FilipPiwowar Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 Witam wszystkich! Chciałbym zrobić piwo na polskim chmielu. Zależy mi na tym, żeby ten polski chmiel był, ale aromaty wolę z chmieli amerykańskich, dlatego chciałbym polski chmiel użyć tylko do goryczki. Piłem ostatnio piwo Perun Marynka Pale Ale SH i Marynka na pewno jest skreślona, piwo beznadziejne, dlatego pomyślałem o Iundze, której co prawda nigdy nie użyłem. Docelowo chciałbym, żeby piwo było umiarkowanie gorzkie, za to z fajnymi aromatami cytrusowymi, piwo z przeznaczeniem dla Januszy, którzy cenią sobie zwykłe piwa koncernowe, dlatego chciałbym pokazać im coś innego, co sam mogę zrobić w domu (dolna fermentacja odpada), jednak żeby to było piwo pijalne, a nie takie skrajne, jak WC IPA. Bardzo podobało mi się piwo The Actor z browaru Brokreacja. Co powiecie na przepis (20l): 5 kg Viking Malt Pale Ale zacieranie w 67C, wygrzew w 76C 25 g Iunga na 60 min gotowania 30 g Cascade na Whirlpoola 11,5 g Safale US-05 suche 30 g Mosaica na 5 dni cichej Z Brewness wychodzi, że będzie 29 IBU i 0,63 balans goryczy. Z mojego skromnego doświadczenia zawsze w przepisach, które robiłem, coś oprócz głównego słodu się jeszcze dorzucało, niestety nie mam wyczucia co powinno się tu znaleźć. Czy moglibyście coś doradzić? A może inny polski chmiel byłby lepszy? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie! Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawc Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 Na goryczkę każdy polski chmiel goryczkowy będzie dobry, czy to iunga, marynka czy magnum. Smak i tak ci robi cascade i mosaic. Twoja receptura wygląda ok, chociaż tego chmielu na smak/aromat niezbyt wiele jak na APA. Ale na pewno wyjdzie smaczne.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 Tez mi sie wydaje ze moglbys sypnac ciutke wiecej tego chmielu na aromat i cicha. Poza tym w podcascie alchemii zachwalali Iunge na goryczke jako chyba najlepszy polski chmiel do tego celu. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
FilipPiwowar Posted December 30, 2018 Author Share Posted December 30, 2018 Ok, to sypnę któregoś z tych dwóch chmieli na aromat/smak 60 g. A co z ziarnem? Sam słód Pale Ale, czy może coś dorzucić? Jaki by to dało efekt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkrawc Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 APA na 100% Pale Ale wyjdzie jak najbardziej poprawna. Można dodać niewielkie ilości słodów karmelowych, które podbiją słodowość, ale nie jest to konieczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted December 30, 2018 Share Posted December 30, 2018 Może być sam pale ale, zależy co chcesz uzyskać. Może być to ciekawe doświadczenie. Po zrobieniu piwa na samym pale ale będziesz wiedział jaki daje to efekt i będziesz mógł określić czy czegoś ci brakuje, a z czasem dojść do swojego optimum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted December 31, 2018 Share Posted December 31, 2018 @FilipPiwowar zostaw sam pale ale, nie dodawaj żadnych karmelowych słodów, które mogą przykryć chmiel. Jeżeli piwo ma mieć wyczuwalne nuty chmielowe to odpuść karmel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted December 31, 2018 Share Posted December 31, 2018 Dokladnie, tak jak pisza koledzy, zrob na 100 % zasypie Pale Ale. Czasem mniej jest lepiej. Chmiele rowniez fajne i przepis jest dobry - tak jak juz wspomniano wrzuc nieco wiecej chmielu na whirpoola lub cicha. Osobiscie ostatnio unikam US 05 bo sie na nich nieco przejechalem, ale polecalbym jednak w mozliwie dolnym zakresie ich pracy fermentowac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted December 31, 2018 Share Posted December 31, 2018 Iunga u mnie w mijającym roku robiła za podstawowy chmiel goryczkowy i smakowy (60 i 15 minut gotowania) znakomicie współgra z nową falą na aromat jak i samodzielny chmiel w bardziej tradycyjnych stylach. Zdecydowanie na tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FilipPiwowar Posted January 1, 2019 Author Share Posted January 1, 2019 Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi, w takim razie wjeżdża Iunga :) Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
FilipPiwowar Posted January 7, 2019 Author Share Posted January 7, 2019 Mam jeszcze jedno pytanie, czy będzie jakaś różnica, jeśli zamienię drożdże US-05 na S-04? Niestety w sklepie nie ma już US-05... Domyślam się, że fermentacja przebiegnie szybciej, ale co ze smakiem i aromatami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted January 7, 2019 Share Posted January 7, 2019 Mam jeszcze jedno pytanie, czy będzie jakaś różnica, jeśli zamienię drożdże US-05 na S-04? Niestety w sklepie nie ma już US-05... Domyślam się, że fermentacja przebiegnie szybciej, ale co ze smakiem i aromatami?Jeśli w odpowiednio niskiej temperaturze to nie powinno sie jakoś dużo zmienić, są chyba bardziej estrowe niż 05, ale napewnk piwo na 04 tez wyjdzie dobrze.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 7, 2019 Share Posted January 7, 2019 Będzie dobrze, pamiętaj tylko, że S-04 gwałtowniej zaczynają pracę (przydaje się lepsza kontrola temperatury), natomiast potrafią długo dojadać resztki - nie warto spieszyć się z butelkowaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now