Skocz do zawartości

Sweet stout zszedl do 8blg i dalej ani rusz.


osatronix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

1 wrzesnia zrobilem Sweet Stouta. Wyszlo wiecej niz zakladala receptura. Mialo byc 14blg wyszlo 15.5blg.

Uzylem S04 i zaczalem od okolo 17C. Po dwoch dniach fermentacja zwolnila i przenioslem do 19C.

Rurka caly czas pyka ,ale nie zbyt czesto (co okolo 2.5 minuty) a blg stanelo na 8 juz ani drgnie. Zrobilem 3 pomiary.

Na powierzchni minimalna ilosc piany w koloniach.

Piwo smakuje niezle, ale powinno zejsc duzo nizej. 

Moje pytanie brzmi: czy moge dodac swiezych drozdzy zeby dojadly to co zostalo? Jezeli tak to czy powinienem napowietrzyc?

 

Slody:

Pale Ale 3.7kg

Karmelowy Ciemny 0.4kg

Chocolate 0.35kg

Palone Ziarno Jeczmienia 0.2kg

 

Dodatki: Laktoza 500g

 

Zacieranie:

70min w 67C

10min w 67C z ciemnymi

10min w 78C


Dzieki bardzo.

 

 

osatronix

Edytowane przez osatronix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.09.2019 o 19:05, osatronix napisał(a):

 

Moje pytanie brzmi: czy moge dodac swierzych drozdzy zeby dojadly to co zostalo? Jezeli tak to czy powinienem napowietrzyc?

 

Rozwiń  

 

Świerze drożdże są zbyt słabe. Być może świeże byłyby lepsze. Twój wybór.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

500g laktozy na 20l podbiło ekstrakt o jakieś 1,4°Blg, czyli mamy zmianę z 14,1°Blg na 6,6°Blg, co daje odfermentowanie 54,5%. Wydaje się, że to nieprawdopodobnie płytko, ale miałem podobną sytuację na początku mojej przygody, gdy sweet stout zszedł mi z 14,5°Blg na 7,5°Blg. To w sumie całkiem zabawne, ale po uwzględnieniu laktozy wychodzi mi odfermentowanie pozostałych cukrów równe 54,5%. U mnie z drożdżami nie stało się nic strasznego ― piwo się nagazowało i granatów nie było. Po prostu zacierałem w zbyt dużej temperaturze (pomiar bardzo długim termometrem alkoholowym przekłamuje wynik), a S-04 bardzo mocno na to reagują.

 

Radziłbym nie grzebać, ale zostawić na 2 tygodnie. Jak wciąż będzie 8°Blg, to do butelek. Niestety, piwo może być ulepkowate i mdłe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.09.2019 o 19:38, osatronix napisał(a):

OK. Co to jest pomiar fft?
Patrze na guglu, ale wyskakuja mi jakies testy czestotliwosci.

Jak to zrobic?

Dzieki.

 

 

 

osatronix

Rozwiń  

 

Zrob ten test. Pobierz z fermentatora okopo 100-150ml piwa ( tak aby zapełnic probowke od cukromierza ), wrzuc cukromierz i zostaw w temp pokojowej na kilka dni i obserwoj czy sie zmienia blg.

Tez mialem tak z IPA. Z 14blg zeszło po 10 dniach do 5 blg. Zrobilem test i wedlug testu powinno zejsc do 3 blg, zeszło do chyba 3,5 ( potrzymałem do 15 dni w fermentatorze ). Zabutelkowałem i wczoraj był 8 dzien od zabutelkowania, otworzyłem aby sprobowac. W smaku dobre, nagazowanie jest ale jeszcze chyba ciut za małe, zobaczymy jak bedzie po dwóch i po trzech tyg.

 

Ja na twoim miejscu zrobił bym test, potrzymał 15 albo i 20 dni w fermentatorze i jesli w smaku jest wszystko ok, to do butelek

Edytowane przez Rafał z Łodzi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.09.2019 o 20:20, andy1856 napisał(a):

 

Świerze drożdże są zbyt słabe. Być może świeże byłyby lepsze. Twój wybór.

 

Rozwiń  

dzieki


Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Zrobie FFT i zobacze co sie bedzie dzialo.
Jak nic juz nie zejdzie to zastanowie sie czy dodac jeszce saszete drozdzakow.

Zycze milego dnia wszystkim.


osatronix

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 11.09.2019 o 06:31, Rafał z Łodzi napisał(a):

wrzuc cukromierz i zostaw w temp pokojowej na kilka dni i obserwoj czy sie zmienia blg.

Rozwiń  

Haha,  co za genialny plan..., tylko nie uwzględnia tego co lata w powietrzu i zakazi taką brzeczkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 12.09.2019 o 14:48, dziedzicpruski napisał(a):

Haha,  co za genialny plan..., tylko nie uwzględnia tego co lata w powietrzu i zakazi taką brzeczkę.

Rozwiń  

Ale mozna sie przed tym uchronic. Przykryc probowke folia aluminiowa ( zdezynfekowana wczesniej ) albo do wiekszego zdezynfekowanego słoika i wtedy ma bezpieczne srodowisko. Nie wspominałem o tym bo wydało mi sie to oczywiste. Sorry moj błąd

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przelalem troche piwa do odzielnego pojemnika i dodalem drozdzy piekarskich i trzymam w 22C - 24C. (Oczywiscie zdezynfekowane).

Poczekam do poniedzialku i zmierze.

P.S.

Od wczoraj na powierzchni piwa w glownym fermentorze pojawila sie piana i bulkanie przyspieszylo. Wydaje mi sie, ze to dzieki zabeltaniu. Moze jeszcze nie jest stracone.

W przyszlym tygodniu napisze jak to sie wszystko rozwija.

 

Dzieki.

 

 

osatronix

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.