Tommi Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Witam, Właśnie jestem tuż przed butelkowaniem swojego pierwszego piwa pszenicznego (niemieckie Hefewiezen). Ale nie do końca wiem ile użyć glukozy do fermentacji (18litrów, temperatura brzeczki 20 stopni, butelki będą stały w temperaturze ok. 15 stopni). https://brewness.com/calculator/pl/carbonation - w tym kalkulatorze po podstawieniu danych (18 l., 20 stopni, 3,8 vol) wychodzą 232 g glukozy https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ - w tym kalkulatorze po podstawieniu tych samych danych wychodzi 169 g https://www.morebeer.com/content/priming_sugar_calculator - z kolei w tym kalkulatorze wychodzi, podobnie jak w pierwszym przypadku - 233 g Prosiłbym o pomoc we wskazaniu, który wynik jest prawidłowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 (edytowane) Brewersfriend pokazuje 232,5, czyli wszystko się zgadza. Edytowane 19 Października 2018 przez msto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Rozumiem, że jesteś pewien, iż piwo przefermentowało do końca. Ja bym sypnął 150g ale ja lubię generalnie piwa mniej gazowane ni z bardziej. Ostatnio dawałem do weizena 25l - 130g cukru i nagazowanie jest idealne jak dla mnie. Dodając 232g piwo może wychodzić z butelki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 19 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 5 minut temu, Jancewicz napisał: Rozumiem, że jesteś pewien, iż piwo przefermentowało do końca. Ja bym sypnął 150g ale ja lubię generalnie piwa mniej gazowane ni z bardziej. Ostatnio dawałem do weizena 25l - 130g cukru i nagazowanie jest idealne jak dla mnie. Dodając 232g piwo może wychodzić z butelki... Tak, blg nie spada od 3 dni. Ale nie chce przegazować piwa, więc może lepiej trochę mniej glukozy sypnąć np. 200 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Ja zawsze sypie jakieś 40 g (przy sugestii ok130 g) mniej niż pokazuje brewness i mam dobrze nagazowane piwka. Kolega do swojej ipy dał zgodnie z wyliczeniem i piana wychodziła na spacer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 232 to trochę życie na krawędzi , sypnij po 5g na butelkę czyli 180g i będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fizolof Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 4 godziny temu, rob7320 napisał: 232 to trochę życie na krawędzi , sypnij po 5g na butelkę czyli 180g i będziesz zadowolony. Potwierdzam, sypnąłem 12,5g/l i miałem przegazy + 1granat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 3,8 v/v !? O panie, srogo :) Ja weizena gazuję na około 2,8 wg wskazań brewness. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Ja stosuje uproszczony schemat (na 20l):- niskonasycone np stout - 80g glukozy - piwa standardowe - 120g- piwa wysokonasycone Np witbier, waizen -160gJest dobrze Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk DonKamilo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 3,8 vol? W normalnych butelkach wszystko powyżej 2,8-3,0 to już proszenie się o kłopoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Dlaczego? Grodziskie czy pszenicę daję w granicach 3-3,5 i jak dotąd żadnych problemów z tym nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Bo powyżej 3,0 już jest ryzyko, że butelka nie wytrzyma, jak ma jakąś skazę. Poza tym powyżej 3,0 to już praktycznie przegazowanie, które psuje odbiór piwa. Do bardzo nielicznych stylów to pasuje. Według jakiego kalkulatora dajesz 3,5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Ostatnio korzystam z Brewness Fakt, powyżej 3 do większości stylów to już zdecydowanie za dużo, dlatego pisałem o pszenicy i grodziskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Ale w przypadku na przykład Belgów wysokie nagazowanie powyżej 3.0 nie jest jakieś rzadkie. Według tego co piszą wesmalle ma 4.0, duvel 4.25 a orval 5.0 i widać czuć że są mocno nagazowaneże trzeba się postarać żeby na raz zmieścić całe piwo do szkła. Niemniej zgadza się to z tym co pisze oskaliber na temat butelek. Wymienione wyżej browary maja butelki z grubego szkła, grubszego niż standardowe zwrotne butelki 0.5l a butelka orvala 0.33 mam wrażenie ze wazy tyle co dwie butelki 0.5 używane w polskim krafcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się