tieroo Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Porter #77 Jackson Brown przelany na cichą przy 4.5°Blg. Nie powiem, spodziewałem się trochę mniej, ale to piwo dla żony, więc nic się nie stanie, jak będzie ciut słodsze. Drożdże na piątkowe IPA zebrane. Chyba będę zacierał nieco niżej, bo S-04 to jednak słabo jedzą, a chciałbym mieć fg w granicach 2.5-3°Blg. Może spróbuj mocniej napowietrzyć brzeczkę. Moje smutne doświadczenia z niedofermentowaniem były głownie wtedy gdy zawalałem napowietrzanie. Cały zeszły sezon po zmianie napowietrzania przy żadnym piwie nie mogłem powiedzieć że mi drożdże słabo zarły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 U mnie w ciągu 60-minut około 3°C, ale otwieram i mieszam co kwandrans. Ja angielskie zacieram na gęsto (słód:woda 1:~2.7), więc nie ma potrzeby mieszać. Może spróbuj mocniej napowietrzyć brzeczkę. Moje smutne doświadczenia z niedofermentowaniem były głownie wtedy gdy zawalałem napowietrzanie. Cały zeszły sezon po zmianie napowietrzania przy żadnym piwie nie mogłem powiedzieć że mi drożdże słabo zarły. Drożdży było dużo, bardzo dużo, cała gęstwa z poprzedniej warki, ze 400ml samych drożdży. Może to duża ilość słodów karmelowych i palonych (ponad 1kg), a może mnie termometr znowu okłamuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Porter #77 Jackson Brown przelany na cichą przy 4.5°Blg. Nie powiem, spodziewałem się trochę mniej, ale to piwo dla żony, więc nic się nie stanie, jak będzie ciut słodsze. Drożdże na piątkowe IPA zebrane. Chyba będę zacierał nieco niżej, bo S-04 to jednak słabo jedzą, a chciałbym mieć fg w granicach 2.5-3°Blg. Może spróbuj mocniej napowietrzyć brzeczkę. Moje smutne doświadczenia z niedofermentowaniem były głownie wtedy gdy zawalałem napowietrzanie. Cały zeszły sezon po zmianie napowietrzania przy żadnym piwie nie mogłem powiedzieć że mi drożdże słabo zarły. Ja mialem nie tyle granaty co przegazowane piwa. Ale za to odpowiedzialne jest moje lenistwo i rutyna. Niektore drozdze potrzebuja wiecej niz 7 dni na burzliwej by dofermentowac piwo jak nalezy. Ale mowimy tutaj o dofermentowaniu o0,5 ballinga jak nie mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Warzenie IPA przełożone na następny weekend. Muszę się zająć moimi dębami na wsi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 #76 ESB (hmm? myślałem że to piwo nazywa się SBA?) poszło do butelek z syropem ze 104g cukru białego (~2.1v/v). Skończyło fermentowanie na 4°Blg, co jakiś podejrzany kalkulatorek przelicza na 4.9% alkoholu. Jutro porównam to z wyliczeniami godnymi zaufania. Ale jest fajne. Całkiem fajne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Jutro porównam to z wyliczeniami godnymi zaufania. można wiedzieć jakie to wyliczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Te, których używam od 2 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 I jednak nie 4.9, a 4.7%. Niby niewiele, ale "ordnung musst sein". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Piątkowa IPA będzie nie do powtórzenia, zasyp z resztek. Jedyne co wiem na pewno, to że wsypałem końcówkę ok. 190g Chateau Crystal, bo potem już było tylko zbieranie "byle dobić do 4.9kg". Resztka pale, resztka wiedeńskiego, dobite ok. 300g jasnego monachijskiego. Uzbierało się. Z chmielem będzie podobnie, resztka Fuggle, resztka Goldings, dobite Marynką i Sybillą do ~45 IBU. Jak będzie wystarczająco dobre, to pojedzie do Krakowa. A jak nie, to zostanie spożyte na miejscu, przez lokalnych mazowieckich smakoszy. I nikt się nie będzie zastanawiał, jak to na profil smakowy wpłynął miks słodów z dna pojemników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 (edytowane) A to robione w piątek wieczorem. #78 L.IPA z dnia 21.09.2012 Zasyp: słód pale (Castle Malting) 2.60kg słód wiedeński (Weyermann) 1.80kg słód monachijski jasny (Weyermann) 0.30kg słód karmelowy 150 EBC (Castle Malting) 0.20kg Chmiele: Goldings gran. 2011 5.1% a-k 90g Styrian Goldings gran. 2011 5.2% a-k 18g Fuggle gran. 2011 4.6% a-k 16g Drożdże: Safale S-04 III pokolenie (gęstwa z warki #77) Dodatki: gips 8g mech irlandzki 3g Zacieranie (12l wody w tym 10l RO, 8g gipsu) 67-66°C - 90' 76°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj ok. 26l (w tym 5l RO) Gotowanie: 75' Chmielenie: 60' - Fuggle 16g + Goldings 50g 10' - Goldings 22g 10' - mech irlandzki 3g Na zimno: 5d - Goldings 18g + Styrian Goldings 18g Wybicie 24l 14°Blg, zadane drożdżami rano 22.09.2012 w temp. 18°C, fermentacja w temp. 20-19°C. W wiadrze mam 22l. Trochę lipna ta IPA, bo naprawdę "z resztek". Poszedł cały słód pale, cały wiedeński, cały karmelowy, wszystek chmiel Fuggle i prawie cały Goldings. Angielska część sezonu została oficjalnie zamknięta. Edytowane 11 Października 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 #77 Jackson Brown poszło do butelek ze 100g cukru białego w syropie (2.1v/). Skończyło na 4.5°Blg, co mu daje 4.8% alkoholu. Za jakiś czas może być bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Za jakiś czas może być bardzo dobre. I tego się, chłopie, trzymaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Spróbowałem sobie co też tam to #76 sobą reprezentuje no i nie zachwyca, no nie zachwyca. Zapach owszem, ładniusi, jakieś toffi, jakaś lekką drożdżówka, jakieś owoce suszone, ale smak to już niestety cienizna. Goryczka anemiczna, w ogóle też nie czuć tej pełni, która podobno powinna w tym piwie być, a tu pustka, od Murmańska aż po Krym. I ten taki cierpkawy posmaczek, niewyraźny, ale wyczuwalny. Chyba się jednak z drożdżami S-04 nie polubimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Chyba się jednak z drożdżami S-04 nie polubimy. Mam podobnie. Przy czym dodatkowo nie ogarniam diacetylu przy tych drożdżach. Aktualnie wspaniale mi podeszły Notthingamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) Warzenie w Skansenie w Kuligowie nad Bugiem. Kto nie był - niech żałuje. Świetna atmosfera, dużo dobrego jedzenia. #79 Country Mild z dnia 30.09.2012 Zasyp: słód pilzneński (Castle Malting) 2.00kg słód monachijski (Weyermann Munich Type I) 0.80kg słód karmelowy 100 EBC (DMGP/Strzegom) 0.40kg słód czekoladowy (Castle Malting) 0.20kg Chmiele: Styrian Goldings gran. 2011 5.2% a-k 30g Drożdże: Safale S-04 (suche, rozsypane na brzeczkę) Dodatki: mech irlandzki 3g Zacieranie (9l wody): 68-65°C - 90' 76°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 1x6l + 2x5l, do obj. ok. 26l Gotowanie: 90' Chmielenie: 60' - Styrian Goldings 30g 10' - mech irlandzki 3g Wybicie 23l 9.5°Blg. Zadane drożdżami wieczorem w temp. 22°C, fermentacja w temp. ~19°C. W wiadrze równe 20l. Zacząłem o 11, skończyłem około 18. Warunki były polowe, więc musiałem iść na parę kompromisów - nie uwadniałem drożdży, bo nie byłbym w stanie zachować odpowiedniej sterylności wody. Z podobnego powodu nie odbierałem również brzeczki z błota. Ale wydajność wyszła taka, jak zakładana. Piwo zostanie wypite prawdopodobnie 27 października podczas kolejnej imprezy w Skansenie. O ile nie pójdzie w krzaki. I jeszcze zdjęcióweczka waszego ulubionego piwowara: I parę zdjęć z procesu: Edytowane 1 Października 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 porządny taboret a nie jakaś popierdółka. Pewnie nie zdmuchiwało ognia na wietrze. Szkoda że musieliśmy jechać do Radomia - wolelibyśmy podjechać do Kuligowa... no ale cóż - może następnym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Dał radę, pomimo chwilami niezłego wiatru. Osłoniłem go trochę dechami (widać na zdjęciu) i gotowało się że hej! Sporo ludzi, większość oczywiście chciała się napić piwa, ale kilka osób również zainteresowało się jak się to robi. Kolega mahometus wpadł podejrzeć jak się filtruje, spotkałem jeszcze jednego kolegę z okolic, który złapał bakcyla, ale do tej pory robił z puszek. Podobno nad Bugiem były piękne widoki, ale nie mogłem zostawić towaru, więc się opieram na tym, co usłyszałem od żony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 #78 L.IPA przelane na cichą przy 3.8°Blg. Nie ma tragedii. Zebrałem jednak drożdże. W sobotę rano pójdą robić piwo o roboczej nazwie "Borowik". Wpisałem sobie recepturę na hopville, ale poszła w pioch przy zapisywaniu, nie wiedzieć czemu i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahometus Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 O tak, byłem podglądałem, zasypywałem toną pytań Ech jednak jak sie popatrzy na profesjonalistę w 'akcji' to wszystko takie proste zaczyna się wydawać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Dziś będzie warzony Borowik, bursztynowe ale aromatyzowane szyszkojagodami jałowca. Po długiej serii piw o brytyjskiej proweniencji wracam na kontynentalne śmieci. Wczoraj z niepokojem spróbowałem porteru #77 Jackson Brown - niepokój okazał się na wyrost. Piwo zapowiada się wyśmienicie, chociaż sądziłem że z taką ilością słodu karmelowego i prażonego (1kg) będzie nieco pełniejsze w ustach. Ale może to taka uroda drożdży S-04, że potrzebują nieco więcej czasu, żeby się ułożyć. Bo ESB zaczyna się robić całkiem znośne (ale ta cierpkość pozostała, niestety). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 (edytowane) Dzieło z piątku. #80 Borowik z dnia 05.10.2012 Zasyp: słód pilzneński (Castle Malting) 2.90kg słód monachijski jasny (Weyermann Munich I) 0.90kg słód karmelowy jasny 70 EBC (Weyermann CaraAmber) 0.30kg słód karmelowy ciemny 350 EBC (Weyermann CaraAroma) 0.10kg słód czekoladowy (Weyermann Carafa I Special) 0.10kg Chmiele: Marynka gran. 2011 9.0% a-k 10g Sybilla gran. 2011 6.2% a-k 20g Lubelski gran. 2011 3.9% a-k 18g Drożdże: Safale S-04 IV pok. (gęstwa) Dodatki: jałowiec (suszone owoce) 30g mech irlandzki 3g Zacieranie (14l wody, 15g jałowca): 55-54°C - 10' 65-61°C - 25' 73-71°C - 50' (+4l wody) 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l Gotowanie: 75' Chmielenie: 60' - Marynka 10g 60' - Sybilla 20g 10' - jałowiec 15g 10' - Lubelski 18g 10' - mech irlandzki 3g Wybicie 23l 12.3°Blg (wyliczone z korekty wskazania cukromierza). Zadane drożdżami 06.10.2012 rano w temp. 18°C, fermentacja w temp. 18°C. W wiadrze mam 21.5l. Jałowiec w brzeczce jest ledwo wyczuwalny w smaku i w zapachu, choć pachniało fantastycznie podczas zacierania. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dodany został po rozgnieceniu ziaren w moździerzu. Mam wrażenie, że zapach jakby "został" w młócie i błocie po chmieleniu - im bliżej było dna i pokładu osadów po whirlpoolu, tym zapach jałowca był bardziej intensywny. Edytowane 7 Października 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 #79 Country Mild przelany na cichą przy ~3.8°Blg. Tak dużo było ryzyka przy robieniu tego piwa, że postanowiłem nie kusić losu i odpuściłem sobie zbieranie gęstwy. Zresztą, i tak nie miałbym co z nimi zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Zresztą, i tak nie miałbym co z nimi zrobić. a oddać biednym i potrzebującym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Wczoraj wieczorem dałem chmiel na zimno do #78 L.IPA - 18g EKG + 18g Styrian Goldings. To piwo i tak nie będzie się nadawało na konkurs do Krakowa, więc postanowiłem sprzątnąć trochę zamrażalnik przed dostawą tegorocznego chmielu. Posiedzi tam ze 4-5 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się