używać tych niby pszennych (które mogą być żytnie) czy użyć ryżowych, lub po prostu dosypać więcej słodu Pale Ale lub pszenicznego bo ich mam kolejno 5kg i 1kg.

 

Co do chmielenia podczas burzliwej to właśnie nie wiem czy to coś da czy w czymś przeszkodzi? Jak chmiel będzie za długo na zimno to może dać jakieś nieprzyjemne aromaty?

 

@punix czemu goryczki nie przybędzie przy chmieleniu na 60-50 min? za mało chmielu czy zła odmiana?

 

Link to comment
Share on other sites

Nie  będzie specjalnej różnicy w goryczce niezależnie, czy schłodzisz szybko, czy wolno - w 60 minut zizomeryzują się praktycznie całość alfa-kwasów.

 

Płatki chyba nie różni się jakoś specjalnie od siebie, także może masz pszenne, ryżowe chyba się za bardzo do tego stylu nie wpasowują.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 21.09.2018 o 11:41, punix napisał:

Nie  będzie specjalnej różnicy w goryczce niezależnie, czy schłodzisz szybko, czy wolno - w 60 minut zizomeryzują się praktycznie całość alfa-kwasów.

 Te dodane na 60' już nie ale te pod koniec gotowania na pewno dodadzą parę ibu. U mnie przy podobnym chłodzeniu brzeczki wychodzą piwa średnio do mocno goryczkowych z tym że ja takie lubię więc mi to nie przeszkadza. Teraz mam vermonta na burzliwej którego chmieliłem whirpoolem  wcześniej chłodząc brzeczkę kilkoma zimnymi litrami wody mineralnej. 

Edited by zegancio
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cześć,

 

Również przymierzam się do uwarzenia NEIPA. W internecie pełno porad, jakieś receptury, jednak nic, co by mnie w 100% przekonało. Co do receptury @mario87 (receptura), to czy piwo nie będzie zbyt goryczkowe? W ogóle, to jak to piwo wyszło, jeżeli można zapytać? S-04 czy jednak S-33 (dopiero 4 warka, nie miałem jeszcze styczności z płynnymi drożdżami ani z robieniem z nich starteru)? Również zastanawiam się nad chmieleniem podczas burzliwej. Czy daje jakieś pozytywne efekty? Co podczas zlewania na cichą? Robić cold crash, zlewać przez pończochę, czy przelewać razem z drobinkami chmielu i pozbyć się ich podczas zlewania z cichej?  W internecie do kupienia jest gotowy zestaw: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/2267-vermont-ipa-14blg.html, jednak nie jestem przekonany co do jego składu. Receptura @mario87 wydaje mi się być lepiej dobrana, czy mam rację? Zależy mi na gładkości, soczystości (dużej), nie za dużej goryczce. Macie jakieś sprawdzone receptury na NEIPA? 

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, cybul26 napisał:

Cześć,

 

Również przymierzam się do uwarzenia NEIPA. W internecie pełno porad, jakieś receptury, jednak nic, co by mnie w 100% przekonało. Co do receptury @mario87 (receptura), to czy piwo nie będzie zbyt goryczkowe? W ogóle, to jak to piwo wyszło, jeżeli można zapytać? S-04 czy jednak S-33 (dopiero 4 warka, nie miałem jeszcze styczności z płynnymi drożdżami ani z robieniem z nich starteru)? Również zastanawiam się nad chmieleniem podczas burzliwej. Czy daje jakieś pozytywne efekty? Co podczas zlewania na cichą? Robić cold crash, zlewać przez pończochę, czy przelewać razem z drobinkami chmielu i pozbyć się ich podczas zlewania z cichej?  W internecie do kupienia jest gotowy zestaw: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/2267-vermont-ipa-14blg.html, jednak nie jestem przekonany co do jego składu. Receptura @mario87 wydaje mi się być lepiej dobrana, czy mam rację? Zależy mi na gładkości, soczystości (dużej), nie za dużej goryczce. Macie jakieś sprawdzone receptury na NEIPA? 

