Neuro Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Warzę z brewkitów od ponad roku, warek tak zrobiłem ponad 10. Chciałbym zrobić upgrade i zacząć jazdę od ziarnami. Problem polega na tym, że mieszkam w kawalerce i mam mega małą płytę indukcyjną na której nie zmieści się 30l garnek. Nawet są problemy, by zmieścił się 10l. Nie mogę mieć w mieszkaniu butli gazowej z uwagi na doprowadzony gaz. Jest jakiś palnik elektryczny wolnostojący lub kociołek, który wytrzyma cały proces zacierania i nie rozwali krytycznie portfela jak Braumeister? Jaki byście polecali sprzęt na sam start zacierania? Słynnych kociołków z lidla już nie da się dostać. Dzięki wielkie za odpowiedź Krzysiek 05 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Jest, tzw "Kociołek lidlowski". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neuro Opublikowano 10 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Ok, lecz gdzie taki dostać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Allegro, olx, sezonowo bywa w marketach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neuro Opublikowano 10 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Szukałem, jak bym znalazł, to bym tu nie pisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Słabo szukałeś. https://www.olx.pl/oferta/garnek-elektryczny-praktina-29l-CID628-IDzILdy.html#0ceb254c23 https://allegro.pl/oferta/weck-wat-15-garnek-elektryczny-bialy-29-l-8080928865 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neuro Opublikowano 10 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 A 2 opcja, czyli palnik elektryczny + garnek, jest bardziej opłacalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Szklaną kule mam akurat w serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorek007 Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Wspomniany Braumeister kosztuje ponad 6500zł, więc nie wiem co masz na myśli stwierdzając, że nie "rozwali portfela" bo są kociołki ze sterownikami podobne do Braumeistera a w cenie poniżej 2000zł. Tylko nie wiem czy taka cena już jest do przyjęcia czy szukasz czegoś do 200zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Na początek wylicytuj sobie tanio lidla/ wecka jak z linku @Jarzyn_waleczny, z pewnymi zastrzeżeniami zrobisz w nim dobre piwo. Swój po lekkich przejściach mam za coś rzędu 6 dych. A i pomidory zawekujesz w sezonie. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 9 godzin temu, x1d napisał: pewnymi zastrzeżeniami zrobisz w nim dobre piwo. Czy mozna prosić o rozwinięcie tematu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorek007 Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 13 godzin temu, Kaniutek napisał: Czy mozna prosić o rozwinięcie tematu? Nie jest to sprzęt przystosowany do robienia piwa, więc ma pewne mankamenty, ale jak ktoś bardzo chce to da się uwaŻyć w nim piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 14 godzin temu, Kaniutek napisał: Czy mozna prosić o rozwinięcie tematu? Jak wyżej, a konkretnie: wymaga przystosowania termostatu do gotowania ciągłego, moc grzewcza 2kW pozwala na gwałtowne gotowanie poniżej 25l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neuro Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) A kociołki typu: https://www.electronic-star.pl/Dom-i-Rozrywka/Artykuly-Gospodarstwa-Domowego/Urzadzenie-do-schladzania/Beerfest-kociol-warzelny-zestaw-do-warzenia-piwa-2585W-30l.html?force_sid=43227r17998e74tkstqa4oj4n2 Można je ogarnąć za połowę ceny, warte są? Edytowane 12 Maja 2019 przez Neuro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Godzinę temu, Neuro napisał: A kociołki typu: https://www.electronic-star.pl/Dom-i-Rozrywka/Artykuly-Gospodarstwa-Domowego/Urzadzenie-do-schladzania/Beerfest-kociol-warzelny-zestaw-do-warzenia-piwa-2585W-30l.html?force_sid=43227r17998e74tkstqa4oj4n2 Można je ogarnąć za połowę ceny, warte są? masz "lidla" tylko dużo droższego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) Ja mimo wszystko polecę garnki typu lidl. Zaczynałem z mieszadłem teraz tylko z pompką i za ułamek ceny cobry itp mam sprzęt który warzy piwko gdy ja pije kawę 2 piętra wyżej. Wystarczy trochę chęci. Poniżej fotka jeszcze z czasów mieszadła. Gar zaizolowany matą. Edytowane 12 Maja 2019 przez Slawmir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V4IN Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 3 godziny temu, Slawmir napisał: Ja mimo wszystko polecę garnki typu lidl. Zaczynałem z mieszadłem teraz tylko z pompką i za ułamek ceny cobry itp mam sprzęt który warzy piwko gdy ja pije kawę 2 piętra wyżej. Wystarczy trochę chęci. Poniżej fotka jeszcze z czasów mieszadła. Gar zaizolowany matą. Mozesz podeslac wiecej fotek? Jakie mieszadlo, jakie dno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Nie mam pod ręką zdjęć mieszadła ale dno to zwykłe emaliowane + zamontowany czujnik temp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Zerknij również na to: https://www.electronic-star.pl/Dom-i-Rozrywka/Artykuly-Gospodarstwa-Domowego/Urzadzenie-do-schladzania/Hopfengott-kociol-zacierny-15-litrow-30-140-C-pompa-obiegowa-stal-nierdzewna-15-Ltr.html?force_sid=js5u6aicejc34q4e1sgc6676v1 Ja akurat mam kociołek a'la Lidl (Hyundai PC200), do tego dokupiłem kosz zacierny (kolega Lewatywa z forum), pompkę + zasilacz, termostat (wszystko z Ali) i wyszła mi w sumie podobna kwota. Tyle, że mogę zrobić ciut większe warki niż 15L. Jak szukałem, to były tylko Klarsteiny/Cobry za 1500 - 1800. Teraz - kupiłbym albo używaną Cobrę, albo poszedł w tego Hopfengott'a za 900 (15l). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 pasteryzator WECK możesz kupić nierdzewny w cenie kolo 150zł, kwestia poszukania, do tego mam podłączony sterownik od @Malinowy pompka z aliexpress i garnek z FD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Ja mimo wszystko polecę garnki typu lidl. Zaczynałem z mieszadłem teraz tylko z pompką i za ułamek ceny cobry itp mam sprzęt który warzy piwko gdy ja pije kawę 2 piętra wyżej. Wystarczy trochę chęci. Poniżej fotka jeszcze z czasów mieszadła. Gar zaizolowany matą. Slawmir, a mozesz cos wiecej powiedziec o tym sterowniku? Co to, jak.to? Gdzie to?Wysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 (edytowane) BrewmaniacEx Wysłane z mojego Metal przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Maja 2019 przez Slawmir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbsu Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 https://www.lidl-sklep.pl/SILVERCREST-Automat-do-pasteryzacji/p100255026 Patrzcie oto kociołek z Lidla, darmowa przesyłka do końca tyg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 Na alledrogo sa czesto i po 100-150 i te drozsze z nierdzewki wiec lepiej tam szukac. Moze byc lekko uszkodzony typu niesprawny termostat - orginalne i tak maja za duza histereze. Wysłane z mojego Metal przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 W najnowszej gazetce LIDLa jest kociołek - co nie dziwi, bo już czas przetworów się zbliża. Link jest w poście kolegi qbsu z 16 maja - działa, cena nowego - 280 zł. Jak byście oceniali - do ilu powinno zejść, aby jego zakup miał sens? W Lidlu potrafią te towary, które nie zeszły, mocno przecenić. Myślę o czymś takim, bo z powodu szczupłości środków finansowych szukam rozwiązania, które pozwoli mi na stopniowy upgrade, ale warzyć będę mógł od początku. Macie jakiś link do listy przeróbek którym warto go poddać? Domyślam się, że termostat na początek (aby garnek zaczął naprawdę gotować brzeczkę)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi