Aethelwulf Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Witam. Mam zamiar uważyć jako drugie piwo Barley Wine. Spotkałem się na tym forum ze stwierdzeniem, że robienie go na początku przygody z piwem to strata surowców, jednak argumentów już nie znalazłem. Chodzi o możliwe problemy z zacieraniem i odpowiednią fermentację, czy są jeszcze inne "haczyki"? Jestem w stanie zapewnić odpowiednią temperaturę i poczekać tyle, ile trzeba. Czy postępując według przepisu dam radę, czy mam zrezygnować? BW to obok wszelkich odmian IPA mój ulubiony styl, toteż chciałbym je popełnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 4 minuty temu, Aethelwulf napisał: Popełniaj Panie bez żadnych objawień. Poszukaj dobrej receptury, jeśli będziesz ją modyfikował to zrób to świadomie, przeprowadź dobrze fermentację używając dostateczną ilość zdrowych i odpowiednich drożdży. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 15 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 (edytowane) 5 minut temu, anatom napisał: Popełniaj Panie bez żadnych objawień. Poszukaj dobrej receptury, jeśli będziesz ją modyfikował to zrób to świadomie, przeprowadź dobrze fermentację używając dostateczną ilość zdrowych i odpowiednich drożdży. Powodzenia. Co do receptury, to jedyne co pewnie zmienię, to podciągne trochę ilość słodów, zważając na to, że moja wydajnosć nie bedzie taka jak kogoś, co robił piwo konkursowe :). Z AIPA pobawiłem się recepturą, BW już nie tak łatwo chyba zaplanować :D. Co do drożdży, bedą to suchary, 2 saszetki stykną? Edytowane 15 Listopada 2019 przez Aethelwulf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 (edytowane) 5 minut temu, Aethelwulf napisał: Co do drożdży, bedą to suchary, 2 saszetki stykną? Trochę słabo. Najlepiej na gęstwie. Ile litrów i jaki baling planujesz? Edytowane 15 Listopada 2019 przez anatom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 15 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 2 minuty temu, anatom napisał: Trochę słabo. Najlepiej na gęstwie. Ile litrów i jaki baling planujesz? Jeszcze nie mam sprecyzowane, ale jakieś 22-24 BLG i 15 litrów piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 2 minuty temu, Aethelwulf napisał: 22-24 BLG i 15 litrów piwa. To 2 paczki powinny starczyć. 13 minut temu, Aethelwulf napisał: moja wydajnosć nie bedzie taka jak kogoś, co robił piwo konkursowe Ktoś kto robi piwa na konkursy niekoniecznie musi mieć wysoką wydajność. Wydajność nie ma wpływu na jakoś piwa. Jeśli chodzi o recepturę to zacząłbym od czegoś prostego w stylu pale ale i karmelowe od 5% do 15% zasypu + długie leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 15 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 18 minut temu, anatom napisał: pale ale i karmelowe od 5% do 15% zasypu + długie leżakowania. Tak jest, rozważam jeszcze dodanie płatków dębowych na cichą + może je zamacerować w czymś ciekawym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Angielski opanowany? Jeśli tak, to daj znać na priw i podeślę Ci fajny materiał o tym stylu (w brytyjskim wydaniu). Dwie saszetki zamiast gęstwy to jest imo robienie trochę na wariata i proszenie się o kłopoty z utkniętą fermentacją, niedofermentowanym piwem etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Tylko gęstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Trudności to: -gęsty zacier -> trudności w zacieraniu, podgrzewaniu, wysładzaniu -problem z oszacowaniem wydajności -kontrola temperatury i napowietrzanie brzeczki -zadanie odpowiedniej ilosci drożdży -dofermentowanie piwa i nie przegazowanie go potem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Powiedziałbym, że trudnością jest nagazowanie (jak piwo jest za mocne). Na przegazowanie (niedofermentowanie) pomaga cierpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Dziękuję za odpowiedzi :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się