Neuro Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 Warzę z brewkitów od ponad roku, warek tak zrobiłem ponad 10. Chciałbym zrobić upgrade i zacząć jazdę od ziarnami. Problem polega na tym, że mieszkam w kawalerce i mam mega małą płytę indukcyjną na której nie zmieści się 30l garnek. Nawet są problemy, by zmieścił się 10l. Nie mogę mieć w mieszkaniu butli gazowej z uwagi na doprowadzony gaz. Jest jakiś palnik elektryczny wolnostojący lub kociołek, który wytrzyma cały proces zacierania i nie rozwali krytycznie portfela jak Braumeister? Jaki byście polecali sprzęt na sam start zacierania? Słynnych kociołków z lidla już nie da się dostać. Dzięki wielkie za odpowiedź Krzysiek 05 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 Jest, tzw "Kociołek lidlowski". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neuro Posted May 10, 2019 Author Share Posted May 10, 2019 Ok, lecz gdzie taki dostać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 Allegro, olx, sezonowo bywa w marketach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neuro Posted May 10, 2019 Author Share Posted May 10, 2019 Szukałem, jak bym znalazł, to bym tu nie pisał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 Słabo szukałeś. https://www.olx.pl/oferta/garnek-elektryczny-praktina-29l-CID628-IDzILdy.html#0ceb254c23 https://allegro.pl/oferta/weck-wat-15-garnek-elektryczny-bialy-29-l-8080928865 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neuro Posted May 10, 2019 Author Share Posted May 10, 2019 A 2 opcja, czyli palnik elektryczny + garnek, jest bardziej opłacalny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 Szklaną kule mam akurat w serwisie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gorek007 Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 Wspomniany Braumeister kosztuje ponad 6500zł, więc nie wiem co masz na myśli stwierdzając, że nie "rozwali portfela" bo są kociołki ze sterownikami podobne do Braumeistera a w cenie poniżej 2000zł. Tylko nie wiem czy taka cena już jest do przyjęcia czy szukasz czegoś do 200zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 Na początek wylicytuj sobie tanio lidla/ wecka jak z linku @Jarzyn_waleczny, z pewnymi zastrzeżeniami zrobisz w nim dobre piwo. Swój po lekkich przejściach mam za coś rzędu 6 dych. A i pomidory zawekujesz w sezonie. ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted May 11, 2019 Share Posted May 11, 2019 9 godzin temu, x1d napisał: pewnymi zastrzeżeniami zrobisz w nim dobre piwo. Czy mozna prosić o rozwinięcie tematu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gorek007 Posted May 11, 2019 Share Posted May 11, 2019 13 godzin temu, Kaniutek napisał: Czy mozna prosić o rozwinięcie tematu? Nie jest to sprzęt przystosowany do robienia piwa, więc ma pewne mankamenty, ale jak ktoś bardzo chce to da się uwaŻyć w nim piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted May 11, 2019 Share Posted May 11, 2019 14 godzin temu, Kaniutek napisał: Czy mozna prosić o rozwinięcie tematu? Jak wyżej, a konkretnie: wymaga przystosowania termostatu do gotowania ciągłego, moc grzewcza 2kW pozwala na gwałtowne gotowanie poniżej 25l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Neuro Posted May 12, 2019 Author Share Posted May 12, 2019 (edited) A kociołki typu: https://www.electronic-star.pl/Dom-i-Rozrywka/Artykuly-Gospodarstwa-Domowego/Urzadzenie-do-schladzania/Beerfest-kociol-warzelny-zestaw-do-warzenia-piwa-2585W-30l.html?force_sid=43227r17998e74tkstqa4oj4n2 Można je ogarnąć za połowę ceny, warte są? Edited May 12, 2019 by Neuro Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 12, 2019 Share Posted May 12, 2019 Godzinę temu, Neuro napisał: A kociołki typu: https://www.electronic-star.pl/Dom-i-Rozrywka/Artykuly-Gospodarstwa-Domowego/Urzadzenie-do-schladzania/Beerfest-kociol-warzelny-zestaw-do-warzenia-piwa-2585W-30l.html?force_sid=43227r17998e74tkstqa4oj4n2 Można je ogarnąć za połowę ceny, warte są? masz "lidla" tylko dużo droższego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawmir Posted May 12, 2019 Share Posted May 12, 2019 (edited) Ja mimo wszystko polecę garnki typu lidl. Zaczynałem z mieszadłem teraz tylko z pompką i za ułamek ceny cobry itp mam sprzęt który warzy piwko gdy ja pije kawę 2 piętra wyżej. Wystarczy trochę chęci. Poniżej fotka jeszcze z czasów mieszadła. Gar zaizolowany matą. Edited May 12, 2019 by Slawmir Link to comment Share on other sites More sharing options...
