szop007 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Sam sobie odpowiem. Infam' date=' szop co się tajniaczycie?[/quote']Chcemy Was potrzymać w niepewności. Nic więcej nie powiemy. A zdjęcia to tylko pamiątka. Tak jak stanowiliśmy jedność w Radomiu, tak zostanie. Już niedługo się okaże... Infam oczywiście tak,ja niestety 4 miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Sam sobie odpowiem. Infam' date=' szop co się tajniaczycie?[/quote']Chcemy Was potrzymać w niepewności. Nic więcej nie powiemy. A zdjęcia to tylko pamiątka. Tak jak stanowiliśmy jedność w Radomiu' date=' tak zostanie. Już niedługo się okaże...[/quote'] Infam oczywiście tak,ja niestety 4 miejsce A kto Cię wyprzedził w takim razie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 A kto Cię wyprzedził w takim razie? Jakaś tajemnica ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Infam I Agnieszka Łopata II Nie pamietam nazwiska III-kolega z Radomia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Infam IAgnieszka Łopata II Nie pamietam nazwiska III-kolega z Radomia No proszę druga piwowarka. Super. Choć oczywiście boleję nad tym, że wypchnęła Ciebie z finału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Infam IAgnieszka Łopata II Nie pamietam nazwiska III-kolega z Radomia No proszę druga piwowarka. Super. Choć oczywiście boleję nad tym' date=' że wypchnęła Ciebie z finału.[/quote'] No,prawie żyły sobie wyprułem A tak poważnie-pierwsza trójka była po prostu lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 (edytowane) Jacek, trafił Ci się rauch, którego zjechałeś w ocenie jak sabakę, poza tym żarty na temat Warki były chyba źle odebrane Tak, czy inaczej - w Kazimierzu będą roszady. Tak być nie będzie Edytowane 12 Czerwca 2010 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Jacek, trafił Ci się rauch, którego zjechałeś w ocenie jak sabakę, poza tym żarty na temat Warki były chyba źle odebrane Tak, czy inaczej - w Kazimierzu będą roszady. Tak być nie będzie Krzysiu,w każdym konkursie powinno być tak,że wygrywają najlepsi-tutaj wyniki były w 100% obiektywne,bez żadnej dyskusji.A przegrani też muszą być,nie wszyscy mogą zwyciężać A samo spotkanie z Wami było bezcenne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Do Kazimierza przecież i tak może przyjechac każdy kto tylko chce, główna zabawa nie będzie się przecież odbywać na scenie :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Do Kazimierza przecież i tak może przyjechac każdy kto tylko chce, główna zabawa nie będzie się przecież odbywać na scenie :rolleyes: Też liczę na miłe spotkanie przy dobrym piwie - oczywiście poza sceną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 W końcu znalazłem chwilę i wrzuciłem kilka zdjęć z Zielonej Góry: http://galeria.dum.pl/32hi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Tak sobie pomyślałem, że może będzie możliwość zdobycia pytań teoretycznych z półfinałów. Ja niestety pamiętam niewiele, a wydawały mi się dość ciekawe. Ewentualnie może sami napiszemy jakie pamiętamy. Ja pamiętam tylko te: -Które drożdże są dolnej fermentacji? (podane 3 łacińskie nazwy) -Co się dzieje z piwem podczas przechowywania? (jedną z odpowiedzi była degradacja alfakwasów i coś jeszcze) -Na czym najbardziej zależy piwowarom w chmielu? (żywice miękkie, żywice twarde, coś jeszcze) -Piwo jasne lekkie o goryczce 50IBU jest? (mocno chmielone, słabo chmielone i coś jeszcze) Więcej nie pamiętam, może pomożecie? Oczywiście pytania nie są sformułowane dokładnie tak jak na teście, ale pamięć jest zawodna (szczególnie moja). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 -Które drożdże są dolnej fermentacji? (podane 3 łacińskie nazwy) saccharomyces carlsbergensis -Co się dzieje z piwem podczas przechowywania? to było o chmiel o ile pamiętam i chodziło o spadek ilości alfa-kwasów/żywic miękkich i wzrost zawartości żywic twardych -Na czym najbardziej zależy piwowarom w chmielu? Na żywicach miękkich. -Piwo jasne lekkie o goryczce 50IBU jest? mocno chmielone. Ja pamiętam jeszcze pytania: co produkują dzikie drożdże: nietypowe estry jakie organizmy produkują diacetyl w piwie: pediococcus co powoduje obniżenie pH brzeczki: rozjaśnienie barwy jak coś sobie jeszcze przypomnę to dopisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 -Które drożdże są dolnej fermentacji? (podane 3 łacińskie nazwy) saccharomyces carlsbergensis Przy tym pytaniu miałem spore wątpliwości' date=' bo odchodzi się od tej nazwy na rzecz [i']saccharomyces pastorianus[/i]. Ale chyba jednak obie nazwy są poprawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 -Które drożdże są dolnej fermentacji? (podane 3 łacińskie nazwy) saccharomyces carlsbergensis Przy tym pytaniu miałem spore wątpliwości' date=' bo odchodzi się od tej nazwy na rzecz [i']saccharomyces pastorianus[/i]. Ale chyba jednak obie nazwy są poprawne. carlsbergensis będzie się pewnie jeszcze trochę używać w mediach zwłaszcza będzie tego używać carlsberg z przyczyn oczywistych często w chemii i biologii tak jest. Używa się cały czas diacetyl chociaż dla mnie dużo naturalniejszą i oczywistszą nazwą byłby butadion. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 (edytowane) Niezły bałagan z tym nazewnictwem drożdży, na pewno jednak drożdże dolnej fermentacji to saccharomyces carlsbergensis, zwane też saccharomyces cerevisiae vars uvarum saccharomyces pastorianum to drożdże dzikie drożdże ale-owe to po prostu saccharomyces cerevisiae, ale np. winiarskie to saccharomyces cerevisiae vars ellipsoidens Gdzie indziej widzę, że lagerowe drożdże dzielą się na 3 szczepy: saccharomyces carlsbergensis, saccharomyces uvarum, saccharomyces florentinus, a saccharomyces pastorianus i saccharomyces bayanus są określane jako drożdże szampańskie. Są jescze saccharomyces ludwigii, robiące piwa bezalkoholowe Edytowane 16 Czerwca 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Niezły bałagan z tym nazewnictwem drożdży, na pewno jednak drożdże dolnej fermentacji to saccharomyces carlsbergensis, zwane też saccharomyces cerevisiae vars uvarum saccharomyces pastorianum to drożdże dzikie drożdże ale-owe to po prostu saccharomyces cerevisiae, ale np. winiarskie to saccharomyces cerevisiae vars ellipsoidens Gdzie indziej widzę, że lagerowe drożdże dzielą się na 3 szczepy: saccharomyces carlsbergensis, saccharomyces uvarum, saccharomyces florentinus, a saccharomyces pastorianus i saccharomyces bayanus są określane jako drożdże szampańskie. Są jescze saccharomyces ludwigii, robiące piwa bezalkoholowe Z tym uvarum to może coś być na rzeczy. Bodaj w BYO czytałem artykuł, to tak nazywali lagerowe. Ale że zapomniałem jak to szło, to teraz posiłkowałem się wiki z HBT. Zerknę jeszcze do tego artykułu z BYO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 (edytowane) Są jescze saccharomyces ludwigii, robiące piwa bezalkoholowe Te luwigii to jakieś dziwne są. A poważnie to nie wiedziałem, że są drożdże nie wytwarzające w procesie fermentacji alkoholu. Edytowane 16 Czerwca 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Z pytan ktore ja pamietam: - czego powodem jest maslany zapach - czym jest zamkniecie koronkowe - jaka jest roznica miedzy chmielem 45 a 90 - w wyniku czego powstaja melanoidy - EBC 18 jaka to bedzie barwa piwa - czym rozni sie skala EBC od SRM - skad pochodzi nazwa 'lager' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 (edytowane) Napisałem przed chwila do Browarzyciela czy jest możliwość wrzucenia tych testów na forum. Zobaczymy co napisze. I kolejne które mi się przypomniało: -W którym stylu piwa jest dopuszczalny maślany zapach? Edytowane 16 Czerwca 2010 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Są jescze saccharomyces ludwigii' date=' robiące piwa bezalkoholowe[/quote']Te luwigii to jakieś dziwne są. A poważnie to nie wiedziałem, że są drożdże nie wytwarzające w procesie fermentacji alkoholu. Z tego co kojarzę, to wytwarzają alkohol, bo na tym polega istota fermentacji. One raczej nie fermentują maltozy, pozostają przy cukrach prostych, stąd niska zaw. alk. w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 S. carlsbergensis = S. uvarum na 100%, Pamiętam dyskusję na temat różnej nomenklatury drożdży dolnych na konferencji naukowej w Łodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 Wreszcie jest lista osób które zakwalifikowały się do finału http://www.profesjonalia.pl/#/przebieg-i-wyniki.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Niezły bałagan z tym nazewnictwem drożdży' date=' na pewno jednak drożdże dolnej fermentacji to saccharomyces carlsbergensis, zwane też saccharomyces cerevisiae vars uvarum saccharomyces pastorianum to drożdże dzikie drożdże ale-owe to po prostu saccharomyces cerevisiae, ale np. winiarskie to saccharomyces cerevisiae vars ellipsoidens Gdzie indziej widzę, że lagerowe drożdże dzielą się na 3 szczepy: saccharomyces carlsbergensis, saccharomyces uvarum, saccharomyces florentinus, a saccharomyces pastorianus i saccharomyces bayanus są określane jako drożdże szampańskie. Są jescze saccharomyces ludwigii, robiące piwa bezalkoholowe[/quote'] Z tym uvarum to może coś być na rzeczy. Bodaj w BYO czytałem artykuł, to tak nazywali lagerowe. Ale że zapomniałem jak to szło, to teraz posiłkowałem się wiki z HBT. Zerknę jeszcze do tego artykułu z BYO. Jednak w artykule z BYO lagerowe drożdże konsekwentnie określają jako saccharomyces pastorianus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 (edytowane) Dziś na ateście drożdży z Hefebank Weihestephan przeczytałem następującą informację Saccharomyces carlsbergensis ver. uvarum i udałem się od razu do naszych mikrobiologów. Dziewczyny powiedziały,że : -S. carlsbergensis i S. uvarum to (tak jak pisałem wcześniej) to samo -S. cerevisie to "stara" nazwa na drożdże górnej fermentacji -obecnie w podręcznikach podaję sie nazwę S. cerevisie dla wszytskich rodzajów drożdży różnicując je jako ale's (górna) lub uvarum (dolna). Z kolei wikipedia podaje iż S. pastorianus to synonim dla carlsbergensis. http://en.wikipedia.org/wiki/Saccharomyces_pastorianus. Dla mnie pastorianusy były zawsze drożdżami winnymi, jak widac byłem w błędzie. Edytowane 24 Czerwca 2010 przez BaronVonZuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się