dziedzicpruski Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Jak ktoś jest takim worem leniwym jak ja, to wpadłem na kolejny minimal plan, stwierdziłem, że kij z tym całym szpejem, stwierdziłem , że wystarczy strzykawka i igła, wymyśliłem to tak ,że nabieram do niej gęstwy,potem wbijam się w sól i nabieram ile trzeba, ale po tym zabiegu ,najlepiej wlać sól do gęstwy,a potem to nabrać do strzykawki. Zrobiłem,jak wytrzyma rok,to będzie ok. Drugim moim genialnym posunięciem to wlanie po porostu soli do opróżnionej fiolki z FM (coś tam wiadomo zostało),to już zupełny minimalplan I co wy na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Ja od dłuższego czasu robią tak, że do strzykawki nabieram 5ml drożdży z saszetki, wprowadzam po 1ml do pięciu plastikowych ampułek z 5ml roztworem soli fizjologicznej, po czyn rozgrzewam szyjkę fiolki nad tea-lightem i zamykam, zaciskając szyjkę szczypcami. vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 2 godziny temu, fotohobby napisał: Ja od dłuższego czasu robią tak, że do strzykawki nabieram 5ml drożdży z saszetki, wprowadzam po 1ml do pięciu plastikowych ampułek z 5ml roztworem soli fizjologicznej, po czyn rozgrzewam szyjkę fiolki nad tea-lightem i zamykam, zaciskając szyjkę szczypcami. To zdaje się mój pomysł ,to co napisałem ma to jeszcze bardziej uprościć i można więcej drożdży pobrać do strzykawki, użyłem 20-tek . Czy to się sprawdzi, zobaczę jak będę pobudzał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego No to przetestowałem oryginalne fiolki FM ,działa tak samo dobrze jak inne metody, a nie trzeba do tego kompletnie nic poza sola fizjologiczną , na etapie namnażania trzeba mieć 2 strzykawki 20tki wypełnione brzeczka(pobieram przy warzeniu pod koniec) z grubymi igłami, ewentualnie nawet z igieł można zrezygnować, byle wlewać nad palnikiem gazowym, tylko dłonią zabezpieczyć fiolkę (drożdże) przed przegrzaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Czerwca Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca W dniu 19.11.2022 o 17:56, dziedzicpruski napisał(a): Jak ktoś jest takim worem leniwym jak ja, to wpadłem na kolejny minimal plan, stwierdziłem, że kij z tym całym szpejem, stwierdziłem , że wystarczy strzykawka i igła, wymyśliłem to tak ,że nabieram do niej gęstwy,potem wbijam się w sól i nabieram ile trzeba, ale po tym zabiegu ,najlepiej wlać sól do gęstwy,a potem to nabrać do strzykawki. Zrobiłem,jak wytrzyma rok,to będzie ok. Minęło 2 lata z hakiem ,wczoraj wlałem dwie takie strzykawki do 1l brzeczki, dzisiaj piana, czyli o ile to nie infekcja to sposób działa, miałem tam pewnie po 1C3 gęstwy kvejków Lida Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Czerwca Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca W dniu 1.06.2024 o 08:29, dziedzicpruski napisał(a): Minęło 2 lata z hakiem ,wczoraj wlałem dwie takie strzykawki do 1l brzeczki, dzisiaj piana, czyli o ile to nie infekcja to sposób działa, miałem tam pewnie po 1C3 gęstwy kvejków Lida Jak dobrze rozumiem, leżało to cały czas w strzykawce ? Ile ml i jak zabezpieczyłeś strzykawki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Czerwca Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca (edytowane) Tak, tak jak pisałem 1cm gęstwy i pewnie ze 2x więcej soli ,końcówkę zabezpieczywszy startym narkomańskim patentem (tak u nas miłośnicy kompotu robili), czyli chyba wyrwałem igłę z tego mocowania (a może ją złamałem) i zgrzałem je tworząc jakby zatyczkę . No i potem to do worka i do lodówki . Edytowane 4 Czerwca przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 4 Czerwca Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca @dziedzicpruski Ale cm nie jest miarą objętości Bo to będzie trochę inna ilość w strzykawce 2ml, a 20ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Czerwca Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2 godziny temu, fotohobby napisał(a): @dziedzicpruski Ale cm nie jest miarą objętości Bo to będzie trochę inna ilość w strzykawce 2ml, a 20ml 5 godzin temu, fotohobby napisał(a): miałem tam pewnie po 1C3 gęstwy Tak btw W dniu 1.06.2024 o 08:29, dziedzicpruski napisał(a): dzisiaj piana, czyli o ile to nie infekcja to sposób działa to trudno stwierdzić na ile są jeszcze podobne do pierwowzoru chociaż z drugiej strony to W dniu 1.06.2024 o 08:29, dziedzicpruski napisał(a): gęstwy kvejków Lida a kveiki w ogóle zdają się być kuloodporne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 5 godzin temu, x1d napisał(a): Tak btw to trudno stwierdzić na ile są jeszcze podobne do pierwowzoru A dlaczego miały by nie być ? Podczas mrożenia żadne mutacje nie powinny zachodzić. Jedyną niewiadomą jest ilość komórek drożdżowych, która przeżyła. Jeśli fermentacja przeszła prawidłowo, to można przypuszczać, że wystarczająca ilość przeżyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca Ja ich nie mroziłem, znowu jakby była to infekcja zapodana przy wstrzykiwaniu (robiłem to przez folię aluminiową) ,czy wlewaniu wrzątku do wyprażonego w piekarniku słoika, to by nie wystartowała tak burzliwie w takim czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się