Jump to content

Dezynfekcja butelek patentowych

Recommended Posts

Wygrzewałem kiedyś w piekarniku w temp. ok 120 - 140°C ze zdjętymi gumkami, i popłynęły mi te białe korki na które się zakłada uszczelki gumowe, lepiej więc zdemontować pałąki i wyprażać same butelki.

11 minut temu, Gawron napisał:

Dajcie sobie siana z piekarnikiem, bo szkoda prądu. Oxi, albo starsan i wystarczy.

22 minuty temu, krzysiek80 napisał:

A nie prościej wyszorować szczotką w gorącej wodzie z płynem do naczyń a potem wypłukać Oxy a nie ,, cudować" z piekarnikiem. 

Mycie i szorowanie to sprawa oczywista, ja piekarnik też porzuciłem, za dużo zachodu a przepłukane Starsanem i odpowiednio zabezpieczone folią aluminiową czekają na napełnienie nawet 2 miesiące.

8 godzin temu, krzysiek80 napisał:

A nie prościej wyszorować szczotką w gorącej wodzie z płynem do naczyń a potem wypłukać Oxy a nie ,, cudować" z piekarnikiem. 

No ja właśnie tylko płuczę ciepłą wodą  z płynem, a potem piekarnik.

Na pewno to mniej pracy, niż szorowanie i płukanie...

10 minut temu, fotohobby napisał:

No ja właśnie tylko płuczę ciepłą wodą  z płynem, 

a jak zostanie taki osad, którego nie można wyszorować? Moczę takie butelki w gorącym roztworze oxi godzinę, lub dwie i po sprawie, a potem starsan.