Zerknij tutaj https://www.homebrewersassociation.org/how-to-brew/tips-brewing-new-england-ipa/

a potem w te miejsce https://byo.com/article/neipa-style-profile/

 

Masz receptury i jak ten styl ugryźć i niekoniecznie w tej kolejności.

Link to comment
Share on other sites

39 minut temu, cybul26 napisał:

Cześć,

 

Również przymierzam się do uwarzenia NEIPA. W internecie pełno porad, jakieś receptury, jednak nic, co by mnie w 100% przekonało. Co do receptury @mario87 (receptura), to czy piwo nie będzie zbyt goryczkowe? W ogóle, to jak to piwo wyszło, jeżeli można zapytać? S-04 czy jednak S-33 (dopiero 4 warka, nie miałem jeszcze styczności z płynnymi drożdżami ani z robieniem z nich starteru)? Również zastanawiam się nad chmieleniem podczas burzliwej. Czy daje jakieś pozytywne efekty? Co podczas zlewania na cichą? Robić cold crash, zlewać przez pończochę, czy przelewać razem z drobinkami chmielu i pozbyć się ich podczas zlewania z cichej?  W internecie do kupienia jest gotowy zestaw: https://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/2267-vermont-ipa-14blg.html, jednak nie jestem przekonany co do jego składu. Receptura @mario87 wydaje mi się być lepiej dobrana, czy mam rację? Zależy mi na gładkości, soczystości (dużej), nie za dużej goryczce. Macie jakieś sprawdzone receptury na NEIPA? 

 

Piwo jest aktualnie na cichej więc jeszcze nie wiadomo jak wyszło :)  Co do goryczki to też się zastanawiałem czy dać i ile dać chmielu, w różnych opisach jest żeby nie dawać w innych są widełki 40-60 IBU. Wcześniej robiłem zwykłą AIPĘ (tak to można odmieniać?) https://brewness.com/pl/recipe/aipa-1-17/view gdzie dałem stosunkowo dużo więcej chmielu i wyszło 73 IBU, na początku było czuć że jest mocno goryczkowe ale całościowo było bardzo fajnie, jak postało z miesiąc w butelce to goryczka trochę zeszła i było jeszcze lepsze :) Przy NEIPA chciałem żeby było trochę goryczki i myślę że połowa tego co przy AIPA będzie spoko, tym bardziej że sklepowe NEIPA które piłem też miały goryczkę, np. Anglosas czy Vermont IPA. Ale wiadomo że każdy ma swoje własne preferencje co do tego, można dodać chmielu tylko na sam koniec. Chmiel na "koniec gotowania" dodałem jak schłodziłem brzeczkę do ok 60 stopni.

 

Drożdże użyłem S-04. Awaryjnie miałem US05 i chyba te mogły by bardziej pasować bo podobno tak bardzo nie opadają jak S04 ale jak na razie nie mam czego się do nich przyczepić bo bardzo ładnie się uwodniły i wystartowały, gęstwa po zebraniu też wygląda bardzo fajnie.

 

Co do chmielenia do burzliwej to tutaj trochę zepsułem i za późno je dodałem, z tego co widziałem na filmikach to trzeba je dać kiedy jest jeszcze piana na wierzchu, no ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie sypałem ich luzem tylko do dwóch siateczek do chmielu i takiej torebki do prania, przy chmieleniu na cichej też tak zrobię. Chmieliny z gotowania pozbyłem się po prostu przy użyciu dużego sitka przy przelewaniu z garnka do fermentora, dodatkowo dzięki temu brzeczka się dużo bardziej natlenia.

 

Nad tym zestawem od Deer Bear też się zastanawiałem ale uznałem że czas na własną recepturę :) Problem był tylko z płatkami pszenicznymi, ciężko je znaleźć normalnie w sklepie więc jak chcesz je użyć to zamów w sklepie razem z resztą składników. 

