Dagadom Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Cześć piwowarzy! Zaczęłam właśnie pisać swoją pracę magisterską dotyczącą preferencji konsumenckich w branży piwowarskiej z uwzględnieniem produktów bezglutenowych. Swoją pracę postanowiłam rozpocząć od przeprowadzenia ankiety czy w ogóle jest zapotrzebowanie na piwo bezglutenowe, co ludzie sądzą o takiej alternatywie oraz jaka jest świadomość społeczeństwa na temat glutenu. Moimi dotychczasowymi ankietowanymi są głównie studenci lubujący się w koncernowych lagerach, nie zwracający uwagę na zasyp, natomiast ja potrzebuje również opinii krafciarzy, dla których jest to główny determinant jakości , w związku z tym prosiłabym Was o wypełnienie krótkiej ankiety : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScX7zC0rvAnJHQ7d6xJZ5ORHv_LlVDfo6yBYTCO3WfEB_v0Kg/viewform?usp=sf_link Z góry dziękuję za waszą pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Kolejna ankieta, której wyników nie zobaczymy. Ta jest trochę nieudolna bo gdzieś tam Pani liże temat, ale jeszcze jest spory brak w podstawowej wiedzy o piwie. Pytanie nr 2. Dolna fermentacja to lagery, pilzner to lager. Ciemne piwa górnej fermentacji to stouty, taka niedoróbka spora. Pytanie nr 3. Tu jest forum piwowarów domowych więc powinien być 3 podpunkt - piwo domowe własne zrobione Pytanie 5 - sam produkuje Pytanie 10 całkowicie bez sensu. Nie można wyprodukować jęczmienia bez glutenu jest to wprowadzenie pytanego w błąd. Pytanie 12 jak ma preferować? Jak 90% osób nie ma zielonego pojęcia na co dany słód wpływa i jaki ma smak. Pytanie 19 powinno być pierwszym pytaniem. Po zaznaczeniu "nie" kończyć ankietę, bo bez sensu jest wtedy pytać o pozostałe rzeczy. Pytania z wiedzy o glutenie powinny być jako pierwsze i być mniej sugestywne. Już pominę sam fakt "zakłamanych wyników" 2 godziny temu, Dagadom napisał: Moimi dotychczasowymi ankietowanymi są głównie studenci lubujący się w koncernowych lagerach, Główną próbą statyczną są studenci serio? By takie badanie miało sens trzeba wziąć cały przekrój społeczeństwa. Promotor zatwierdził tą ankietę? Bo szczerze na jej podstawie ułożysz sobie wyniki jakie tylko chcesz i dopasujesz do tezy jaką stawiasz na początku pracy. Temat też jest dość płaski sam w sobie na nietolerancje glutenu choruje tylko 1% ludzkości czyli jakieś 7 mln. Czyli na Polskę przy 38 mln ludzi rozkładając równomiernie te 7 mln na liczbę ludności w danym kraju (tylko Europe biorąc pod uwagę) daje nam niecałe 5 tysięcy ludzi chorych na celakie, a patrząc na skalę światową to nie jest więcej niż 30 osób w naszym kraju. Czy dla takiej garstki ludzi istnieje zapotrzebowanie na bezglutenowe piwo? Myślę, że nauczyli się żyć bez tego. A pozostała część ludzi po za modą na bezglutenowe żarcie, która minie, traktuje takie piwo jako ciekawostkę - wypije raz i nie wróci do niego. Edytowane 13 Marca 2019 przez Undeath Oskaliber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 Piw bezglutenowych jest w Niemczech mnostwo - ale bynajmniej nie z troski o ludzi chorych na celiakie tylko ze jest taki hype i bezmyslni konsumenci to kupuja. Najlepiej jak na butelce z piwa jest napisane BIO, bezglutenowe, veganskie, wegetarianskie + koszerne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 i popierane przez środowiska LGBT zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) 35 minut temu, Hanys93 napisał: Piw bezglutenowych jest w Niemczech mnostwo - ale bynajmniej nie z troski o ludzi chorych na celiakie tylko ze jest taki hype i bezmyslni konsumenci to kupuja. Najlepiej jak na butelce z piwa jest napisane BIO, bezglutenowe, veganskie, wegetarianskie + koszerne. U nas też są. Brok bezglutenowy w intermaszcze stoi już grubo ponad rok i tylko zbiera kurz. Na początku był taki Hype na te piwa teraz to lagery są na topie XD Lepiej sprzedają się piwa bezalkoholowe niż bezglutenowe Jeżeli ta Pani chciałaby być na czasie to wybrałaby sobie analizę tego piwa bo ponoć ma nastąpić niezły boom w tym roku jeszcze. Edytowane 13 Marca 2019 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 2 godziny temu, Undeath napisał: Kolejna ankieta, której wyników nie zobaczymy. Ta jest trochę nieudolna bo gdzieś tam Pani liże temat, ale jeszcze jest spory brak w podstawowej wiedzy o piwie. Pytanie nr 2. Dolna fermentacja to lagery, pilzner to lager. Ciemne piwa górnej fermentacji to stouty, taka niedoróbka spora. Pytanie nr 3. Tu jest forum piwowarów domowych więc powinien być 3 podpunkt - piwo domowe własne zrobione Pytanie 5 - sam produkuje Pytanie 10 całkowicie bez sensu. Nie można wyprodukować jęczmienia bez glutenu jest to wprowadzenie pytanego w błąd. Pytanie 12 jak ma preferować? Jak 90% osób nie ma zielonego pojęcia na co dany słód wpływa i jaki ma smak. Pytanie 19 powinno być pierwszym pytaniem po zaznaczeniu nie kończyć ankietę bo bez sensu jest wtedy o pozostałe rzeczy. Już pominę sam fakt "zakłamanych wyników" Główną próbą statyczną są studenci serio? By takie badanie miało sens trzeba wziąć cały przekrój społeczeństwa. Promotor zatwierdził tą ankietę? Bo szczerze na jej podstawie ułożysz sobie wyniki jakie tylko chcesz i dopasujesz do tezy jaką stawiasz na początku pracy. Temat też jest dość płaski sam w sobie na nietolerancje glutenu choruje tylko 1% ludzkości czyli jakieś 7 mln. Czyli na Polskę przy 38 mln ludzi rozkładając równomiernie te 7 mln na liczbę ludności w danym kraju (tylko Europe biorąc pod uwagę) daje nam niecałe 5 tysięcy ludzi chorych na celakie, a patrząc na skalę światową to nie jest więcej niż 30 osób w naszym kraju. Czy dla takiej garstki ludzi istnieje zapotrzebowanie na bezglutenowe piwo? Myślę, że nauczyli się żyć bez tego. A pozostała część ludzi po za modą na bezglutenowe żarcie, która minie, traktuje takie piwo jako ciekawostkę - wypije raz i nie wróci do niego. szkoda strzępić jęzora, pani tu już nie wróci. strasznie mnie irytuje coroczne zasrywanie wszystkich grup/forów ankietami do prac magisterskich/licencjackich. w temacie baboli które wymieniłeś - Testoviron swego czasu wylewnie wyraził się na temat uczelni w polsce. mogę się pod tym podpisać. a najlepsze że ktoś dzięki tym wypocinom o bezglutenowym piwerku dostanie tytuł magistra :D. dobrze to świadczy o tym ile teraz warty jest 'papier'. dobrze że czasy się zmieniają i nikt już tego nie traktuje poważnie w CV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 3 minuty temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: najlepsze że ktoś dzięki tym wypocinom o bezglutenowym piwerku dostanie tytuł magistra Że zacytuję mojego profesora: "Praca magisterska nie ma za zadanie opracować rewolucyjnej technologii, ani opisac przełomowego dla nauki zjawiska. Ma udowodnić, ze student potrafi używać narzędzi naukowych." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 2 hours ago, Undeath said: Promotor zatwierdził tą ankietę? Bo szczerze na jej podstawie ułożysz sobie wyniki jakie tylko chcesz i dopasujesz do tezy jaką stawiasz na początku pracy Najlepiej pisać na temat, o którym promotor nie ma pojęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 20 minut temu, Kaniutek napisał: Że zacytuję mojego profesora: "Praca magisterska nie ma za zadanie opracować rewolucyjnej technologii, ani opisac przełomowego dla nauki zjawiska. Ma udowodnić, ze student potrafi używać narzędzi naukowych." tutaj jak widać nie wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 3 minuty temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: tutaj jak widać nie wyszło No, nie jestem tak do końca przekonany. Myslę, że Undeath troche za szybko skonkretyzował swoje przemyslenia nt. ankiety i wyciagnał trochę za szybkie wnioski. A niektórzy koledzy powyżej, zasugerowali sie ta opinią i może nawet nie spróbowali wyciągnac własnych wniosków. Otóż, w moim odczuciu, ankieta ta nie sugeruje braku lub luk w wiedzy osoby, która ją opracowała. Ona jest tak skonstruowana, żeby pomóc nie tylko zbadać preferencje osóby ją wypełniającej, ale równiez pomóc w ocenie poziomu wiedzy tej osoby. Zauważcie, że większośc pytań jest napisana schematem: " Na co zwraca Pani/Pan uwagę", " Pani/Pana zdaniem ", " preferuje Pani/Pan " itp., itd.Nic nie narzuca, nic nie sugeruje. Prosi o zaznaczenie odpowiedzi zgodnej z preferencją lub przekonaniem ankietowanego. Odpowiedzi sa zaś tak wybrane, żeby odzwierciedlić najczęstsze stereotypy. Dlatego, to ze w odpowiedzi na to samo pytanie znajdują się obok siebie Lager i Pilzner nie musi sugerować, że ankietujacy nie umie rozpoznać tych dwóch terminów. Raczej sugeruje, że ankietujący zakłada, że ankietowany może te dwa słowa rozumieć zupełnie inaczej. Nie rozważamy, czy błednie czy nie. Sprawdzamy poziom wiedzy i preferencji.Więc, jesli zaznaczy np. jedno, a nie zaznaczy drugiego, moze to wskazać na pewny poziom wiedzy, lub jej brak. Albo na poziom hipsterii. Wydaje mi sie, ze ta ankieta została skonstruowana w sposób bardzo przemyślany i ma jasno określony cel badawczy. Może być wykorzystana w mrketingu celowym, który jak to czesto bywa, nie opiera się na świecie rzeczywistym, tylko na wierzeniach i emocjach. I nie zgadzam się z tym co o niej napisał Undeath, chociaż też nie chce mi się tej ankiety rozwiązywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Kaniutek napisał: No, nie jestem tak do końca przekonany. Myslę, że Undeath troche za szybko skonkretyzował swoje przemyslenia nt. ankiety i wyciagnał trochę za szybkie wnioski. A niektórzy koledzy powyżej, zasugerowali sie ta opinią i może nawet nie spróbowali wyciągnac własnych wniosków. Otóż, w moim odczuciu, ankieta ta nie sugeruje braku lub luk w wiedzy osoby, która ją opracowała. Ona jest tak skonstruowana, żeby pomóc nie tylko zbadać preferencje osóby ją wypełniającej, ale równiez pomóc w ocenie poziomu wiedzy tej osoby. Zauważcie, że większośc pytań jest napisana schematem: " Na co zwraca Pani/Pan uwagę", " Pani/Pana zdaniem ", " preferuje Pani/Pan " itp., itd.Nic nie narzuca, nic nie sugeruje. Prosi o zaznaczenie odpowiedzi zgodnej z preferencją lub przekonaniem ankietowanego. Odpowiedzi sa zaś tak wybrane, żeby odzwierciedlić najczęstsze stereotypy. Dlatego, to ze w odpowiedzi na to samo pytanie znajdują się obok siebie Lager i Pilzner nie musi sugerować, że ankietujacy nie umie rozpoznać tych dwóch terminów. Raczej sugeruje, że ankietujący zakłada, że ankietowany może te dwa słowa rozumieć zupełnie inaczej. Nie rozważamy, czy błednie czy nie. Sprawdzamy poziom wiedzy i preferencji.Więc, jesli zaznaczy np. jedno, a nie zaznaczy drugiego, moze to wskazać na pewny poziom wiedzy, lub jej brak. Albo na poziom hipsterii. Wydaje mi sie, ze ta ankieta została skonstruowana w sposób bardzo przemyślany i ma jasno określony cel badawczy. Może być wykorzystana w mrketingu celowym, który jak to czesto bywa, nie opiera się na świecie rzeczywistym, tylko na wierzeniach i emocjach. I nie zgadzam się z tym co o niej napisał Undeath, chociaż też nie chce mi się tej ankiety rozwiązywać. No i ja tu też się z częścią nie zgodzę. Widziałeś normalną ankietę badawczą do prac magisterskich? bo ja widziałem nie jedną i powiem, że nigdy nie są tak ubogie i mało złożone. Nawet ankiety konsumenckie np. telemarketingu czy operatorów komórkowych są mocno złożone. Zazwyczaj zaznaczanie odpowiedzi w pewnych punktach wyznacza/zabiera ścieżki w kolejnych punktach. Przykład jak podałem wyżej, czy wiesz co to gluten? Nie/tak i w zależności od odpowiedzi albo uproszczona ankieta by wybadać konsumenta albo rozbudowana bo mamy świadomego konsumenta. Kaniutek to są utarte zwroty w prostych ankietach. To nie tak do końca z tym Pilsnerem i Lagerem, bo nie wychwycisz to w próbie załóżmy 300 testów, że dana osoba się nie zna. Exel przemieli i wyrzuci całkiem inne rzecz, a by to wychwycić trzeba każdą ankietę z osobna badać na co nie porywa się praktycznie żaden ankieter - uśrednia się wyniki, odrzuca rozbieżne i analizuje. Taka metodyka naukowa na studiach. Dalej uważam, że nie jest przemyślana do pracy magisterskiej, bo ta nie ma ukierunkowywać wyników, ani sprawdzać wiedzy konsumenta. Zobacz temat - "preferencje konsumenta w branży piwowarskiej" dla mnie jak byk oznacza to osoby, które się znają i mają wiedzę z tego zakresu. Natomiast jako marketing celowy - powierzchniowy i stereotypowy to nie mam pytań bo każdą ankietę można nastawić na oczekiwany wynik ale nie tego się oczekuje od magistra. Co do słów profesora to nie do końca tak, bo niektórzy rozpoczynając pracę magisterską nie raz kończyli swoim tematem pogłębiając go jako doktor ale ma dużo racji w tym. Więc moim zdaniem to dalej jest brak znajomości branży i czasem podstawowych pojęć. A z taką ankietą to nie na to forum. Edytowane 13 Marca 2019 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) 22 minuty temu, Undeath napisał: Więc moim zdaniem to dalej jest brak znajomości branży i czasem podstawowych pojęć. A z taką ankietą to nie na to forum. Może być. Nie mniej, nie do końca wiemy, jakie jest założenie tej pracy. Moze ankieta jest tylko częscią częsci. Jak by jednak nie było, masz absolutną rację, że to raczej nie na to forum. Chociaz, nie wiadomo kto tu zagląda... Edytowane 13 Marca 2019 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Ta ankieta sprawdza też wiedzę, nie tylko preferencje, ale nie w tym problem co bada i na jakim poziomie, problem wg mnie jest z tym, że na forum pojawiają się ankiety, a nigdzie nie widzę wyników badań z nich. A etyka badawcza raczej nakazuje poinformowanie uczestników badania o wynikach które z nich wynikły, czyli publiczna ankieta = publiczne wyniki. Ale mam nadzieję, że osoba zakładająca ten wątek podzieli się późnej wynikami, jak już je opracuje, dziękując w ten sposób tym, którzy przyczynili się do uzyskania tych wyników Edytowane 13 Marca 2019 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Ale wiecie, że podczas słodowania ziarna i warzenia piwa duża część glutenu jest z piwa usuwana lub rozkładana. Większość filtrowanych koncerniaków spełnia kryterium „piwa bezglutenowego”. http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1889 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się