Skocz do zawartości

Sprzedaż domowego piwa


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Zerknijcie tutaj. Amerykanin domowy piwowar, otworzył browar w Czechach. Jego piwo można kupić w praskich lokalach specjalizujących się w piwach z małych browarów.

 

Normalnie prawie się popłakałem.

No płacz, płacz.

 

Fajne ma podstawy pod taboret i kegi. A ja zastanawiałem się nad kupnem kątownika ze szrotu i skręcaniem/spawaniem...

http://picasaweb.google.com/baerwaldt/New1#5445173528757175330

 

Śrutownik robi wrażenie... http://picasaweb.google.com/baerwaldt/OpenKeg#5447506703569578978

Edytowane przez Tomek-Pasieka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

śrutownik mało estetyczny. Widać kilka wałków (albo mnie wzrok myli). Ciekawe jak to się kręci ?

Pewnie większe ilości tym idzie zmielić w przyzwoitym czasie. Uważam jednak że przy domowej produkcji nie ma co z tym przesadzać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to mamy proste wyjście. Przenosimy nasze browary do Czech. Skoro można zacier na śliwowicę zrobić w Polsce i przedystylować go w Czechach i do Polski może wrócić legalnie.

Z piwem widziałbym taką kolejność.

1. Założenie legalnego browaru w Czechach.

2. Warzenie piwa.

3. Zakup piwa przez polski lokal, który ma koncesję na sprzedaż piwa - oczywiście opłacenie vatu i akcyzy na granicy, aby wszystko było legalne.

4. Sprzedaż legalna mojego piwa w polsce.

 

Dobrze gdyby swoją opinię o tym pomyśle wydał eprezes

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to mamy proste wyjście. Przenosimy nasze browary do Czech. Skoro można zacier na śliwowicę zrobić w Polsce i przedystylować go w Czechach i do Polski może wrócić legalnie.

Z piwem widziałbym taką kolejność.

1. Założenie legalnego browaru w Czechach.

2. Warzenie piwa.

3. Zakup piwa przez polski lokal, który ma koncesję na sprzedaż piwa - oczywiście opłacenie vatu i akcyzy na granicy, aby wszystko było legalne.

4. Sprzedaż legalna mojego piwa w polsce.

 

Dobrze gdyby swoją opinię o tym pomyśle wydał eprezes

wszystko się zgadza z wyjątkiem "opłacenia na granicy". w świetle obu ustaw rozliczasz się do 25go każdego miesiąca po którym nastąpił obowiązek podatkowy w UC/US dla danego podmiotu, który się rozlicza, wg. właściwości miejscowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zerknijcie tutaj. Amerykanin domowy piwowar, otworzył browar w Czechach. Jego piwo można kupić w praskich lokalach specjalizujących się w piwach z małych browarów.

 

Normalnie prawie się popłakałem.

Jednak chyba Radio Erewań trochę przekręciło. :) Tzn. to co na fotkach to jest jednak browar domowy. Gość chce otworzyć browar rzemieślniczy. Póki co wstawił jednak swoje piwo do kilku praskich lokali, żeby zbadać rynek. Pytanie jakim cudem, albo raczej na jakich zasadach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiele czeskich minibrowarów warzy piwo w podobnych warunkach. Tego lata miałem okazję odwiedzić kilka takich "minipivovarów" i bardzo byłem zdziwiony , widząc ich instalacje browarnicze. Na zapleczu baru warzone jest piwo na sprzęcie , który dla wielu polskich piwowarów domowych służy na własne potrzeby. Ceny piwa z minibrowaru w zasadzie nie różnią się od cen koncernowych piw. Zastanawia mnie, jakim wymaganiom musi sprostać czeski minibrowaqr, by sprzedawać swoje wyroby. Chyba wymagania czeskich urzędów są dużo mniejsze niż polskich, no bo i ilość jak i wielkość browarów oraz ceny piwa są całkiem odmienne niż w Polsce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Browary w Czechach mają bardzo liberalne warunki rozwoju,dowiem się więcej na ten temat.

Nie tylko browary ,ale same podstawowe koszty prowadzenie działalności gospodarczej są o wiele niższe.

Ja sam zastanawiam się czy nie przenieś działalności do Czech.Są u nas Kancelarie Podatkowe które się tym zajmują.

Na podatkach i zusie zaoszczędził bym tyle,co najniższa emerytura wypłacana w Polsce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Browary w Czechach mają bardzo liberalne warunki rozwoju,dowiem się więcej na ten temat.

Nie tylko browary ,ale same podstawowe koszty prowadzenie działalności gospodarczej są o wiele niższe.

Ja sam zastanawiam się czy nie przenieś działalności do Czech.Są u nas Kancelarie Podatkowe które się tym zajmują.

Na podatkach i zusie zaoszczędził bym tyle,co najniższa emerytura wypłacana w Polsce.

To jak masz możliwość dowiedz się na temat otwarcia browaru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Trójce wypowiadał się ktoś od gospodarstw agroturystycznych, że ma wejść prawo, które pozwala rolnikom sprzedawać do iluśtam hektolitrów własnego alkoholu bez szczególnych problemów prawnych. Jak ktoś coś więcej usłyszał to może się wypowie, bo ja tak w pracy raczej jednym uchem przy okazji usłyszałem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Trójce wypowiadał się ktoś od gospodarstw agroturystycznych, że ma wejść prawo, które pozwala rolnikom sprzedawać do iluśtam hektolitrów własnego alkoholu bez szczególnych problemów prawnych. Jak ktoś coś więcej usłyszał to może się wypowie, bo ja tak w pracy raczej jednym uchem przy okazji usłyszałem

Nas to nie dotyczy. Chodzi o alkohol ze swoich płodów rolnych. Czyli np. wino z jabłek, śliwowica itd. Ale nawet to to melodia przyszłości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nas to nie dotyczy. Chodzi o alkohol ze swoich płodów rolnych. Czyli np. wino z jabłek, śliwowica itd. Ale nawet to to melodia przyszłości.

Dlaczego nas to nie dotyczy? Wiesz... przekwalifikowac się na rolnika w dzisiejszych czasach nie jest jakimś tam specjalnym problemem... :(

Jeśli to w ogóle prawda (potrzebne jakieś namiary na ustawę), to pytanie ile ma być tych swoich płodów rolnych? Może już np chmiel z własnego ogródka wystarczy? Ew. np 10% dodatku swojego jęczmienia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nas to nie dotyczy. Chodzi o alkohol ze swoich płodów rolnych. Czyli np. wino z jabłek' date=' śliwowica itd. Ale nawet to to melodia przyszłości.[/quote']

Dlaczego nas to nie dotyczy? Wiesz... przekwalifikowac się na rolnika w dzisiejszych czasach nie jest jakimś tam specjalnym problemem... :(

Jeśli to w ogóle prawda (potrzebne jakieś namiary na ustawę), to pytanie ile ma być tych swoich płodów rolnych? Może już np chmiel z własnego ogródka wystarczy? Ew. np 10% dodatku swojego jęczmienia.

Wystarczy własna hodowla drożdży, i opłacony KRUS :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego nas to nie dotyczy? Wiesz... przekwalifikowac się na rolnika w dzisiejszych czasach nie jest jakimś tam specjalnym problemem... :(

Jeśli to w ogóle prawda (potrzebne jakieś namiary na ustawę), to pytanie ile ma być tych swoich płodów rolnych? Może już np chmiel z własnego ogródka wystarczy? Ew. np 10% dodatku swojego jęczmienia.

Pisałem już wyżej (ale się powtórzę). Polska Izba Produktu Regionalnego (a przynajmniej osoba wysoko w niej postawiona - nazwiska nie pamiętam) twierdzi, że wystarczy jeden surowiec...

A przekwalifikowanie się na rolnika... Istnieje coś takiego jak program LEADER (dotacje dla obszarów wiejskich itp.). Żeby się o coś takiego starać trzeba mieć nr producenta nadawany przez ARiMR. Dowcip polega na tym, że chyba dają na prawo i lewo. Muzeum w którym pracuję starając się o dotację również go potrzebowało. Złożyliśmy wniosek i bez zająknięcia dostaliśmy... Kto wie... Może to dostępne dla każdego? Zarejestrować się jako producent chmielu i hop. Można będzie handlować. Fajno by było.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego nas to nie dotyczy? Wiesz... przekwalifikowac się na rolnika w dzisiejszych czasach nie jest jakimś tam specjalnym problemem... ;)

Jeśli to w ogóle prawda (potrzebne jakieś namiary na ustawę)' date=' to pytanie [i']ile[/i] ma być tych swoich płodów rolnych? Może już np chmiel z własnego ogródka wystarczy? Ew. np 10% dodatku swojego jęczmienia.

