Behemoth Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 (edytowane) Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, chociaż z wiedzy zawartej na forach korzystam już od jakiegoś czasu. Mam takie pytanie popełniłem w tym tygodniu dwie warki, pszeniczne i milk stouta. Obydwie fermentują sobie w osobnych stropianowych pudłach. Pszeniczne od wtorku a stout od czwartku. W pszenicznym temperatura już się uregulowała na poziomie 18.5 stopni(temp w czasie burzliwej wachała się w granicach 19-20 stopni) natomiast stouta dochładzam zamrożonymi pętami żeby było 19-20 stopni, liczę że do jutra temp mi się ustabilizuje. I tu dochodzimy do sedna sprawy, czy nic im się nie stanie jak zostawię je w tych 18-19 stopniach na trzy tygodnie? Niestety muszę wyjechać do pracy. Z góry dziękuję za pomoc. Dodam tylko że w pomieszczeniu mam temp w granicy 20 stopni. Edytowane 7 Marca 2020 przez Behemoth Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Godzinę temu, Behemoth napisał: Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, chociaż z wiedzy zawartej na forach korzystam już od jakiegoś czasu. Mam takie pytanie popełniłem w tym tygodniu dwie warki, pszeniczne i milk stouta. Obydwie fermentują sobie w osobnych stropianowych pudłach. Pszeniczne od wtorku a stout od czwartku. W pszenicznym temperatura już się uregulowała na poziomie 18.5 stopni(temp w czasie burzliwej wachała się w granicach 19-20 stopni) natomiast stouta dochładzam zamrożonymi pętami żeby było 19-20 stopni, liczę że do jutra temp mi się ustabilizuje. I tu dochodzimy do sedna sprawy, czy nic im się nie stanie jak zostawię je w tych 18-19 stopniach na trzy tygodnie? Niestety muszę wyjechać do pracy. Z góry dziękuję za pomoc. Dodam tylko że w pomieszczeniu mam temp w granicy 20 stopni. Zależy, jakich drożdży użyłeś - ale dla większości w tych stylach będzie ok. Przez 3 tygodnie temperatura spokojnie ustali się na te 20°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 "Nic" się nie stanie. Chyba że jest to imperialny stout 26 Blg ☺️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Behemoth Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Przepraszam zapomniałem napisać o drożdżach. Pszeniczne na wb06 a stout( nie imperialny) na Danstar Nottingham - Ale Yeast. Dzięki za szybką odpowiedź ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Lasy pomorza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Levittoux Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Podłącze się do tematu. Jak długo wg Państwa można trzymać piwo nad drożdżami po zakończeniu fermentacji? Niestety musiałem wyjechać , a Porter sobie stoi. Obawiam się mocnych drożdżowych posmaków w późniejszym już gotowym piwie. Przewiduję koniec fermentacji za tydzień, max za dwa bazując na wcześniejszych doświadczeniach. Oznacza to, że piwo przeleży 2 tygodnie do 3 nad drożdżami. Mieliście może podobne przypadki? Niby nic z tym i tak nie zrobię, więc dowiem się niestety efektu tak czy siak. Jednak bardzo zżera mnie ciekawość i stąd moje pytanie o zdanie bardziej doświadczonych :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 2 godziny temu, Levittoux napisał: Podłącze się do tematu. Jak długo wg Państwa można trzymać piwo nad drożdżami po zakończeniu fermentacji? Niestety musiałem wyjechać , a Porter sobie stoi. Obawiam się mocnych drożdżowych posmaków w późniejszym już gotowym piwie. Przewiduję koniec fermentacji za tydzień, max za dwa bazując na wcześniejszych doświadczeniach. Oznacza to, że piwo przeleży 2 tygodnie do 3 nad drożdżami. Mieliście może podobne przypadki? Niby nic z tym i tak nie zrobię, więc dowiem się niestety efektu tak czy siak. Jednak bardzo zżera mnie ciekawość i stąd moje pytanie o zdanie bardziej doświadczonych Właśnie tyle powinno fermentować, albo i dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Levittoux Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Chodziło mi, że po skończonej fermentacji piwo będzie dalej nad osadem drożdżowym przez 2-3 tygodnie miesiąc fermentacji ---> 2,3 tyg nad drożdżami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkaczu Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Ja portera trzymałem z drożdżami 6 tyg.i nie ma żadnych posmaków z tym ,że portera leżakuję już ponad rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 57 minut temu, Levittoux napisał: Chodziło mi, że po skończonej fermentacji piwo będzie dalej nad osadem drożdżowym przez 2-3 tygodnie miesiąc fermentacji ---> 2,3 tyg nad drożdżami Nie powinno być żadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Levittoux Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Ok, dziękuję bardzo. Trochę mnie to uspokoiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się