Jump to content

Ekstrakt słodowy na startery, jaki ?

Recommended Posts

5 godzin temu, dziedzicpruski napisał:

Miałem kiedyś suchy i strasznie się lepił i wciągał wilgoć, pewnie z pokrywka lepszy,

Jo. Jak raz skończyłem z kilogramowa kostką krówkową to zacząłem porządnie zamykać opakowanie. Dzisiaj sięgnąłem po dobrych kilku miesiącach i spoko - sypki.

Jak masz szczelny pojemnik powinno się udać z suchym. Mnie natomiast odstrasza odmierzanie płynnego.

No zabawa z plynnym przy odmierzaniu jest sroga. Szczególnie jak trzymasz w lodówce.
Polecam dobry zwyczaj odbierania 1.5l wysłodków 7-10 Blg po zacieraniu.
Przegotowuję, chłodzę i trzymam w zamrażalniku. Zawsze mam przynajmniej jedną butelkę w zapasie.
Jeden minus, że zajmuje więcej miejsca.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

O to wieczko na puszcze to się dopytaj, bo ostatnio jasny płynny WES 1,2 kg miałem bez plastikowego wieczka, tylko na zamknięcie konserwowe.

Suchy jest w porządku, o ile się go dobrze zamyka. Bruntal w grubej papierowej torbie od marca nadal mam idealnie sypki, tylko po każdym użyciu zawijam górę jak mąkę i dodatkowo zaklejam szarą taśmą.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Odnośnie WES, to widzę jedno wyjście. Mocniej podgrzać i przelać zawartość puchy do zakręconego słoika. W ten sposób już od dłuższego czasu zużywam jedną puszkę na startery. 

Wszyscy zalecają do starterów jasny ekstrakt jęczmienny. Czy coś stoi na przeszkodzie używania innych ekstraktów? Bursztynowy, pszeniczny, itd.

Edited by Grzegorz Żukowski