Skocz do zawartości

fermzilla 35l czy Fermentasaurus starter kit 35L


Ravage Trzy Baryłki

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, WojtekGaaD napisał:

NaOH zawsze mam w płynie ale chyba nie zaryzykuję. Oryginalna chemia to Stellar Oxy i StellaClean z filmów na Yotube wynika, że sypią oba środki naraz. A czym zatem myjecie fermzille jesli chodzi o chemię? Wydaje mi się, że z 10 l roztworu to minimum na wersję 35l PBW ? Enzybrew?

 

Ciepła woda  do połowy i nadwęglan sodu  z 15 -20 minut  i obracam do góry nogami i znów 15-20 min   po wszystkim płucze wodą kilka razy   i  nabijam co2. W dzień warzenia jak już gotuję to płuczę starsanem i tyle 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, WojtekGaaD napisał:

Nadwęglan w jakim stężeniu? Nie ukrywam, że mam z nim a dokładnie z białym osadem po nim dość przykre wspomnienia fakt, że o ile pamiętam zastowalem górną granicę czyli chyba 4%

 

Mam w wiaderku taką szufelkę i zawszę z jedną sypne  , ciężko stwierdzić ile gram tam może być 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Kumpel zaprojektował klucz, dzięki któremu udało mi się w końcu odkręcić ten kochany w pupcię prawy gwint od uszczelki - był zaspawany na amen od ponad roku. Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to piszcie priv - może tego wydrukować więcej ;)

IMG_20240526_180939.thumb.jpg.08edd004548949a64f994b1a7b8fa704.jpgIMG_20240526_180928.thumb.jpg.e2491a83f892d872de63aae1759999c0.jpg

Edytowane przez Willow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Willow napisał(a):

Kumpel zaprojektował klucz, dzięki któremu udało mi się w końcu odkręcić ten kochany w pupcię prawy gwint od uszczelki - był zaspawany na amen od ponad roku. Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to piszcie priv - może tego wydrukować więcej ;)

 

A do wieka by nie zrobił? I ile z przesyłką?

images.jpg.04f29fe904dba60805030c217f5ce743.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz problem z wiekiem? U mnie zawsze szło bez problemu tym kluczem opaskowym. Z tym od uszczelki był problem, bo się odkształcało pod wpływem siły i cała para szła w gwizdek.

Klucz do uszczelki 25 zł + KW, lub odbiór osobisty w Gliwicach lub okolicach (bywam regularnie w robocie w Zabrzu, Kato i Będzinie) :)

Edytowane przez Willow
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasem nieźle się zaklei... Nie mam klucza opaskowego, a taki mógłby być skuteczniejszy, tyle że wieko ma mniejszy profil, więc musiałby być dość dokładnie dopasowany.

Nie mam za to kłopotu z dołem, bo w wersja 3.2 jest na klamry zapinane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aaaaa, w ten sposób. Też przeszedłem.na 3.2 - tam rzeczywiście nie dołączali klucza opaskowego. Musiałem przełknąć degradację do 27 L :P . Z kluczem jest śmieszna historia, bo kumpel przyszedł z innego powodu i pokazałem mu nowy fermentor z historią o nieodkręcalnym gwincie i dzikusach pod uszczelką ;) .

Co do opaskowego, to jest chyba normalnie dostępny w sklepach piwowarskich i robi robotę. Jak nie, to szukaj klucza do oleju ;) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam taki na łańcuchu [do filtra oleju], ale nie chciałem nim ryć tego dekla. Ale w sumie...

Zresztą to nie tylko mój problem jak się okazuje:

 

Edytowane przez x1d
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Willow napisał(a):

Dajesz smar na gwint? Bo ja nigdy nie miałem problemu z tym deklem przy użyciu smaru i klucza opaskowego ;) .

No właśnie nie. A czym smarujesz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.