 

Czy to moje piwo wyjdzie Juicy to jeszcze nie wiem, ale na pewno jest bardzo mętne. Jak wszystko pójdzie dobrze to może za jakieś dwa tygodnie spróbuję co z tego wyszło :)

Link to comment
Share on other sites

Robiłem NEIPA ze dwa razy, za drugim razem było już ok. Za pierwszym razem było zbyt goryczkowo. Wydaje się że nie należy patrzeć na samo IBU. Zupełnie inaczej będzie smakowało piwo z 40 IBU przy końcowym 4 blg niż przy 2. Wydaje się dobrym patrzeć na stosunek IBU do końcowego blg. Z amerykańska to będzie IBU/SG. 

W NEIPA żeby wyszło soczkowe nie powinno przekraczać 0.7 IBU/SG.

Tak więc liczą się trzy sprawy:

• ekstrakt (końcowy)

• tym samym drożdże, jak głęboko odfermentowują

• no i IBU

Z racji specyfiki chmielenia, czyli sporo na sam koniec, ważne jest sprawne, szybkie chłodzenie.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

@smerf08365 Ostatnio ukręciłem coś takiego i wyszło bardzo dobrze:

Słody:

-5kg pilzneński

-1kg pszeniczny

-1kg płatków owsianych błyskawicznych

-0,5kg płatków pszenicznych błyskawicznych

Zacieranie w 69'C, mashout 76'C.

Chmiel:

-100g Citra 2022 na hopstand 80'C

-100g Mosaic 2022 na hopstand 80'C 

-50g Galaxy 2021 na hopstand 80'C (musiałem się pozbyć zalegających w zamrażarce, możesz ominąć albo dodać z nowego rocznika)

-100g Citra 2022 na zimno (4 dni + 2 dni cold crash)

-100g Mosaic 2022 na zimno (jw)

Na połączeniu Citra+Mosaic ciężko się przejechać :)

 

Drożdże Verdant IPA 2 paczki, fermentacja 19-23'C (podnoszone stopniowo na sterowniku). Zostaw kilka litrów miejsca w fermentorze, bo te drożdże lubią agresywnie pracować i wychodzić rurką. 

 

Przy wydajności 70% wyszło 25l 16 BLG, odfermentowane do 3,5 BLG, co daje ~6,8% alkoholu. Oprócz receptury skup się przede wszystkim na rozlewie. Żadnego przelewania na cichą, otwierania pokrywy bez potrzeby itp, musisz maksymalnie ograniczyć tlen. Ja fermentuję mocno chmielone IPA w fermentorze z kranikiem. Chmiel wrzucam w woreczkach, do których wrzucam magnes, a następnie przykładam drugi magnes od zewnątrz, żeby worek nie opadł na dno. Po 4 dniach cold crasha rozlewam zaworkiem grawitacyjnym do butelek z dosypanym cukrem + roztworem witaminy C (200ml wody + 2000mg wit C, dodaję strzykawką do każdej butelki). Po 4 miesiącach nadal są mocno chmielowe i jasne. 

Link to comment
Share on other sites

21 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

@smerf08365 Ostatnio ukręciłem coś takiego i wyszło bardzo dobrze:

Słody:

-5kg pilzneński

-1kg pszeniczny

-1kg płatków owsianych błyskawicznych

-0,5kg płatków pszenicznych błyskawicznych

Zacieranie w 69'C, mashout 76'C.

Chmiel:

-100g Citra 2022 na hopstand 80'C

-100g Mosaic 2022 na hopstand 80'C 

-50g Galaxy 2021 na hopstand 80'C (musiałem się pozbyć zalegających w zamrażarce, możesz ominąć albo dodać z nowego rocznika)

-100g Citra 2022 na zimno (4 dni + 2 dni cold crash)

-100g Mosaic 2022 na zimno (jw)

Na połączeniu Citra+Mosaic ciężko się przejechać :)

 

Drożdże Verdant IPA 2 paczki, fermentacja 19-23'C (podnoszone stopniowo na sterowniku). Zostaw kilka litrów miejsca w fermentorze, bo te drożdże lubią agresywnie pracować i wychodzić rurką. 

