gorek007 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Witam, mam w planach jutro uwarzyć porter bałtycki, niestety nie mam drożdży dolnej fermentacji. Czy jak zadam s-04 lub us-05 to będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Opis stylu mowi, że może być fermentowany drożdżami górnej fermentacji w niskich temperaturach (12°C?). Jak masz niska temperaturę to bym spróbował. Jak ucieknie, będziesz miał mocnego ciemnego bezstylowca - nie widzę wad tego rozwiązania, chyba że warzyzz na konkurs. Pytanie ile musisz mieć tych drożdży. Bez gęstwy bym się nie porywał na taką robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephson Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Ja puściłem 16 l, 22 blg na 220ml gęstwy us-05 i dolna granica temp. Na początku był lekki banan, ale teraz już go nie wyczuwam. Można spokojnie próbować. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2019 W moim przypadku plany są spore. Wszystkie składniki już zakupione. W planach: Pils, Marcowe, Koźlak, Porter Bałtycki. 2 * Full Aroma, RIS. We wtorek uwarzylem 10l lekkiej APY na us-05, już ładnie pracują na niedzielę planuje warzyć Full i na gęstwę. Koledzy powiedzcie jak zaplanować dolniaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Korczyński Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Jak uważysz na górniakach to już nie będzie porter. Może zrób stouta ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Na dolniaki mam już w40/70. Do tego sporo polskich chmieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, Roman Korczyński napisał: Jak uważysz na górniakach to już nie będzie porter. Czy aby na pewno? https://www.wiki.piwo.org/Baltic_Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 W dniu 14.08.2019 o 22:25, Marcin Skwira napisał: Pils, Marcowe, Koźlak, Porter Bałtycki. W dniu 14.08.2019 o 22:25, Marcin Skwira napisał: Koledzy powiedzcie jak zaplanować dolniaki. Musisz zacząć od stworzenia warunków do dolnej fermentacji ( lodówka ze sterownikiem , komora styropianowa ) , kup drożdże do dolnej fermentacji ( US-05 to nie jest do końca dobry pomysł ) , warz po kolei z wykorzystaniem gęstwy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Godzinę temu, rob7320 napisał: Musisz zacząć od stworzenia warunków do dolnej fermentacji ( lodówka ze sterownikiem , komora styropianowa ) , kup drożdże do dolnej fermentacji ( US-05 to nie jest do końca dobry pomysł ) , warz po kolei z wykorzystaniem gęstwy . Część. Lodówkę już mam ze sterownikiem. Drożdże W34/70, słody i chmiele wszystko jest. Na jutro planuje pilsa na Iundze i Sybilla. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się