krzysiek80 Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 Pierwszy raz warzyłem w ,,worku" z zacieraniem na ,,lenia". Z warzenia wyszło mi 15 l brzeczki a gar do gotowania mam tylko na 12 l. Więc te 12l gotowałem 60 min z chmielem a pozostałe ok 2-3 litry dolałem poprostu do wiadra. Czy może to mieć jakiś negatywny wpływ na piwo ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shveteq Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 Jednym z zadań gotowania jest wybicie mikrobów, które mogą zepsuć piwo. Trzeba było tą resztę przynajmniej przez 10 minut pogotować i po wystudzeniu dolać do całości.Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek80 Posted March 7, 2020 Author Share Posted March 7, 2020 Ok, ale poza wybiciem ,, mikrobów" brak gotowania ma jakieś znaczenie ? Smakowe ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shveteq Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 Raczej nie. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 Ok, ale poza wybiciem ,, mikrobów" brak gotowania ma jakieś znaczenie ? Smakowe ?Raczej chodzi o to, aby nie było żadnych drobnoustrojów (bakterii, grzybów), które chętnie zaopiekują się słodką brzęczką. Wtedy dodasz do niej drożdże i będziesz miał pewność, że całość fermentuje tak, jak sobie tego życzysz. Ten sposób, który zastosowałeś, to proszenie się o kłopoty.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek80 Posted March 7, 2020 Author Share Posted March 7, 2020 To na przyszłość jestem mądrzejszy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 (edited) Te 2-3 litry trzeba było zagotować w jakimś innym garnku Edited March 7, 2020 by skazi Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted March 8, 2020 Share Posted March 8, 2020 Poczytajcie chociaż na tym forum co nam daje proces gotowania brzeczki. Ludzieeeee!... Tak, trzeba gotować brzeczkę. Oczywiście można zrobić piwo bez gotowania brzeczki, ale pod warunkiem że lubisz np. DMS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wajcha Posted March 8, 2020 Share Posted March 8, 2020 Jeżeli robisz piwo w stylu RAW ALE nie gotujesz brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek80 Posted March 8, 2020 Author Share Posted March 8, 2020 Ok, ale jak to się ma do piw z brewkita, tam nie ma długiego gotowania. Ps. to ile gotować tą brzeczkę by ulotnił się DMS, 10 min, godzinę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 8, 2020 Share Posted March 8, 2020 (edited) 32 minuty temu, krzysiek80 napisał: jak to się ma do piw z brewkita One zostały już wygotowane podczas zagęszczania brzeczki do ekstraktu. Edited March 8, 2020 by zasada Juniorek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted March 8, 2020 Share Posted March 8, 2020 Ja piw z brewkitów w ogóle nie gotuję. Wkładam puszkę do garnka z gorącą wodą aby się nieco rozrzedziła zawartość, przelewam do wysterylizowanego fermentora, zalewam zimną wodą, napowietrzam i dodaję drożdże. Jeżeli dodaję ekstrakt słodowy, to tak samo.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now