Jump to content

Facebook a forum

dziedzicpruski

Recommended Posts

Facebook jest do krótkiego, szybkiego kontaktu i nigdy nie zastąpi funkcjonalnością forum. Odnalezienie jakiejkolwiek konkretnej informacji napisanej na facebooku graniczy z cudem. Więc ogólnie wszystko, co na nim się napisze, można uznać po kilku dniach jako spłukane w kanał.

2 godziny temu, Kaniutek napisał:

Odnalezienie jakiejkolwiek konkretnej informacji napisanej na facebooku graniczy z cudem. Więc ogólnie wszystko, co na nim się napisze, można uznać po kilku dniach jako spłukane w kanał.

Bez przesady. Odnajdowanie po słowach kluczowych w grupach jakoś tam działa. Nie raz już odalazłem jakieś treści po paru latach. 

Co nie zmienia faktu, że fora zapewniają jednak bardziej zaawansowane silniki wyszukiwania i pozwalają na bardziej przejrzyście strukturyzować tematy (działy, itp). 

Zaletą facebooka jest natomiast to, że jest sporo osób, którym nie chce się regularnie zaglądać na fora, a na facebooka wchodzą i tak i widzą treści z grup, które je interesują. 

@Oskaliber oczywiście masz racje coś tam po słowach kluczach możesz poszukać, ale jest to zbyt mozolne, musisz pamiętać kilka słów wyrwanych z tekstu żeby akurat znaleźć teks którego szukasz  

Godzinę temu, Kaniutek napisał:

Ja mam same złe doświadczenia z grupami fejsbukiem i zdecydowanie wolę fora. Zobaczcie jakie bagno dzieje się chociażby na jewarzce. Przecież tego się czytać nie da.

ale jewarzka i pochodne to specyficzne grupy dla odbiorców ze specyficznych odbiorców. jak się ma trochę dystansu to można tam znaleźć mnóstwo dobrej jakości treści. jest też dużo grup przyjaźniejszych początkującym, z tego co widziałem to np grupa homebrewing.pl prężnie działa

inna kwestia że tak jak koledzy wyżej napisali - to wszystko jest mega niepraktyczne w porównaniu do forum.

jak ktoś już wcześniej pisał, FB jest do szybkiego kontaktu w razie W.

Natomiast forum to kopalnia wiedzy przed duże "K", wiedzy gromadzonej latami i co ważniejsze, wiedzy  z której można swobodnie korzystać przez wiele następnych lat.

• 1 year later...
na forum nie ma odpowiedzi w ostrym? Jest też kilka grup piwowarskich o różnym poziomie
O wiele łatwiej wyszukać czegoś na forum niż na FB
Dzięki to wszystko wiem. Taka luźna propozycja.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Grupy fejzbukowe to zło.

Absolutnie nic nie da sie na nich znaleźć. W szczególności, jesli wpis ma wiecej niż tydzień. Co chwilę wiec ludzie pytają o to samo i robi sie totalny burdel.

Grupy fejzbukowe to zło.
Absolutnie nic nie da sie na nich znaleźć. W szczególności, jesli wpis ma wiecej niż tydzień. Co chwilę wiec ludzie pytają o to samo i robi sie totalny burdel.
Czyli tak samo jak na naszym temacie ostry dyżur.
Powiem tak że dużo osób Facebooka przegląda i powiadomienia jak sobie zaznaczy to spływają momentalnie. Natomiast nawet w tapatalk temat ostry dyżur nie działa najszybciej.
Jeżeli chodzi o całą strukturę piwo org i przeglądanie forum to jest jedno z bardziej ułożonych miejsc w sieci.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Grupy fejzbukowe to zło.
Na forum możesz znaleźć a i tak ciągle pytają o to samo.