krzysiek80 Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Pierwszy raz warzyłem w ,,worku" z zacieraniem na ,,lenia". Z warzenia wyszło mi 15 l brzeczki a gar do gotowania mam tylko na 12 l. Więc te 12l gotowałem 60 min z chmielem a pozostałe ok 2-3 litry dolałem poprostu do wiadra. Czy może to mieć jakiś negatywny wpływ na piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Jednym z zadań gotowania jest wybicie mikrobów, które mogą zepsuć piwo. Trzeba było tą resztę przynajmniej przez 10 minut pogotować i po wystudzeniu dolać do całości.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Ok, ale poza wybiciem ,, mikrobów" brak gotowania ma jakieś znaczenie ? Smakowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shveteq Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Raczej nie. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Ok, ale poza wybiciem ,, mikrobów" brak gotowania ma jakieś znaczenie ? Smakowe ?Raczej chodzi o to, aby nie było żadnych drobnoustrojów (bakterii, grzybów), które chętnie zaopiekują się słodką brzęczką. Wtedy dodasz do niej drożdże i będziesz miał pewność, że całość fermentuje tak, jak sobie tego życzysz. Ten sposób, który zastosowałeś, to proszenie się o kłopoty.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 To na przyszłość jestem mądrzejszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 (edytowane) Te 2-3 litry trzeba było zagotować w jakimś innym garnku Edytowane 7 Marca 2020 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Poczytajcie chociaż na tym forum co nam daje proces gotowania brzeczki. Ludzieeeee!... Tak, trzeba gotować brzeczkę. Oczywiście można zrobić piwo bez gotowania brzeczki, ale pod warunkiem że lubisz np. DMS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Jeżeli robisz piwo w stylu RAW ALE nie gotujesz brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Ok, ale jak to się ma do piw z brewkita, tam nie ma długiego gotowania. Ps. to ile gotować tą brzeczkę by ulotnił się DMS, 10 min, godzinę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) 32 minuty temu, krzysiek80 napisał: jak to się ma do piw z brewkita One zostały już wygotowane podczas zagęszczania brzeczki do ekstraktu. Edytowane 8 Marca 2020 przez zasada Juniorek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Ja piw z brewkitów w ogóle nie gotuję. Wkładam puszkę do garnka z gorącą wodą aby się nieco rozrzedziła zawartość, przelewam do wysterylizowanego fermentora, zalewam zimną wodą, napowietrzam i dodaję drożdże. Jeżeli dodaję ekstrakt słodowy, to tak samo.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się