szczuras Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 (edytowane) Witam wszystkich. Mam pytanko, czy taka recepturka na Double ipa będzie zgodna ze style? Warka na 10 litrów słody: 1 Moris otther 3 kg 2 Carared 0.1 kg 3 płatki pszeniczne 0,2kg zacieranie 66c-63c -90 min chmielenie: 1 Idaho 12,3 % -15 min -15 gram 5 min - 15 gram 2 centennial 8,3% - 60 min - 15 gram 15 min - 20 gram 5 min - 15 gram i na zimno po 30 gram Idaho i centennial. Na fermentację Us 05 Co sądzicie o czymś takim? Edytowane 19 Marca 2020 przez szczuras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Z tego co szybko w głowie liczę to zakładając 80% wydajność zacierania to to będzie max 14blg więc tak średnio double wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuras Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Celuje w 18 blg i 70 ibu. Ale chodzi mi o zasyp czy da rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 https://www.wiki.piwo.org/Imperial_IPA . Myślę że ważniejsza jest świeża gęstwa i kontrola temperatury fermentacji. Dasz sam słód Pale ale i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuras Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Tu mam problem , bo w piwnicy mam około 16- 17 stopni i bez kontroli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Temperatura bardzo dobra, byle nie było dużych wahań, zwłaszcza w dół. Pudło styropianowe załatwiłoby sprawę. Zadaj drożdże w 14-15 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 (edytowane) 17 godzin temu, szczuras napisał: Celuje w 18 blg i 70 ibu. Ale chodzi mi o zasyp czy da rade. Nie wiem co to jest "Moris other", ale zakładając że chodzi o Maris Otter to nie rozumiem na czym polega to celowanie, bo kalkulatora chyba nie użyłeś? Żeby dostać 18Blg z 2.8kg ziarna musiałbyś mieć wydajność ponad 90%. No chyba że taką masz, to wtedy gratuluję, ale nie wiem o co pytasz w takim wypadku. Edytowane 19 Marca 2020 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 1 godzinę temu, dirk gently napisał: Nie wiem co to jest "Moris other" A jednak wiesz , nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma profesorze zasada i pigmej 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Godzinę temu, witur napisał: A jednak wiesz , nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma profesorze A moje upodobanie do zachowania minimalnego szacunku dla języka, terminologii i współforumowiczów jest dla ciebie problemem? Czy też szukasz problemów tam gdzie ich nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuras Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 6 godzin temu, dirk gently napisał: Nie wiem co to jest "Moris other", ale zakładając że chodzi o Maris Otter to nie rozumiem na czym polega to celowanie, bo kalkulatora chyba nie użyłeś? Żeby dostać 18Blg z 2.8kg ziarna musiałbyś mieć wydajność ponad 90%. No chyba że taką masz, to wtedy gratuluję, ale nie wiem o co pytasz w takim wypadku. Ok poprawione. A jak bym zamiast gęstwy dodał FM 52 1 fiolkę ? Temperatura w piwnicy 16c-17c około 10 dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 44 minuty temu, szczuras napisał: Ok poprawione. A jak bym zamiast gęstwy dodał FM 52 1 fiolkę ? Ok. Tylko koniecznie zrób 1l starter na 48h przed warzeniem. 48 minut temu, szczuras napisał: Temperatura w piwnicy 16c-17c około 10 dni? Odpowiedzi można udzielić tylko na podstawie pomiarów Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuras Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 A jeśli nie mam mieszadła to bez startera da rade? Wlać do wiadra bespośrednio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 20 minut temu, szczuras napisał: A jeśli nie mam mieszadła to bez startera da rade? Wlać do wiadra bespośrednio? Nie musisz mieć mieszadła, żeby zrobić starter. Wystarczy większy słoik, najlepiej nowy, a przynajmniej nie po kiszonych ogórkach I raz na czas zamieszać słoikiem. Bezpośrednio z fiolki będziesz miał zdecydowanie zbyt mało drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 23 minuty temu, szczuras napisał: A jeśli nie mam mieszadła to bez startera da rade? Wlać do wiadra bespośrednio? Myślę że 24 h to mało bez mieszadła. Polecam 48 h przy wysokim reżimie sanitarnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuras Opublikowano 20 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Dzięki za filmik. A czy taki litrowy starter to na 20 litrów czy na 10 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) Zamiast słoika wystarczy 1,5l PET z wodą źródlaną. Kupujesz, wylewać pół litra wody, z pozostałego litra robisz starter 8BLG, schładzasz, dodajesz drożdży, lekko dokręcasz i co jakieś czas potrząsasz/kręcisz butelką. Edytowane 21 Marca 2020 przez fotohobby Uzupełnienie informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) 6 godzin temu, szczuras napisał: czy taki litrowy starter to na 20 litrów czy na 10 litrów? https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Edytowane 20 Marca 2020 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmej Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 8 godzin temu, fotohobby napisał: Zamiast słoika wystarczy 1,5l PET z wodą źródlaną. Kupujesz, wylewać pół litra wody, dodajesz drożdży, lekko dokręcasz i co jakieś czas potrząsasz/kręcisz butelką. Jest to wierutna bzdura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) No ok, skrót myślowy- wylewasz 0,5l wody, z reszty wody robisz starter 8BLG i dodajesz drodże. Wyedytowałem. Edytowane 21 Marca 2020 przez fotohobby pigmej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 29 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 Witam wszystkich. Mam pytanko, czy taka recepturka na Double ipa będzie zgodna ze style? Warka na 10 litrów słody: 1 Moris otther 3 kg 2 Carared 0.1 kg 3 płatki pszeniczne 0,2kg zacieranie 66c-63c -90 min chmielenie: 1 Idaho 12,3 % -15 min -15 gram 5 min - 15 gram 2 centennial 8,3% - 60 min - 15 gram 15 min - 20 gram 5 min - 15 gram i na zimno po 30 gram Idaho i centennial. Na fermentację Us 05 Co sądzicie o czymś takim?Pomyśl jeszcze o dodaniu zwykłegu cukru, nawet do 0.5kg. Podbije Ci trochę wytrawność, co jest zalecane w Imperialnych IPAWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuras Opublikowano 29 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2020 (edytowane) czy to jest prawidłowy wygląd gęstwy?. Zbierana wczoraj fm52. Edytowane 30 Marca 2020 przez szczuras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się