Jump to content

Czy brzeczka musi być gotowana?

Recommended Posts

Pierwszy raz warzyłem w ,,worku" z zacieraniem na ,,lenia". Z warzenia wyszło mi 15 l brzeczki a gar do gotowania mam tylko na 12 l. Więc te 12l gotowałem 60 min z chmielem a pozostałe ok 2-3 litry dolałem poprostu do wiadra. Czy może to mieć jakiś negatywny wpływ na piwo ?

Jednym z zadań gotowania jest wybicie mikrobów, które mogą zepsuć piwo. Trzeba było tą resztę przynajmniej przez 10 minut pogotować i po wystudzeniu dolać do całości.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Ok, ale poza wybiciem ,, mikrobów" brak gotowania ma jakieś znaczenie ? Smakowe ?
Raczej chodzi o to, aby nie było żadnych drobnoustrojów (bakterii, grzybów), które chętnie zaopiekują się słodką brzęczką. Wtedy dodasz do niej drożdże i będziesz miał pewność, że całość fermentuje tak, jak sobie tego życzysz. Ten sposób, który zastosowałeś, to proszenie się o kłopoty.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Ja piw z brewkitów w ogóle nie gotuję. Wkładam puszkę do garnka z gorącą wodą aby się nieco rozrzedziła zawartość, przelewam do wysterylizowanego fermentora, zalewam zimną wodą, napowietrzam i dodaję drożdże. Jeżeli dodaję ekstrakt słodowy, to tak samo.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka