Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam pytanko, czy taka recepturka na Double ipa będzie zgodna ze style?

Warka na 10 litrów

słody:

1 Moris otther 3 kg

2 Carared 0.1 kg

3 płatki pszeniczne 0,2kg

 

zacieranie 66c-63c  -90 min

chmielenie:

1 Idaho 12,3 % -15 min -15 gram

                            5 min -  15 gram

2 centennial  8,3% - 60 min - 15 gram

                                   15 min -  20 gram

                                     5 min - 15 gram

 i na zimno po 30 gram Idaho i centennial.

Na fermentację Us 05

Co sądzicie o czymś takim?

Edytowane przez szczuras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, szczuras napisał:

Celuje w 18 blg i 70 ibu.

Ale chodzi mi o zasyp czy da rade.

 

Nie wiem co to jest "Moris other", ale zakładając że chodzi o Maris Otter to nie rozumiem na czym polega to celowanie, bo kalkulatora chyba nie użyłeś? 

Żeby dostać 18Blg z 2.8kg ziarna musiałbyś mieć wydajność ponad 90%. No chyba że taką masz, to wtedy gratuluję, ale nie wiem o co pytasz w takim wypadku.

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, witur napisał:

 A jednak wiesz , nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma profesorze 

 

A moje upodobanie do zachowania minimalnego szacunku dla języka, terminologii i współforumowiczów jest dla ciebie problemem? Czy też szukasz problemów tam gdzie ich nie ma?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, dirk gently napisał:

 

Nie wiem co to jest "Moris other", ale zakładając że chodzi o Maris Otter to nie rozumiem na czym polega to celowanie, bo kalkulatora chyba nie użyłeś? 

Żeby dostać 18Blg z 2.8kg ziarna musiałbyś mieć wydajność ponad 90%. No chyba że taką masz, to wtedy gratuluję, ale nie wiem o co pytasz w takim wypadku.

Ok poprawione. A jak bym zamiast gęstwy dodał FM 52 1 fiolkę ?

Temperatura w piwnicy 16c-17c około 10 dni?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, szczuras napisał:

Ok poprawione. A jak bym zamiast gęstwy dodał FM 52 1 fiolkę ?

Ok. Tylko koniecznie zrób 1l starter na 48h przed warzeniem.

 

48 minut temu, szczuras napisał:

Temperatura w piwnicy 16c-17c około 10 dni?

Odpowiedzi można udzielić tylko na podstawie pomiarów Blg. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, szczuras napisał:

A jeśli nie mam mieszadła to bez startera da rade? Wlać do wiadra bespośrednio?

 

Nie musisz mieć mieszadła, żeby zrobić starter. Wystarczy większy słoik, najlepiej nowy, a przynajmniej nie po kiszonych ogórkach ;) I raz na czas zamieszać słoikiem.

Bezpośrednio z fiolki będziesz miał zdecydowanie zbyt mało drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, szczuras napisał:

A jeśli nie mam mieszadła to bez startera da rade? Wlać do wiadra bespośrednio?

Myślę że 24 h to mało bez mieszadła. Polecam 48 h przy wysokim reżimie sanitarnym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamiast słoika wystarczy 1,5l PET z wodą źródlaną. Kupujesz, wylewać pół litra wody,  z pozostałego litra robisz starter 8BLG, schładzasz, dodajesz drożdży, lekko dokręcasz i co jakieś czas potrząsasz/kręcisz butelką.

Edytowane przez fotohobby
Uzupełnienie informacji
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

6 godzin temu, szczuras napisał:

czy taki litrowy starter to na 20 litrów czy na 10 litrów?

 

https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, fotohobby napisał:

Zamiast słoika wystarczy 1,5l PET z wodą źródlaną. Kupujesz, wylewać pół litra wody, dodajesz drożdży, lekko dokręcasz i co jakieś czas potrząsasz/kręcisz butelką.

Jest to wierutna bzdura.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Witam wszystkich.
Mam pytanko, czy taka recepturka na Double ipa będzie zgodna ze style?
Warka na 10 litrów
słody:
1 Moris otther 3 kg
2 Carared 0.1 kg
3 płatki pszeniczne 0,2kg
 
zacieranie 66c-63c  -90 min
chmielenie:
1 Idaho 12,3 % -15 min -15 gram
                            5 min -  15 gram
2 centennial  8,3% - 60 min - 15 gram
                                   15 min -  20 gram
                                     5 min - 15 gram
 i na zimno po 30 gram Idaho i centennial.
Na fermentację Us 05
Co sądzicie o czymś takim?
Pomyśl jeszcze o dodaniu zwykłegu cukru, nawet do 0.5kg. Podbije Ci trochę wytrawność, co jest zalecane w Imperialnych IPA

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.