dziedzicpruski Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 Nigdy z tego badziewia nie korzystałem, ale tak sobie piszę od jakiegoś czasu na pewnej grupie tematycznej z konta żony i mam pytanie; czy na fejsbuku może zastąpić forum, czy jego funkcjonalność na to nie pozwala ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 Facebook jest do krótkiego, szybkiego kontaktu i nigdy nie zastąpi funkcjonalnością forum. Odnalezienie jakiejkolwiek konkretnej informacji napisanej na facebooku graniczy z cudem. Więc ogólnie wszystko, co na nim się napisze, można uznać po kilku dniach jako spłukane w kanał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 dokładnie tak jak kolega @Kaniutek napisał, szybki temat który po kilku dniach umiera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 3, 2019 Author Share Posted January 3, 2019 No właśnie nabrałem takiego przekonania po kilku dniach, że to jak krew w piach, więc szkoda czasu jak można nie robić nic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 2 godziny temu, Kaniutek napisał: Odnalezienie jakiejkolwiek konkretnej informacji napisanej na facebooku graniczy z cudem. Więc ogólnie wszystko, co na nim się napisze, można uznać po kilku dniach jako spłukane w kanał. Bez przesady. Odnajdowanie po słowach kluczowych w grupach jakoś tam działa. Nie raz już odalazłem jakieś treści po paru latach. Co nie zmienia faktu, że fora zapewniają jednak bardziej zaawansowane silniki wyszukiwania i pozwalają na bardziej przejrzyście strukturyzować tematy (działy, itp). Zaletą facebooka jest natomiast to, że jest sporo osób, którym nie chce się regularnie zaglądać na fora, a na facebooka wchodzą i tak i widzą treści z grup, które je interesują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 @Oskaliber oczywiście masz racje coś tam po słowach kluczach możesz poszukać, ale jest to zbyt mozolne, musisz pamiętać kilka słów wyrwanych z tekstu żeby akurat znaleźć teks którego szukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 Poza tym, musisz wiedzieć, czego szukasz - znać słowa kluczowe. Początkujący będzie się poruszał jak po bagnie ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 4, 2019 Share Posted January 4, 2019 To prawda. Jeśli chodzi po prostu o przeglądanie, a nie szukanie, to fora są zdecydowanie wygodniejsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiewaczek1 Posted January 4, 2019 Share Posted January 4, 2019 A propo fb. Kiedyś sam w sobie zalozylemnkilkabgtup które ruszyły inne zdechly. I założyłem też na piwo.orgPoszukajcie nanfb A zaczniemy działać. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted January 4, 2019 Share Posted January 4, 2019 Ja mam same złe doświadczenia z grupami fejsbukiem i zdecydowanie wolę fora. Zobaczcie jakie bagno dzieje się chociażby na jewarzce. Przecież tego się czytać nie da. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiewaczek1 Posted January 4, 2019 Share Posted January 4, 2019 Wiem właśnie. Niby forum lekko anonimowe A kultura 13 razy lepsza niż tam.Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted January 4, 2019 Share Posted January 4, 2019 Godzinę temu, Kaniutek napisał: Ja mam same złe doświadczenia z grupami fejsbukiem i zdecydowanie wolę fora. Zobaczcie jakie bagno dzieje się chociażby na jewarzce. Przecież tego się czytać nie da. ale jewarzka i pochodne to specyficzne grupy dla odbiorców ze specyficznych odbiorców. jak się ma trochę dystansu to można tam znaleźć mnóstwo dobrej jakości treści. jest też dużo grup przyjaźniejszych początkującym, z tego co widziałem to np grupa homebrewing.pl prężnie działa inna kwestia że tak jak koledzy wyżej napisali - to wszystko jest mega niepraktyczne w porównaniu do forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karolus Posted January 7, 2019 Share Posted January 7, 2019 jak ktoś już wcześniej pisał, FB jest do szybkiego kontaktu w razie W. Natomiast forum to kopalnia wiedzy przed duże "K", wiedzy gromadzonej latami i co ważniejsze, wiedzy z której można swobodnie korzystać przez wiele następnych lat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiewaczek1 Posted March 27, 2020 Share Posted March 27, 2020 A stworzyłem grupę. Niech się dzieje.Kto chce niech wbija. Ps taki nasz OSTRY DYŻUR https://www.facebook.com/groups/521628188253971/ PS2. Jeśli będzie dużo sprzeciwów usunę grupę . Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 27, 2020 Share Posted March 27, 2020 (edited) na forum nie ma odpowiedzi w ostrym? Jest też kilka grup piwowarskich o różnym poziomie O wiele łatwiej wyszukać czegoś na forum niż na FB Edited March 27, 2020 by anteks Kaniutek and bart3q 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiewaczek1 Posted March 27, 2020 Share Posted March 27, 2020 na forum nie ma odpowiedzi w ostrym? Jest też kilka grup piwowarskich o różnym poziomie O wiele łatwiej wyszukać czegoś na forum niż na FBDzięki to wszystko wiem. Taka luźna propozycja.Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted March 27, 2020 Share Posted March 27, 2020 Grupy fejzbukowe to zło. Absolutnie nic nie da sie na nich znaleźć. W szczególności, jesli wpis ma wiecej niż tydzień. Co chwilę wiec ludzie pytają o to samo i robi sie totalny burdel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiewaczek1 Posted March 27, 2020 Share Posted March 27, 2020 Grupy fejzbukowe to zło. Absolutnie nic nie da sie na nich znaleźć. W szczególności, jesli wpis ma wiecej niż tydzień. Co chwilę wiec ludzie pytają o to samo i robi sie totalny burdel.Czyli tak samo jak na naszym temacie ostry dyżur.Powiem tak że dużo osób Facebooka przegląda i powiadomienia jak sobie zaznaczy to spływają momentalnie. Natomiast nawet w tapatalk temat ostry dyżur nie działa najszybciej.Jeżeli chodzi o całą strukturę piwo org i przeglądanie forum to jest jedno z bardziej ułożonych miejsc w sieci.Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted March 28, 2020 Share Posted March 28, 2020 Grupy fejzbukowe to zło. Absolutnie nic nie da sie na nich znaleźć. W szczególności, jesli wpis ma wiecej niż tydzień. Co chwilę wiec ludzie pytają o to samo i robi sie totalny burdel.Na forum możesz znaleźć a i tak ciągle pytają o to samo. zasada, Spiewaczek1 and majlosz 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 29, 2020 Share Posted March 29, 2020 Na FB nie ma specjalistycznej wiedzy, same pytania początkujących. Jak już jest bardziej zaawansowane pytanie to trole nie znający odpowiedzi zabijają temat dennymi wpisami. Forum to jednak kopalnia wiedzy. WiHuRa and Gawron 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts