qwerty01 Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Dzień dobry. Robienie win już mnie znudziło, więc postanowiłem robić piwo. Nie chcę robić piwa instant, więc browamator odpada, więc piwo metodą zacierania. Nie lubię piw gorzkich (może być lekko wyczuwalna), raczej coś słodkiego. Piwo ma być do grilla, czy do wypicia po ciężkim dniu pracy. Raczej preferuję gotowe zestawu słodów. Pojemnik fermentacyjny 30l posiadam (od wina), Cukromierz (blg) nada się od wina? Jakie piwo polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Z mojej krótkiej przygody mogę stwierdzić, że wszystkie piwa są słodkie - zależy ile chmielu zapodasz. (Jeśli się mylę proszę mnie uświadomić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Witbier się świetnie sprawdza u wszystkich moich znajomych, którzy nie przepadają za goryczką. Do kupienia np: https://www.homebrewing.pl/witbier-bire-blanche-11blg-zestaw-surowcow-p-705.html Ale zapewne znajdziesz również propozycje w innych sklepach. Pozdrawiam Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 (edytowane) Jesli dobrze rozumiem to co piszesz, to FAH będzie idealne. https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Odnośnie zestawów, w oko wpadł mi ostatnio SMaSH z Homebrewing. https://www.homebrewing.pl/izabella-pale-ale-smash-13-5blg-zestaw-surowcow-20l-polishhops-p-1498.html Powodzenia! edit: browamator też ma zestawy ze słodów gdzieś w okolicy tego jak rozumiem to co piszesz: BA Bitter 10, BA Pale Ale 11°, BA Belgijskie Pale Ale 12° (ale tutaj zmieniłbym drożdże np. na Fermentis BE-256). Edytowane 31 Marca 2019 przez zasada Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Zapomniałem podać najważniejsze - w mieszkaniu mam 21-23°C, więc pewnie nie każde drożdże tolerują taką temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Jak lubisz piwo, to zainwestuj w mieszadło magnetyczne, albo nawet i nie i rób piwa na kveikach, chociażby FM53 - płytko odfermentowują, dają nuty owocowe i mają tolerancję do 40 stopni Celsjusza w kwestii fermentacji. Na jednej fiolce przy zachowaniu czystości ogarniesz 3-4 warki. Ewentualnie jakieś ciepłolubne Belgi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 31 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Można dodawać pożywki dla drożdży (mam taką z witaminkami), czy nie ma to większego znaczenia? Flokuacja im wyższa tym lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 31 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2019 Można. Flokulacja nie ma znaczenia - mętne piwo może po prostu takie być. Mieszadło do zadania odpowiedniej ilości drożdży z fiolki. Chociaż są ludzie, którzy robią starter za pomocą słoika i potrząsania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Wystarczy garnek 30l (nie będę więcej robił jak 20l piwa)? Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez qwerty01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Godzinę temu, qwerty01 napisał: Wystarczy garnek 30l (nie będę więcej robił jak 20l piwa)? na luzie wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Ja bym polecał bittera. Z twoją temperaturą, to jest za wysoka o 2-3 stopnie na to. Możesz zbić styropianową skrzynię i włożyć do niej kilka butelek zamrożonej wody. Później przez fermentację burzliwą (przy drożdżach typu ESB góra 7-10 dni) codziennie podmieniasz butelki. U mnie ostatnio ESB przefermentowały właściwie wszystko w ciągu 3 dni w temperaturze 19 stopni. Później niestety dojadają całą wieczność. Temperatura jest ważna przy zadaniu drożdży, na początku i w trakcie burzliwej fermentacji. Po tym czasie można podnieść temperaturę i drożdże mogą w cieple mogą dojadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 14 godzin temu, qwerty01 napisał: Zapomniałem podać najważniejsze - w mieszkaniu mam 21-23°C, więc pewnie nie każde drożdże tolerują taką temperaturę. większość grzybów daje niezbyt zadowalające rezultaty w takich temperaturach. ja bym uderzył w pszeniczniaka - kup saszetkę WB06 i jedziesz z tematem. na grilla piwo idealne, z definicji słodko-kwaskowate. potem jeszcze możesz wykorzystać gęstwę i uwarzyć weizenbocka na jesień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 22 minuty temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: potem jeszcze możesz wykorzystać gęstwę i uwarzyć weizenbocka na jesień. Za weizenbocka fermentowanego w 22°C otoczenia to ja bym podziękował jednak. Ale trop zasypu i chmielenia weizenowego na kwejkach jest imho prawie tak dobry jak FAH (tez na kwejkach). O zaprzyjaźnionej piwnicy albo skrzyni ze styropianu nie wspomnę, bo nie o tym temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Zrobię lodówkę ze styropianu i zimnej wody w pet. Powinno parę stopni zbić. Dodatkowo będę kontrolował temp powietrza w komorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 4 godziny temu, qwerty01 napisał: Zrobię lodówkę ze styropianu i zimnej wody w pet. Muszą być zamrożone, żeby to dało jakikolwiek efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 W dniu 31.03.2019 o 22:56, ATP napisał: Ewentualnie jakieś ciepłolubne Belgi. Tylko belgi o ile podnosisz do dość wysokiej temperatury w trakcie fermentacji, o tyle raczej zaczyna się je fermentować w znacznie niższej niż 21-23C. Zaczęcie w tak wysokiej temperaturze da raczej nieprzyjemne efekty. W dniu 31.03.2019 o 19:51, Gruby. napisał: Z mojej krótkiej przygody mogę stwierdzić, że wszystkie piwa są słodkie - zależy ile chmielu zapodasz. Z tym bym się nie zgodził, dużo zależy od drożdży i tego jak je zrobisz. Mi ostatnio seria piw na london ale III była daleka od słodkiej i nie wynikało to z ilości chmielu. Zwyczajnie wyszły mocno wytrawne. Pomijając wszystkie kwachy. 21 godzin temu, qwerty01 napisał: Zrobię lodówkę ze styropianu świetny pomysł, po co nie potrzebnie się ograniczać, a kontrola temperatury to jeden z kluczy do sukcesu. Ciekawe propozycje podał zasada. Jedynie w przypadku piw z większą ilością chmielu na aromat (pale ale), w przypadku chłodzenia w wannie, czy innym sposobem niż chłodnica, zastanów się czy nie zmniejszyć chmielu na goryczkę. Powolne chłodzenie zwiększa jej ilość, a piszesz że nie przepadasz. Możesz odjęty chmiel dać na aromat, żeby nie zbywał, o ile się nadaje. W piwach z małą ilością chmielu na aromat niewiele to zmieni, więc można zostawić jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Innym wyjściem w przypadku powolnego chłodzenia jest chmielenie w worku. Wyjmujesz jego po chmieleniu. Poza tym unikaj w takim przypadku słodu pilzneńskiego. Do zbicia skrzyni wystarczają 3 sztuki styropianu. Ja zbijałem swoją skrzynię ze styropianu podłogowego i łączyłem na kołki do styropianu. Skrzynia przyda się też tobie na okres zimowy do lagerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 To jeszcze powiedzcie czy filtr robić z oplotu z leroymerlin, czy kupić reduktor osadu? Mam jeszcze bardzo gęste sitko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Kiedyś robiłem podejście z sitkiem. Daruj sobie. Dałem radę tak wysładzać, jednak zajeździć się można. Oplot jest wygodny. Reduktor osadów przydatny tylko wtedy, kiedy fermentuję w zbiorniku z kranikiem. Poza tym przypadkiem, to nie ma sensu. Alternatywnie możesz zakupić już gotowy filtrator z oplotu przez internet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Pojemnik z kranikiem będę kupować, ale nie wiem co lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Filtrator z oplotu jest potrzebny do wysładzania. Reduktor osadów jest opcjonalny, kiedy chcesz fermentować w zbiorniku z kranikiem. Jedno i drugie ma inne zastosowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Teraz kupowałem w BA za 18zł zwykły fermentor 33l - 18zł to nie majątek, a praca o wiele łatwiejsza. w BA również masz słody i to nawet tańsze jak na allegro np - chyba, że masz smart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 2 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Jeszcze jedno pytanie. W sklepach nie ma FM20. Jakie polecacie z dostępnych?: FM 21, FM 26, FM 30, FM 50, FM 51, FM 52. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 W dniu 2.05.2019 o 16:38, qwerty01 napisał: Jeszcze jedno pytanie. W sklepach nie ma FM20. Jakie polecacie z dostępnych?: FM 21, FM 26, FM 30, FM 50, FM 51, FM 52. Przy Twoich temperaturach i raczej braku kontroli brałbym FM21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 18 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Gęstwę stosuje się tylko do postawienia nowego piwa, czy tak jak w winie odstawia się na kilka dni i z wierzchu można z powrotem wlać do pojemnika fermentacyjnego (zostawiając osad na dnie)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się