Pisałem już wyżej (ale się powtórzę). Polska Izba Produktu Regionalnego (a przynajmniej osoba wysoko w niej postawiona - nazwiska nie pamiętam) twierdzi, że wystarczy jeden surowiec...

A przekwalifikowanie się na rolnika... Istnieje coś takiego jak program LEADER (dotacje dla obszarów wiejskich itp.). Żeby się o coś takiego starać trzeba mieć nr producenta nadawany przez ARiMR. Dowcip polega na tym, że chyba dają na prawo i lewo. Muzeum w którym pracuję starając się o dotację również go potrzebowało. Złożyliśmy wniosek i bez zająknięcia dostaliśmy... Kto wie... Może to dostępne dla każdego? Zarejestrować się jako producent chmielu i hop. Można będzie handlować. Fajno by było.

Producentem chmielu można być tylko w kilku powiatach w lubelskim, okolicach Nowego Tomyśla i bodaj Nysy. Także pozostaje jęczmień lub pszenica.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego nas to nie dotyczy? Wiesz... przekwalifikowac się na rolnika w dzisiejszych czasach nie jest jakimś tam specjalnym problemem... ;)

Jeśli to w ogóle prawda (potrzebne jakieś namiary na ustawę)' date=' to pytanie [i']ile[/i] ma być tych swoich płodów rolnych? Może już np chmiel z własnego ogródka wystarczy? Ew. np 10% dodatku swojego jęczmienia.

Pisałem już wyżej (ale się powtórzę). Polska Izba Produktu Regionalnego (a przynajmniej osoba wysoko w niej postawiona - nazwiska nie pamiętam) twierdzi, że wystarczy jeden surowiec...

A przekwalifikowanie się na rolnika... Istnieje coś takiego jak program LEADER (dotacje dla obszarów wiejskich itp.). Żeby się o coś takiego starać trzeba mieć nr producenta nadawany przez ARiMR. Dowcip polega na tym, że chyba dają na prawo i lewo. Muzeum w którym pracuję starając się o dotację również go potrzebowało. Złożyliśmy wniosek i bez zająknięcia dostaliśmy... Kto wie... Może to dostępne dla każdego? Zarejestrować się jako producent chmielu i hop. Można będzie handlować. Fajno by było.

Producentem chmielu można być tylko w kilku powiatach w lubelskim, okolicach Nowego Tomyśla i bodaj Nysy. Także pozostaje jęczmień lub pszenica.

Naprawdę jest jakiś przepis regulujący że produkcji chmielu nie można uprawiać gdzie indziej ? To brzmi kuriozalnie. w stylu firmę IT można prowadzić tylko w Warszawie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego nas to nie dotyczy? Wiesz... przekwalifikowac się na rolnika w dzisiejszych czasach nie jest jakimś tam specjalnym problemem... ;)

Jeśli to w ogóle prawda (potrzebne jakieś namiary na ustawę)' date=' to pytanie [i']ile[/i] ma być tych swoich płodów rolnych? Może już np chmiel z własnego ogródka wystarczy? Ew. np 10% dodatku swojego jęczmienia.

Pisałem już wyżej (ale się powtórzę). Polska Izba Produktu Regionalnego (a przynajmniej osoba wysoko w niej postawiona - nazwiska nie pamiętam) twierdzi, że wystarczy jeden surowiec...

A przekwalifikowanie się na rolnika... Istnieje coś takiego jak program LEADER (dotacje dla obszarów wiejskich itp.). Żeby się o coś takiego starać trzeba mieć nr producenta nadawany przez ARiMR. Dowcip polega na tym, że chyba dają na prawo i lewo. Muzeum w którym pracuję starając się o dotację również go potrzebowało. Złożyliśmy wniosek i bez zająknięcia dostaliśmy... Kto wie... Może to dostępne dla każdego? Zarejestrować się jako producent chmielu i hop. Można będzie handlować. Fajno by było.

Producentem chmielu można być tylko w kilku powiatach w lubelskim, okolicach Nowego Tomyśla i bodaj Nysy. Także pozostaje jęczmień lub pszenica.

Mogę udostępnić kilka h w okolicach NT jakby ktoś reflektował :)

 

edit elroy: Panowie cytujcie proszę to na co odpowiadacie, a nie wszystkie odpowiedzi wcześniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naprawdę jest jakiś przepis regulujący że produkcji chmielu nie można uprawiać gdzie indziej ? To brzmi kuriozalnie. w stylu firmę IT można prowadzić tylko w Warszawie.

A ty byś chciał uprawiać chmiel Lubelski w Szczecinie? ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.