dziedzicpruski Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 (edited) Jak w temacie, chodzi o to żeby dało się go zamykać wielokrotnie. Z TB najlepiej, ten się nada ? . https://twojbrowar.pl/pl/ekstrakty-slodowe-plynne/228-jasny-plynny-ekstrakt-slodowy-12kg.html Edited September 29, 2019 by dziedzicpruski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 Będzie dobry, osobiście polecam ekstrakt bruntal cenowo jest okej i ma zakręcona pokrywkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan737 Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 Używam takiego co prawda nie z TB no i suchy jak dla mnie wygodniejszy. https://homebeer.pl/pl/p/Bruntal-suchy-ekstrakt-slodowy-jasny-0%2C8kg/1415 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted September 29, 2019 Author Share Posted September 29, 2019 Miałem kiedyś suchy i strasznie się lepił i wciągał wilgoć, pewnie z pokrywka lepszy, ale chodzi o ten konkretny (ewentualnie inny z TB) ,ekstrakt przy okazji innych zakupów w planie jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 Nada się nada, jezeli ktoś szuka tanio eksyraktu to jest na spirit ferm promocja na płynne Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 29, 2019 Share Posted September 29, 2019 5 godzin temu, dziedzicpruski napisał: Miałem kiedyś suchy i strasznie się lepił i wciągał wilgoć, pewnie z pokrywka lepszy, Jo. Jak raz skończyłem z kilogramowa kostką krówkową to zacząłem porządnie zamykać opakowanie. Dzisiaj sięgnąłem po dobrych kilku miesiącach i spoko - sypki. Jak masz szczelny pojemnik powinno się udać z suchym. Mnie natomiast odstrasza odmierzanie płynnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted September 30, 2019 Share Posted September 30, 2019 No zabawa z plynnym przy odmierzaniu jest sroga. Szczególnie jak trzymasz w lodówce.Polecam dobry zwyczaj odbierania 1.5l wysłodków 7-10 Blg po zacieraniu.Przegotowuję, chłodzę i trzymam w zamrażalniku. Zawsze mam przynajmniej jedną butelkę w zapasie.Jeden minus, że zajmuje więcej miejsca.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka anatom and Grzegorz Żukowski 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogoun Posted September 30, 2019 Share Posted September 30, 2019 O to wieczko na puszcze to się dopytaj, bo ostatnio jasny płynny WES 1,2 kg miałem bez plastikowego wieczka, tylko na zamknięcie konserwowe. Suchy jest w porządku, o ile się go dobrze zamyka. Bruntal w grubej papierowej torbie od marca nadal mam idealnie sypki, tylko po każdym użyciu zawijam górę jak mąkę i dodatkowo zaklejam szarą taśmą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted September 30, 2019 Author Share Posted September 30, 2019 Dobra, kupie suchy na jeden 2 startery, może nie zgumowacieje, standardowo mam brzeczkę zamrożoną w sezonie i na niej robię startery, przemyślałem sprawę i stwierdziłem ,ze nie chcę dużej puszki, wystarczy mała. Dzięki wszystkim za rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted September 30, 2019 Share Posted September 30, 2019 Używałem takiego, tylko w małym opakowaniu, w sam raz na starter, nie ma problemu z przechowywaniem otwartego: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Ekstrakt-Slodowy-Jasny-WES-0%2C14-kg-starter/663 Do startera to w sumie wszystko jedno, ale jasny to on był tylko z nazwy, także się nie zdziw... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan737 Posted September 30, 2019 Share Posted September 30, 2019 Też raz mi zbrylał suchy jednak to przez nieszczelny pojemnik. Dzisiaj suchy trzymam w zwykłym słoiku i po pół roku jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted October 17, 2019 Share Posted October 17, 2019 (edited) Gozdawa ma suchy po 100g pakowany. Kiedyś, przy okazji uzupełnienia zapasów, specjalnie pare paczek pod startery zakupiłem. Wychodzi drożej, ale przynajmniej nie ma później zabawy z krówkami Edited October 17, 2019 by Grzegorz Żukowski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martinez200 Posted October 31, 2019 Share Posted October 31, 2019 Ja też używam ten co kolega x1d na raz i sie nie zastanawiam chyba z 5 pln okey to pewnie ze 2 zł drożej niż przy zakupie całej puchy ale mi sie nie chce bawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasuke5055 Posted November 12, 2019 Share Posted November 12, 2019 Zdecydowanie bruntal w plastikowej "beczułce" - tanio i wygodnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted November 15, 2019 Share Posted November 15, 2019 (edited) Odnośnie WES, to widzę jedno wyjście. Mocniej podgrzać i przelać zawartość puchy do zakręconego słoika. W ten sposób już od dłuższego czasu zużywam jedną puszkę na startery. Wszyscy zalecają do starterów jasny ekstrakt jęczmienny. Czy coś stoi na przeszkodzie używania innych ekstraktów? Bursztynowy, pszeniczny, itd. Edited November 15, 2019 by Grzegorz Żukowski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now