 

Przy wydajności 70% wyszło 25l 16 BLG, odfermentowane do 3,5 BLG, co daje ~6,8% alkoholu. Oprócz receptury skup się przede wszystkim na rozlewie. Żadnego przelewania na cichą, otwierania pokrywy bez potrzeby itp, musisz maksymalnie ograniczyć tlen. Ja fermentuję mocno chmielone IPA w fermentorze z kranikiem. Chmiel wrzucam w woreczkach, do których wrzucam magnes, a następnie przykładam drugi magnes od zewnątrz, żeby worek nie opadł na dno. Po 4 dniach cold crasha rozlewam zaworkiem grawitacyjnym do butelek z dosypanym cukrem + roztworem witaminy C (200ml wody + 2000mg wit C, dodaję strzykawką do każdej butelki). Po 4 miesiącach nadal są mocno chmielowe i jasne. 

Dzięki wielkie za recepturę.

Ile minut gotowałeś? Na goryczkę nic nie dawałeś?

2 paczki uwadniałeś razem czy sypałes prosto do wiadra? Jedna paczka nie ogarnie tego?

Spróbuję to zrobić i dam znać co wyszło.

Pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

@smerf08365

1. Klasyczne 60 min.

2. Nic na goryczkę, lubię kiedy NEIPA jest dość słodka. Samo chmielenie na zimno wnosi jakieś minimalne ilości goryczy i to mi pasuje.

3. Rzadko uwadniam, bo ciężko mi znaleźć różnicę, większość producentów też tego nie nakazuje. Znacznie większą różnicę odczuwałem przy większym przyłożeniu się do napowietrzania.

4. Do takiego ekstraktu lepiej dać 2 paczki. Jedna być może by sobie poradziła, ale to już jest underpitching, więc nie ma pewności. Lepiej odżałować te dodatkowe 20zł, niż mieć problemy z odfermentowaniem w warce wartej 150-200zł.

 

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 8.08.2023 o 12:18, ciezkicoswybrac napisał(a):

roztworem witaminy C (200ml wody + 2000mg wit C, dodaję strzykawką do każdej butelki). Po 4 miesiącach nadal są mocno chmielowe i jasne. 

Ile ml na butelkę?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
W dniu 8.08.2023 o 12:18, ciezkicoswybrac napisał(a):

@smerf08365 Ostatnio ukręciłem coś takiego i wyszło bardzo dobrze:

Słody:

-5kg pilzneński

-1kg pszeniczny

-1kg płatków owsianych błyskawicznych

-0,5kg płatków pszenicznych błyskawicznych

Zacieranie w 69'C, mashout 76'C.

Chmiel:

-100g Citra 2022 na hopstand 80'C

-100g Mosaic 2022 na hopstand 80'C 

-50g Galaxy 2021 na hopstand 80'C (musiałem się pozbyć zalegających w zamrażarce, możesz ominąć albo dodać z nowego rocznika)

-100g Citra 2022 na zimno (4 dni + 2 dni cold crash)

-100g Mosaic 2022 na zimno (jw)

Na połączeniu Citra+Mosaic ciężko się przejechać :)

 

Drożdże Verdant IPA 2 paczki, fermentacja 19-23'C (podnoszone stopniowo na sterowniku). Zostaw kilka litrów miejsca w fermentorze, bo te drożdże lubią agresywnie pracować i wychodzić rurką. 

 

Przy wydajności 70% wyszło 25l 16 BLG, odfermentowane do 3,5 BLG, co daje ~6,8% alkoholu. Oprócz receptury skup się przede wszystkim na rozlewie. Żadnego przelewania na cichą, otwierania pokrywy bez potrzeby itp, musisz maksymalnie ograniczyć tlen. Ja fermentuję mocno chmielone IPA w fermentorze z kranikiem. Chmiel wrzucam w woreczkach, do których wrzucam magnes, a następnie przykładam drugi magnes od zewnątrz, żeby worek nie opadł na dno. Po 4 dniach cold crasha rozlewam zaworkiem grawitacyjnym do butelek z dosypanym cukrem + roztworem witaminy C (200ml wody + 2000mg wit C, dodaję strzykawką do każdej butelki). Po 4 miesiącach nadal są mocno chmielowe i jasne. 

jak długo na hopstand 80'C ?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
W dniu 8.08.2023 o 12:18, ciezkicoswybrac napisał(a):

@smerf08365 Ostatnio ukręciłem coś takiego i wyszło bardzo dobrze:

Słody:

-5kg pilzneński

-1kg pszeniczny

-1kg płatków owsianych błyskawicznych

-0,5kg płatków pszenicznych błyskawicznych

Zacieranie w 69'C, mashout 76'C.

Chmiel:

-100g Citra 2022 na hopstand 80'C

-100g Mosaic 2022 na hopstand 80'C 

-50g Galaxy 2021 na hopstand 80'C (musiałem się pozbyć zalegających w zamrażarce, możesz ominąć albo dodać z nowego rocznika)

-100g Citra 2022 na zimno (4 dni + 2 dni cold crash)

-100g Mosaic 2022 na zimno (jw)

Na połączeniu Citra+Mosaic ciężko się przejechać :)

 

Drożdże Verdant IPA 2 paczki, fermentacja 19-23'C (podnoszone stopniowo na sterowniku). Zostaw kilka litrów miejsca w fermentorze, bo te drożdże lubią agresywnie pracować i wychodzić rurką. 

 

Przy wydajności 70% wyszło 25l 16 BLG, odfermentowane do 3,5 BLG, co daje ~6,8% alkoholu. Oprócz receptury skup się przede wszystkim na rozlewie. Żadnego przelewania na cichą, otwierania pokrywy bez potrzeby itp, musisz maksymalnie ograniczyć tlen. Ja fermentuję mocno chmielone IPA w fermentorze z kranikiem. Chmiel wrzucam w woreczkach, do których wrzucam magnes, a następnie przykładam drugi magnes od zewnątrz, żeby worek nie opadł na dno. Po 4 dniach cold crasha rozlewam zaworkiem grawitacyjnym do butelek z dosypanym cukrem + roztworem witaminy C (200ml wody + 2000mg wit C, dodaję strzykawką do każdej butelki). Po 4 miesiącach nadal są mocno chmielowe i jasne. 

Mistrzostwo świata! Polecam skorzystać z tej receptury!

20231020_205324.jpg

Link to comment
Share on other sites

wygląda wspaniale i zapewne tak samo smakuje

 

ile powinno wyjść z tego przepisu brzeczki po wysładzaniu przed gotowaniem ? ewentualnie ile wody powinienem dodać do zacierania, a ile na wysładzanie ? ja warzę na kociołku G40 z Grainfathera

czy konieczna jest łuska ryżowa dla lepszej filtracji ?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, lukaszns78 napisał(a):

ile powinno wyjść z tego przepisu brzeczki po wysładzaniu przed gotowaniem ? ewentualnie ile wody powinienem dodać do zacierania, a ile na wysładzanie ?

Dokładnie Ci nie powiem, bo często robię to na oko. W Brewfather masz opcję wyliczenia potrzebnej wody. Ja zazwyczaj daję 3,5-4l na 1kg słodu (kociołek Cobra 50l), a wody do wysładzania tyle ile wyliczył mi Brewfather. 

 

2 godziny temu, lukaszns78 napisał(a):

czy konieczna jest łuska ryżowa dla lepszej filtracji ?

Nie wiem czy w Grainfatherze jest trochę lepiej niż w tańszych kociołkach, ale ja w Cobrze zawsze sypię łuskę gdy w zasypie mam pszenicę/płatki/żyto. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.