Suchejroo Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 (edytowane) Widziałem temat z 2013 roku nt. tego sitka z IKEA, lecz było tam tylko jedno zdjęcie, więc chciałbym odnowić temat. Jeśli coś pominąłem lub źle dodałem temat proszę moderatorów o korektę. Zauważyłem, że wiele osób ma problem z chmieleniem na zimno i pyta o to w wielu tematach. Użycie gąbek, sitek, hop spiderów, worków nylonowych etc. Może rozwiązanie jest łatwiejsze i tańsze (15zł). Moja pierwsza warka z chmieleniem na zimno - sporo chmielin przedostało się do butelek. Słyszałem w kilku miejscach o tym ciekawym sicie - przykrywka ze stali nierdzewnej STABIL, więc podjechałem do IKEI, zakupiłem i takowe przetestowałem w warce NEIPA - na zimno poszło na 4 dni 50g Citry oraz na 2 dni 50g Mosaica. Zdjęcia poniżej przedstawiają dzień rozlewu do butelek. Jak widać sito podołało wyśmienicie. Cały chmiel zatrzymany, najmniejszy pył który osiadł na dnie był znikomy (kran z reduktorem osadu) - może 100ml wylane oraz około 100ml zostało w chmielu w sicie. Może nawet mniej. Dodatkowo chmiel ma bezpośredni kontakt z piwem, można nawet zamieszać delikatnie. Uzycie: sito wygotowałem porządnie oraz spryskałem OXI. Piwo zlane do butelek, zero infekcji, mimo iż wkładałem sito podczas trwającej cichej, a nie podczas zlewania. Idealnie mieści się w fermentorze, zatrzymuje się na poziomie około 9L. (nie wiem czemu obróciło mi zdjęcia) Edytowane 17 Lipca 2019 przez Suchejroo tibek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi23 Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Jak podczas trwającej cichej wmontowałeś sito na wysokość 9 L? P.S. Nutella na cicha ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 17 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Teraz, Tomi23 napisał: Jak podczas trwającej cichej wmontowałeś sito na wysokość 9 L? P.S. Nutella na cicha ? Miałem worki do mrożenia - zakres temperatur -40stC do +120stC, więc go wygotowałem również, włożyłem do niego rękę i wmontowałem sito ? bielok i Tomi23 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Czy np byłoby sensowne stosować to do chmielenia na zimno w baniaku jeszcze z gestwa żeby np moc ja zebrac bez zasyfienia chmielem? Czy lepsze rozwiązanie w takim przypadku byłby hopspider zamykany? Chociaż wymuszaloby to fermentacje w baniaku z kranem, czego nie lubię. Ale patent fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 14 minut temu, Les_Grossman napisał: Czy np byłoby sensowne stosować to do chmielenia na zimno w baniaku jeszcze z gestwa żeby np moc ja zebrac bez zasyfienia chmielem? Czy lepsze rozwiązanie w takim przypadku byłby hopspider zamykany? Chociaż wymuszaloby to fermentacje w baniaku z kranem, czego nie lubię. Ale patent fajny Każdym sposobem, moim zdaniem, część pyłu z chmielu dostanie się do gęstwy. Czy w sposobie z sitkiem czy hop spider - lecz nie dotarłem do momentu zbierania gęstwy więc w tym temacie nie pomogę, czy ten pył jest szkodliwy dla gęstwy. Ja dodawałem na zimno zawsze na cichą, zlane już znad osadu po burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Przerabiałem różne sitka i inne pończochy, ale najlepiej działa cold crashing Helcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Czy to sitko w każdym fermentorze jest zawsze na wysokości ok. 11l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 44 minuty temu, INTseed napisał: Czy to sitko w każdym fermentorze jest zawsze na wysokości ok. 11l? Jeśli chodzi o te fermentory to tak. Na około 9 litrach się zatrzymuje. Średnica bodajże 33cm. esen1a 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Dzisiaj zlałem piwo z chmielenia na zimno tą metodą - super patent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 również, cały czas jestem zadowolony z efektu po kilku warkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 3 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 Wiem, że temat jest o pokrywce z Ikei, ale nie wszędzie Ikea występuje Z doświadczenia mogę polecić zlewanie piwa przez damską rajtuzkę Wkładam do fermentora wygotowaną chochlę do zupy z naciągniętą na nią rajtuzką i do środka daję wężyk do ściągania piwa. U mnie sprawdza się bardzo dobrze i używam tego sposobu za każdym razem pozbywając się chmielin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 Zamów na aliexpresie. Przy nowych kontach dostaje się fajny kupon. A jak nie masz to czekasz aż będą. https://s.click.aliexpress.com/e/KJYHNpfa Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się