V4IN Posted May 12, 2019 Share Posted May 12, 2019 3 godziny temu, Slawmir napisał: Ja mimo wszystko polecę garnki typu lidl. Zaczynałem z mieszadłem teraz tylko z pompką i za ułamek ceny cobry itp mam sprzęt który warzy piwko gdy ja pije kawę 2 piętra wyżej. Wystarczy trochę chęci. Poniżej fotka jeszcze z czasów mieszadła. Gar zaizolowany matą. Mozesz podeslac wiecej fotek? Jakie mieszadlo, jakie dno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawmir Posted May 12, 2019 Share Posted May 12, 2019 Nie mam pod ręką zdjęć mieszadła ale dno to zwykłe emaliowane + zamontowany czujnik temp Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrmrooz Posted May 13, 2019 Share Posted May 13, 2019 Zerknij również na to: https://www.electronic-star.pl/Dom-i-Rozrywka/Artykuly-Gospodarstwa-Domowego/Urzadzenie-do-schladzania/Hopfengott-kociol-zacierny-15-litrow-30-140-C-pompa-obiegowa-stal-nierdzewna-15-Ltr.html?force_sid=js5u6aicejc34q4e1sgc6676v1 Ja akurat mam kociołek a'la Lidl (Hyundai PC200), do tego dokupiłem kosz zacierny (kolega Lewatywa z forum), pompkę + zasilacz, termostat (wszystko z Ali) i wyszła mi w sumie podobna kwota. Tyle, że mogę zrobić ciut większe warki niż 15L. Jak szukałem, to były tylko Klarsteiny/Cobry za 1500 - 1800. Teraz - kupiłbym albo używaną Cobrę, albo poszedł w tego Hopfengott'a za 900 (15l). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gadget Posted May 13, 2019 Share Posted May 13, 2019 pasteryzator WECK możesz kupić nierdzewny w cenie kolo 150zł, kwestia poszukania, do tego mam podłączony sterownik od @Malinowy pompka z aliexpress i garnek z FD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marchelli Posted May 14, 2019 Share Posted May 14, 2019 Ja mimo wszystko polecę garnki typu lidl. Zaczynałem z mieszadłem teraz tylko z pompką i za ułamek ceny cobry itp mam sprzęt który warzy piwko gdy ja pije kawę 2 piętra wyżej. Wystarczy trochę chęci. Poniżej fotka jeszcze z czasów mieszadła. Gar zaizolowany matą. Slawmir, a mozesz cos wiecej powiedziec o tym sterowniku? Co to, jak.to? Gdzie to?Wysłane z mojego H9436 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawmir Posted May 14, 2019 Share Posted May 14, 2019 (edited) BrewmaniacEx Wysłane z mojego Metal przy użyciu Tapatalka Edited May 14, 2019 by Slawmir Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbsu Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 https://www.lidl-sklep.pl/SILVERCREST-Automat-do-pasteryzacji/p100255026 Patrzcie oto kociołek z Lidla, darmowa przesyłka do końca tyg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawmir Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 Na alledrogo sa czesto i po 100-150 i te drozsze z nierdzewki wiec lepiej tam szukac. Moze byc lekko uszkodzony typu niesprawny termostat - orginalne i tak maja za duza histereze. Wysłane z mojego Metal przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted July 12, 2019 Share Posted July 12, 2019 W najnowszej gazetce LIDLa jest kociołek - co nie dziwi, bo już czas przetworów się zbliża. Link jest w poście kolegi qbsu z 16 maja - działa, cena nowego - 280 zł. Jak byście oceniali - do ilu powinno zejść, aby jego zakup miał sens? W Lidlu potrafią te towary, które nie zeszły, mocno przecenić. Myślę o czymś takim, bo z powodu szczupłości środków finansowych szukam rozwiązania, które pozwoli mi na stopniowy upgrade, ale warzyć będę mógł od początku. Macie jakiś link do listy przeróbek którym warto go poddać? Domyślam się, że termostat na początek (aby garnek zaczął naprawdę gotować brzeczkę)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts