Jump to content

Ziemisty/torfowy smak młodego piwa


Recommended Posts

Hej,

Zawsze gdy robię APA/AIPA/IPA w 4-5 dniu burzliwej wychodzi mi smak ziemisto/torfowy. Raz całkowicie dominujący, raz subtelny ale zawsze jest. Z czasem nie znika.W innych piwach nie mam tego broblemu.

 

Dane ferm :

- temp fer. 16,5 stopnia

- odkarzam nawet ściany ;)

- zawsze świerze drożdże ( US 04/ US 05 )

 

Dane zasypu:

- słody viking malt 

- drożdże US 04 a czasem US 05

- chmiele używane Chinook i Citra

 

Dane zacierania :

- jednotemp 65  do negatywnej próby jodowej

- PH 4,25

- wysładzanie mash-out

 

Dane gotowania :

 

- 30 minut na odparowanie syfu

- 60 minit na chmielenie

- schładzanie spiralą do 25 stopni 

 

Nie pisze konkretnej receptury bo nieważne co zmieniałem zawsze to wychodziło.

 

Jakieś pomysły bo mi już brak...

 

Pozdrawiam.

 

 

Link to comment
Share on other sites

W opisie cech sensorycznych piwa: http://warszawskifestiwalpiwa.pl/opis_cech_piwa.pdf przy ziemistym stoi, że niektóre chmiele wnoszą podobne aromaty. Mi się nie trafiły takie nuty, ale sam jestem ciekaw źródła. 943799573b1620411b0ba64b3c8308ef.jpg&key=1528e7da477cf3fd1e269ec0f64328ba83fc7358b5e7680adec50ef154fd9792

 

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hej,

 

Dzięki, może i te bakterie ale przy ostatnich 3 warkach, utrzynywałem stan sanitarny na poziomie placówek epidemiologicznych. Chmiel odpada używałem dwóch chmieli i to we wszystkich kombinachach SH i mieszane.

 

Może za słabe natlenienie ?

 

Może to smak drożdży i powinienem czekac to pełnego sklarowania ?

 

Tylko czemu przy pszwnicy, stout, red ale, ale nigdy nie miałem nic podobnego. Jedynie co różni te style to mniejsza ilość chmielu w trakacie gotowania.

Link to comment
Share on other sites

Wg mnie torfowość w piwie bez torfu to apteka (etylofenchol to bardziej aromat zapleśniałej ściany), czyli infekcja.

 

Niestety trzeba poprawić warunki sanitarne, ja zacząłbym od wymiany całego plastiku mającego kontakt z fazą zimną.

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, kantor napisał:

Niestety trzeba poprawić warunki sanitarne, ja zacząłbym od wymiany całego plastiku mającego kontakt z fazą zimną.

 

U mnie skończyło sie to na NaOH + starsan

Link to comment
Share on other sites

Odkarzam NaOH, odpada pomysł że to zakażenie. 

 

Jest jednak przełom, zrobiłem IPA bez chmielu 3-5 dniu burzliwej zaczoł lekko wychodzić aromat ziemi/torfu w 12 dniu zapach prawie znikł. Dolałem ekstraktu chmielowego i jest ok.

 

Kolejną warkę zrobię na innym chmielu z innego sklepu i zobaczymy efekty.

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Bartek1977 napisał:

Odkarzam NaOH, odpada pomysł że to zakażenie. 

Tylko że to nic nie znaczy. Sprzęt możesz nawet wysterylizować, co nie zmieni faktu, że cały czas może ci coś wlecieć z powietrza. 

 

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, Bartek1977 napisał:

Odkarzam NaOH, odpada pomysł że to zakażenie. 

 

Jest jednak przełom, zrobiłem IPA bez chmielu 3-5 dniu burzliwej zaczoł lekko wychodzić aromat ziemi/torfu w 12 dniu zapach prawie znikł. Dolałem ekstraktu chmielowego i jest ok.

 

Kolejną warkę zrobię na innym chmielu z innego sklepu i zobaczymy efekty.

 

Pozdrawiam.

Najlepiej daj piwo komuś ogarniętemu sensorycznie, będziesz wtedy wiedział na pewno co to za wada i co robić dalej.

 

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.