Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Cześć, Poproszę bardziej doświadczonych piwowarów o informacje odnośnie płatków dębowych. Nie chodzi mi o info z etykiety tylko wiedzę z doświadczenia tzn. Kiedy wsypać, na ile czasu, jaka ilość i różne inne spostrzeżenia które mogą pomóc przy popełnieniu Barley wine z płatkami z beczki po burbonie. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Taktyczna kropkaWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Glowa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 pierwsze słyszę żeby ktoś tak robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 24 minuty temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: pierwsze słyszę żeby ktoś tak robił To jest "moda" z FB. Na forum można dodać do obserwowanych, na FB także są wygodniejsze sposoby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 19 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 No dobra, to sobie pogawędziliśmy to teraz wracamy do tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Naprawdę nikt, zero? nikt korzystał z płatków dębowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Włącz sobie na Youtube,wykład Czesława Dziełaka "Dąb w piwowarstwie domowym". Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Fantastyczny Pan Lis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 (edytowane) Płatki, zwane nie bez kozery,czipsami to półśrodki, lepiej zainwestować w beczkę. Edytowane 22 Listopada 2018 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 23 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 W dniu 22.11.2018 o 12:47, Bogi napisał: Płatki, zwane nie bez kozery,czipsami to półśrodki, lepiej zainwestować w beczkę. dokładnie, dodajmy że bez beczki poniżej 1 hekto, ściąganej z Flandrii nie ma szans zrobić dobrego piwa. oxy96, Mibor, Fantastyczny Pan Lis i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Takiej wielkiej nie trzeba kupować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 raz użyłem płatków dębowych średnio opiekanych, macerowanych pół roku w bourbonie i wniosły do piwa piwniczne nuty, wilgotnego tynku itp. baza do tego piwa była spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 7 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Ja kilka tygodni temu podzieliłem warkę RISa na dwie części. Pierwszą cześć 8 litrów zabutelkowałem zaraz po fermentacji. Do drugiej części 13l dodałem 50g płatków dębowych macerowanych w ok 90g Jacka Danielsa przez ok 2 tygodnie i tak zostawiłem to na kolejne 2 tygodnie do butelkowania. W czasie butelkowania wyrażnie było czuć smak drewna, bałem się że że druga część to będzie RIS o smaku klepki parkietowej . Dzisiaj, dwa tygodnie po butelkowaniu, spróbowałem pierwszą butelkę z drugiej częsci. Mimo że piwo jest jeszcze młode i swoje optimum osiągnie pewnie za kilka miesięcy to klepka dębowa zaczęła sie zmieniać w smak beczki ;). Jak narazie jestem miło zaskoczony wynikami. Podsumowując, polecam eksperymenty z płatkami drewna. Możesz podzielić warkę na dwie lub trzy części i samemu sprawdzić jaka ilość płatków jest odpowiednia. Polecam wykład Czesława Dziełaka o dębie: Fantastyczny Pan Lis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się