Skocz do zawartości

Temperatura fermentacji


Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, chociaż z wiedzy zawartej na forach korzystam już od jakiegoś czasu.

Mam takie pytanie popełniłem w tym tygodniu dwie warki, pszeniczne i milk stouta. Obydwie fermentują sobie w osobnych stropianowych pudłach. Pszeniczne od wtorku a stout od czwartku. W pszenicznym temperatura już się uregulowała na poziomie 18.5 stopni(temp w czasie burzliwej wachała się w granicach 19-20 stopni) natomiast stouta dochładzam zamrożonymi pętami żeby było 19-20 stopni, liczę że do jutra temp mi się ustabilizuje. I tu dochodzimy do sedna sprawy, czy nic im się nie stanie jak zostawię je w tych 18-19 stopniach na trzy tygodnie? Niestety muszę wyjechać do pracy. Z góry dziękuję za pomoc. 

Dodam tylko że w pomieszczeniu mam temp w granicy 20 stopni.

 

IMG_20200306_142733910.jpg

Edytowane przez Behemoth
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Behemoth napisał:

Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, chociaż z wiedzy zawartej na forach korzystam już od jakiegoś czasu.

Mam takie pytanie popełniłem w tym tygodniu dwie warki, pszeniczne i milk stouta. Obydwie fermentują sobie w osobnych stropianowych pudłach. Pszeniczne od wtorku a stout od czwartku. W pszenicznym temperatura już się uregulowała na poziomie 18.5 stopni(temp w czasie burzliwej wachała się w granicach 19-20 stopni) natomiast stouta dochładzam zamrożonymi pętami żeby było 19-20 stopni, liczę że do jutra temp mi się ustabilizuje. I tu dochodzimy do sedna sprawy, czy nic im się nie stanie jak zostawię je w tych 18-19 stopniach na trzy tygodnie? Niestety muszę wyjechać do pracy. Z góry dziękuję za pomoc. 

Dodam tylko że w pomieszczeniu mam temp w granicy 20 stopni.

 

 

Zależy, jakich drożdży użyłeś - ale dla większości w tych stylach będzie ok.

Przez 3 tygodnie temperatura spokojnie ustali się na te 20°.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podłącze się do tematu.

Jak długo wg Państwa można trzymać piwo nad drożdżami po zakończeniu fermentacji? Niestety musiałem wyjechać , a Porter sobie stoi.

Obawiam się mocnych drożdżowych posmaków w późniejszym już gotowym piwie.

Przewiduję koniec fermentacji za tydzień, max za dwa bazując na wcześniejszych doświadczeniach.  Oznacza to, że piwo przeleży  2 tygodnie do 3 nad drożdżami. 

Mieliście może podobne przypadki? Niby nic z tym i tak nie zrobię, więc dowiem się niestety efektu tak czy siak. 

Jednak bardzo zżera mnie ciekawość i stąd moje pytanie o zdanie bardziej doświadczonych :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Levittoux napisał:

Podłącze się do tematu.

Jak długo wg Państwa można trzymać piwo nad drożdżami po zakończeniu fermentacji? Niestety musiałem wyjechać , a Porter sobie stoi.

Obawiam się mocnych drożdżowych posmaków w późniejszym już gotowym piwie.

Przewiduję koniec fermentacji za tydzień, max za dwa bazując na wcześniejszych doświadczeniach.  Oznacza to, że piwo przeleży  2 tygodnie do 3 nad drożdżami. 

Mieliście może podobne przypadki? Niby nic z tym i tak nie zrobię, więc dowiem się niestety efektu tak czy siak. 

Jednak bardzo zżera mnie ciekawość i stąd moje pytanie o zdanie bardziej doświadczonych :)

Właśnie tyle powinno fermentować, albo i dłużej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

57 minut temu, Levittoux napisał:

Chodziło mi, że po skończonej fermentacji piwo będzie dalej nad osadem drożdżowym przez 2-3 tygodnie :) miesiąc fermentacji  ---> 2,3 tyg nad drożdżami

Nie powinno być żadnego problemu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.