Skocz do zawartości

Clair de Lune


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

Coś tam wczoraj zmajstrowałem, ale przy okazji dokładnie sprzątnąłem magazyn chmielu. Po raz pierwszy od początku warzenia nie mam ani grama chmielu w domu, tego jeszcze nie było. Łycha na kołek dopóki dostawa ze zbiorów 2013 nie dotrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#112 Boom Tom

warzone 06.12.2013

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pale (DMGP/Strzegom) 5.20kg
  • słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.30kg
  • słód monachijski ciemny (Castle Malting) 0.20kg
  • słód karmelowy 350 EBC (Castle Malting) 0.10kg
  • słód czekoladowy (Weyermann) 0.10kg
  • syrop inwertowany No.2 0.35kg

Chmiele:

  • Challenger gran. 2012 6.5% a-k 28g
  • Goldings gran. 2012 6.0% a-k 19g
  • Savinski Golding gran. 2012 3.7% a-k 50g

Drożdże:

  • Wyeast 1728 Scottish Ale IV pok.

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g

Schemat zacierania:

  • 66-65°C - 90'
  • 75°C - 15'

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l

 

Czas gotowania: 75

 

Schemat chmielenia:

  • 60' - 30g Savinski Golding + 28g Challenger + 19g Goldings
  • 10' - 20g Savinski Golding

 

BS2 wylicza kolor na 35 EBC, Beer Engine na 90 EBC.

 

Wybicie 23l 16.5°Blg. Zadane drożdżami 07.12.2013 rano w temp. 13°C, fermentacja w temp. 15°C (otoczenie 13°C). W wiadrze mam nieco ponad 21 litrów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i nie odpocznę sobie, podobno chmiel już przyjechał do sąsiada. No, przynajmniej nie będę miał 1 pretekst mniej do lenistwa, bo została jeszcze temperatura w piwnicy, ciut za wysoka na lagera - teraz jest 11-12°C, poczekam aż zejdzie do 10°C. Plan na razie przewiduje odwieszenie łychy 27 grudnia, aby rok zakończyć warką 113 o wdzięcznej nazwie L1.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Za miesiąc-półtora będzie fantastyczne.

 

 

Jak sobie przypominam, to każdego sezonu coraz mniej jestem zadowolony ze swoich piw. Jedynie radocha z warzenia nadal ta sama, a nawet chyba większa.

 

Nie Ty jeden tak masz. Moje za mało dobre, ale cudze jeszcze gorsze. :D

 

Pogubiłem się, ale ja ze wsi jestem ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przypomniałeś mi tym "Grochowym", że trzeba ciągle coś nowego robić aby nie zardzewieć. Pora na zrealizowanie zapomnianego już pomysłu na "Dębowe" Trudno już będzie o dobre żołędzie choć może te, które teraz można pozyskać są lepsze niż świeże.

Powodzenia w Nowym Roku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieło z wczoraj. Rzutem na taśmę udało się zakończyć 2013 rok warzeniem - tylko dzięki temu, że zachowałem sobie resztkę Scottish Ale.

 

#113 Przednówek

warzone 30.12.2013

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.00kg
  • groch łuskany 1.20kg
  • słód monachijski jasny (Castle Malting) 0.60kg
  • słód zakwaszający (Weyermann) 0.10kg

Chmiele:

  • Sybilla gran. 2013 6.5% a-k 25g
  • Lubelski gran. 2013 4.5% a-k 31g

Drożdże:

  • Wyeast 1728 Scottish Ale (4 pok.)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g
  • chlorek wapnia 33% 6ml (do zacieru)

Schemat zacierania:

  • 55-54°C - 20' (13l wody, w tym 5 z kleikowania grochu)
  • 63-61°C - 40'
  • 73-71°C - 30' (+5l wody)
  • 75°C - 15'

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 25.5l

Czas gotowania: 75

Schemat chmielenia:

  • 60' - 25g Sybilla + 11g Lubelski
  • 10' - 20g Lubelski

Źródłem inspiracji był artykuł Martyna Cornella "Pea beer" -> http://zythophile.wo...10/16/pea-beer/

 

Wybicie 22 litry 13°Blg. Zadane drożdżami 31.12.2013 w temp. 13°C, fermentacja w temp. 16°C. W wiadrze 19.5 litra. Bardzo dużo zostało w młócie, oceniam że około półtora litra odmówiło spłynięcia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#112 Boom Tom poszło do butelek z syropem z 97g glukozy. Skończyło fermentować na 3°Blg, co mu daje 7.3% alkoholu.

 

Jest miedziane, pachnie wybitnie słodowo, a w smaku jest szał domowej roboty lizaków, suszonych śliwek i rodzynek. Chyba będzie dobre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.