Aethelwulf Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Witam. Postanowiłem uwarzyć swoje pierwsze piwo, wybór padł na AIPA. Nie wynajdywałem koła od nowa, więc po zrozumieniu całego procesu tworzenia piwa oraz po przeglądnięciu przepisów, wiki, forum, filmików, stworzyłem przepis, który jest uproszczeniem innych (jeden słód, zacieranie infuzyjne jednotemperaturowe) oraz zmianie chmieli. Powstało coś takiego: https://brewness.com/pl/recipe/dino/view. Prosiłbym o weryfikację przepisu czy wszystko jest ok. To teraz czas na parę pytań :P. Z tego co zrozumiałem, to chmielenie na whirpool, polega na tym, że (w moim przypadku), chłodzę piwo w balijce z zimną wodą, mieszając je, do temperatury 75'. Robię wir, wrzucam chmiel, i wyjmuję z wody, zakrywam przykrywką na 30min, a potem chłodzę już normalnie? Druga kwestia, to pomiar temperatury. Nie chcę na początku wydawać dużych pieniędzy na porządny termometr elektroniczny, a więc czy taki: https://browamator.pl/termometr-uniwersalny-20-do-110-c,3,21,1359 lub taki https://browamator.pl/termometr-w-obudowie-10-do-120-c,3,21,1364 zdadzą egzamin? Jak już przy temperaturze jesteśmy, to na fermentor będę miał naklejony termometr ciekłokrystaliczny. Z tego co się doczytałem, to ma on wskazywać mniej więcej temperaturę wewnątrz fermentora. Producent zaleca temperature fermentacji 15-22', więc na tym termometrze w jakich granicach powinienem utrzymywac temperaturę? Prawdopodobnie będzie fermentować w chłodniejszym pokoju. I na koniec pytanie co do najważniejszego przedmiotu procesu warzenia - garnek. Posiada on 2 odpryski na dnie, poza tym jest ok. Jak uważacie, warzyć smiało w takim, czy lutować? Kupno nowego nie wchodzi na razię w grę. Pozdrawiam :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Oba będą dobre. Fermentuj jak najbliżej 16C Pierwsze piwko zawsze smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Garnek jeżeli nie przecieka to się nada. Termometrów używam najtańszych elektronicznych z sondą z aliexpress, koszt kilka zł, warto kupić kilka. Te naklejane to tak plus minus 4 stopnie pokazują. Co do receptur - osobiście jestem zwolennikiem uczenia się - przynajmniej w pierwszych warkach - na sprawdzonych przepisach. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sztok Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Garnek myślę ze na luzie, też mam trochę odprysków i nigdy nie wyczułem nic złego z tym związanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Garnek jw. Spokojnie można zacierać, ale po gotowaniu nie trzymać zbyt długo brzeczki w garnku (zostawiłem kiedyś w garze na noc na chłodzenie i brzeczka dostała infekcji, nie pamiętam jak sie nazywa ale w smaku rdza/krew) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) Ok, dzięki za uspokojenie mnie w kwestii garczka. Co do przepisu - większość zawiera kilka rodzajów słodów i przewiduje zacieranie w kilku temperaturach + chmiele według preferencji. Dlatego chciałbym, żeby ktoś stwierdził, że wszystko jest w przepsie ok, a jak nie, to co mam poprawić :). Edytowane 2 Listopada 2019 przez Aethelwulf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się