dziadek Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 dzisiaj piję Stouta i Kożlaka.Wszystkim piwowarom -SMACZNEGO!. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shlangbaum Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Tak przy okazji to mam refleksję z okazji dnia św. Patryka. Dla mnie, jako katolika, św. Patryk to przede wszystkim święty człowiek - misjonarz Irlandii. A to całe zielone piwo i imprezy z tym związane to tylko próba wykorzystania sympatycznej postaci historycznej do tego by sprzedać trochę więcej piwa także poza Irlandią. Rozumiem, że Irlandczycy dziś świętują bo św. Patryk jest symbolem początku irlandzkiej państwowości tak, jak u nas św. Wojciech - a to, że święto swojego narodowego patrona łączą z piwem to dlatego, że to ich narodowy trunek. Jednak generalnie główne obchody tego święta mają miejsce w kościele a nie w pubie... Od jakiegoś czasu w Polsce panuje moda na Irlandię więc dzień 17 marca świętują nawet ateiści szukając kolejnej sposobności do napicia się piwa, a zapominając jakby, że św. Patryk to przede wszystkim postać ważna dla kościoła katolickiego a nie dla właścicieli knajp. Efektem jest spłycenie tej postaci i zupełnie wypaczenie jej wymowy. Dziś w jego imię wiele osób się po prostu opije - a on żył w większą część życia w ascezie (czy to jako uczeń św. Germana z Auxerre czy to pod koniec życia w iroszkockim klasztorze) i nie pozwoliłby sobie pewnie na to. Ot, tyle. Nie napisałem tego by kogoś pouczać albo czynić wyrzuty. Każdy robi, co uważa za słuszne - nie mogę tego podważać ani oceniać cudzych zachowań. Po prostu zachęcam do zapoznania się z przesłaniem jakie niósł na prawdę św. Patryk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Tak przy okazji to mam refleksję z okazji dnia św. Patryka. Dla mnie, jako katolika, św. Patryk to przede wszystkim święty człowiek - misjonarz Irlandii. A to całe zielone piwo i imprezy z tym związane to tylko próba wykorzystania sympatycznej postaci historycznej do tego by sprzedać trochę więcej piwa także poza Irlandią. Rozumiem, że Irlandczycy dziś świętują bo św. Patryk jest symbolem początku irlandzkiej państwowości tak, jak u nas św. Wojciech - a to, że święto swojego narodowego patrona łączą z piwem to dlatego, że to ich narodowy trunek. Jednak generalnie główne obchody tego święta mają miejsce w kościele a nie w pubie... Odezwę się w sprawie. Tak się ostatnio porobiło w pracy, że muszę trochę grzebać w życiorysach świętych. Okazuje się, że w naszej tradycji mamy dwóch patronów piwowarów. Jeden z nich opiekuje także (m.in.) żeglarzami i jest to św. Mikołaj, a drugi, którego wkrótce będziemy świętować opiekuje się strażakami - czyli jak się łatwo domyślić św. Florian (4 maja). Już się zacząłem zastanawiać, czy nie zafundować sobie rzeźb obu świętych, bo i żeglarz ze mnie i strażak ochotnik (co prawda z orkiestry, ale mundur już dostałem...) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shlangbaum Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Dodaj do katalogu jeszcze dwóch św. Arnoldów (po niderlandzku Arnulfów) oraz św. Świętosława z Czech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Wątek dotyczący spraw nagród w II KKPD został przeniesiony do odpowiedniego tematu. http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=225&p=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Zdrowie wszystkich piwowarów Panowie i Panie dziś nasze święto Yno świętujcie tak co jutro do roboty dotrymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Zdrowie wszystkich piwowarów Panowie i Panie dziś nasze święto No zaraz, zaraz... Dzień Piwowara to chyba 25 maja. Dziś "tylko" Św. Patryk. Co nie zmienia faktu, że jest to jakaś okazja. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 O kurde!! A ja dzisiaj na noc do pracy idę. Na izbie przyjęć będzie się działo... PS Coś mi mówiło w głębi ducha by tych nadgodzin dzisiaj nie brać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Zdrowie wszystkich piwowarów Panowie i Panie dziś nasze święto Ktos przetransportował Polskę do Irlandii w nocy? :o To te cuda Tusku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 No to też się cieszę z przeprowadzki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Moja zonka gotowala na Sw. Patryka tradycyjne Irlandskie jedzenie (jest 25% irlandka ). Zrobila Corned Beef (nie wiem jak to po polsku), kapusta i ziemniaki (jedzenie bardzo podobne do polskiego). Kupila tez irlandzkie piwo na ta okazje - Smithwick's Irish Ale. Piwko dobre ale nie wspaniale, bardzo proste, lekko chmielone, ciemno-czerwone w kolorze, ma wyrazny smak przypalonego slodu (roasted barley). Ja oczywiscie nie mialem domowego piwa w stylu irlandskim, bo przez cala zime warzylem lagery. I tu mi wpadl pomysl, ze moze na tym forum bedziemy sobie przypominac o specjalnych okazjach na ktore mozemy warzyc jakies odpowiednie piwo, tj. Irish Ale lub Stout na Sw. Patryka, Pampkin Ale na Halloween itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Dobry pomysł. Ja uwarzyłem jak co roku Swarzbiera i wyszło bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 O św.Patryku! dzisiaj takie imprezy a dziadek jest chory!.;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 A ja dzisiaj uwarzę Patrykowego Pilsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 O św.Patryku! dzisiaj takie imprezy a dziadek jest chory!.;) Twoje i chyba Dori zdrowie dziś wypijemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 O św.Patryku! dzisiaj takie imprezy a dziadek jest chory!.;) A ja drugi rok z rzędu w pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Cześć. I ja w pracy . Miałem do wyboru dostać urlop dziś albo 16.04 więc wybrałem kwiecień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 siemka a ja dziś mam opiekę i tak roczek:tort: córeczki i moje imieniny teraz kończę roggena:beer: a jak dzieciaki pójdą chapsi chapsi po dziecinnemu to znaczy spać to napijemy się bim berku:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 A ja otworzyłem sobie roczne IRA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Cześć. Ja mam w domu butelke rumu. Jak wrócę z roboty to wypije kielicha Żeby nie było że się wódę chleje samą. Otworzę też świerzego grodzisza moze juz trochę gazu złapał ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 No jak ładnie. A ja się zastanawiałem kiedy sprawdzić swoje pierwsze Irish Red Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Ja też się napije IRA i wspomnę św. Patryka, niewolnika piratów, pasterza owiec, mnicha i biskupa, apostoła i patrona Irlandii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 też dzisiaj otworze IRA, ostatnią butelkę przeznaczoną do wypicia, a się uchowała bo to pierwsza jaką z zacieraniem robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) Siadłem w końcu i ja dziś przy piwku Wasze zdrowie koleżanki i koledzy Edytowane 17 Marca 2010 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 A ja pije Cream Ale. Mało to ma wspólnego z Irlandią. Ale pocieszam się tym, że Guinness też tak prawdę mówiąc już też z tym krajem ma mało wspólnego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi