Motueka Hop Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 Czy ktoś wie czy gumki w zamknięciach butelek patentowych wytrzymają dezynkekcję w piekarniku ustawionym np. na 110C z termobiegiem, albo we wrzątku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radi_wroc Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 Dawałem 120 st. + termo. Nic się nie wydarzyło niedobrego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
330ml Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 Wygrzewałem kiedyś w piekarniku w temp. ok 120 - 140°C ze zdjętymi gumkami, i popłynęły mi te białe korki na które się zakłada uszczelki gumowe, lepiej więc zdemontować pałąki i wyprażać same butelki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marlow Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 a te białe korki to nie są z porcelany jakiejś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 Aż poszedłem sprawdzić... Plastik, panie. Mit runął. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radi_wroc Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 5 godzin temu, marlow napisał: białe korki to nie są z porcelany jakiejś? U mnie porcelanowe są, choć piekarnik dawno porzuciłem - za dużo zachodu z tym było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek80 Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 A nie prościej wyszorować szczotką w gorącej wodzie z płynem do naczyń a potem wypłukać Oxy a nie ,, cudować" z piekarnikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 Dajcie sobie siana z piekarnikiem, bo szkoda prądu. Oxi, albo starsan i wystarczy. anteks 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
330ml Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 11 minut temu, Gawron napisał: Dajcie sobie siana z piekarnikiem, bo szkoda prądu. Oxi, albo starsan i wystarczy. 22 minuty temu, krzysiek80 napisał: A nie prościej wyszorować szczotką w gorącej wodzie z płynem do naczyń a potem wypłukać Oxy a nie ,, cudować" z piekarnikiem. Mycie i szorowanie to sprawa oczywista, ja piekarnik też porzuciłem, za dużo zachodu a przepłukane Starsanem i odpowiednio zabezpieczone folią aluminiową czekają na napełnienie nawet 2 miesiące. Link to comment Share on other sites More sharing options...
primordial Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 17 godzin temu, marlow napisał: a te białe korki to nie są z porcelany jakiejś? Minimum raz spotkałem się z plastikowymi (Browar Staropolski). Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 8 godzin temu, krzysiek80 napisał: A nie prościej wyszorować szczotką w gorącej wodzie z płynem do naczyń a potem wypłukać Oxy a nie ,, cudować" z piekarnikiem. No ja właśnie tylko płuczę ciepłą wodą z płynem, a potem piekarnik. Na pewno to mniej pracy, niż szorowanie i płukanie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
330ml Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 10 minut temu, fotohobby napisał: No ja właśnie tylko płuczę ciepłą wodą z płynem, a jak zostanie taki osad, którego nie można wyszorować? Moczę takie butelki w gorącym roztworze oxi godzinę, lub dwie i po sprawie, a potem starsan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 Każda butelka jest płukana wodą bezpośrednio po opróżnieniu. A dwa razy w roku biorę wkrętarkę, to: https://twojbrowar.pl/de/myjki-suszarki/691-wymienna-szczotka-do-myjki-rotacyjnej.html i butelki lśnią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts