Bartek1977 Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Hej, Zawsze gdy robię APA/AIPA/IPA w 4-5 dniu burzliwej wychodzi mi smak ziemisto/torfowy. Raz całkowicie dominujący, raz subtelny ale zawsze jest. Z czasem nie znika.W innych piwach nie mam tego broblemu. Dane ferm : - temp fer. 16,5 stopnia - odkarzam nawet ściany ;) - zawsze świerze drożdże ( US 04/ US 05 ) Dane zasypu: - słody viking malt - drożdże US 04 a czasem US 05 - chmiele używane Chinook i Citra Dane zacierania : - jednotemp 65 do negatywnej próby jodowej - PH 4,25 - wysładzanie mash-out Dane gotowania : - 30 minut na odparowanie syfu - 60 minit na chmielenie - schładzanie spiralą do 25 stopni Nie pisze konkretnej receptury bo nieważne co zmieniałem zawsze to wychodziło. Jakieś pomysły bo mi już brak... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 W opisie cech sensorycznych piwa: http://warszawskifestiwalpiwa.pl/opis_cech_piwa.pdf przy ziemistym stoi, że niektóre chmiele wnoszą podobne aromaty. Mi się nie trafiły takie nuty, ale sam jestem ciekaw źródła. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 25 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Hej, Dzięki, może i te bakterie ale przy ostatnich 3 warkach, utrzynywałem stan sanitarny na poziomie placówek epidemiologicznych. Chmiel odpada używałem dwóch chmieli i to we wszystkich kombinachach SH i mieszane. Może za słabe natlenienie ? Może to smak drożdży i powinienem czekac to pełnego sklarowania ? Tylko czemu przy pszwnicy, stout, red ale, ale nigdy nie miałem nic podobnego. Jedynie co różni te style to mniejsza ilość chmielu w trakacie gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Może to bardziej łodyga niż ziemistość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Wg mnie torfowość w piwie bez torfu to apteka (etylofenchol to bardziej aromat zapleśniałej ściany), czyli infekcja. Niestety trzeba poprawić warunki sanitarne, ja zacząłbym od wymiany całego plastiku mającego kontakt z fazą zimną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 10 minut temu, kantor napisał: Niestety trzeba poprawić warunki sanitarne, ja zacząłbym od wymiany całego plastiku mającego kontakt z fazą zimną. U mnie skończyło sie to na NaOH + starsan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1977 Opublikowano 26 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Odkarzam NaOH, odpada pomysł że to zakażenie. Jest jednak przełom, zrobiłem IPA bez chmielu 3-5 dniu burzliwej zaczoł lekko wychodzić aromat ziemi/torfu w 12 dniu zapach prawie znikł. Dolałem ekstraktu chmielowego i jest ok. Kolejną warkę zrobię na innym chmielu z innego sklepu i zobaczymy efekty. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 8 minut temu, Bartek1977 napisał: Odkarzam NaOH, odpada pomysł że to zakażenie. Tylko że to nic nie znaczy. Sprzęt możesz nawet wysterylizować, co nie zmieni faktu, że cały czas może ci coś wlecieć z powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 (edytowane) 11 godzin temu, Bartek1977 napisał: Odkarzam NaOH, odpada pomysł że to zakażenie. Jest jednak przełom, zrobiłem IPA bez chmielu 3-5 dniu burzliwej zaczoł lekko wychodzić aromat ziemi/torfu w 12 dniu zapach prawie znikł. Dolałem ekstraktu chmielowego i jest ok. Kolejną warkę zrobię na innym chmielu z innego sklepu i zobaczymy efekty. Pozdrawiam. Najlepiej daj piwo komuś ogarniętemu sensorycznie, będziesz wtedy wiedział na pewno co to za wada i co robić dalej. Edytowane 26 Października 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się