Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam pytanko, czy taka recepturka na Double ipa będzie zgodna ze style?

Warka na 10 litrów

słody:

1 Moris otther 3 kg

2 Carared 0.1 kg

3 płatki pszeniczne 0,2kg

 

zacieranie 66c-63c  -90 min

chmielenie:

1 Idaho 12,3 % -15 min -15 gram

                            5 min -  15 gram

2 centennial  8,3% - 60 min - 15 gram

                                   15 min -  20 gram

                                     5 min - 15 gram

 i na zimno po 30 gram Idaho i centennial.

Na fermentację Us 05

Co sądzicie o czymś takim?

Edited by szczuras
Link to comment
Share on other sites

17 godzin temu, szczuras napisał:

Celuje w 18 blg i 70 ibu.

Ale chodzi mi o zasyp czy da rade.

 

Nie wiem co to jest "Moris other", ale zakładając że chodzi o Maris Otter to nie rozumiem na czym polega to celowanie, bo kalkulatora chyba nie użyłeś? 

Żeby dostać 18Blg z 2.8kg ziarna musiałbyś mieć wydajność ponad 90%. No chyba że taką masz, to wtedy gratuluję, ale nie wiem o co pytasz w takim wypadku.

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, witur napisał:

 A jednak wiesz , nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma profesorze 

 

A moje upodobanie do zachowania minimalnego szacunku dla języka, terminologii i współforumowiczów jest dla ciebie problemem? Czy też szukasz problemów tam gdzie ich nie ma?

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, dirk gently napisał:

 

Nie wiem co to jest "Moris other", ale zakładając że chodzi o Maris Otter to nie rozumiem na czym polega to celowanie, bo kalkulatora chyba nie użyłeś? 

Żeby dostać 18Blg z 2.8kg ziarna musiałbyś mieć wydajność ponad 90%. No chyba że taką masz, to wtedy gratuluję, ale nie wiem o co pytasz w takim wypadku.

Ok poprawione. A jak bym zamiast gęstwy dodał FM 52 1 fiolkę ?

Temperatura w piwnicy 16c-17c około 10 dni?

Link to comment
Share on other sites

44 minuty temu, szczuras napisał:

Ok poprawione. A jak bym zamiast gęstwy dodał FM 52 1 fiolkę ?

Ok. Tylko koniecznie zrób 1l starter na 48h przed warzeniem.

 

48 minut temu, szczuras napisał:

Temperatura w piwnicy 16c-17c około 10 dni?

Odpowiedzi można udzielić tylko na podstawie pomiarów Blg. 

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, szczuras napisał:

A jeśli nie mam mieszadła to bez startera da rade? Wlać do wiadra bespośrednio?

 

Nie musisz mieć mieszadła, żeby zrobić starter. Wystarczy większy słoik, najlepiej nowy, a przynajmniej nie po kiszonych ogórkach ;) I raz na czas zamieszać słoikiem.

Bezpośrednio z fiolki będziesz miał zdecydowanie zbyt mało drożdży.

Link to comment
Share on other sites

23 minuty temu, szczuras napisał:

A jeśli nie mam mieszadła to bez startera da rade? Wlać do wiadra bespośrednio?

Myślę że 24 h to mało bez mieszadła. Polecam 48 h przy wysokim reżimie sanitarnym.

Link to comment
Share on other sites

Zamiast słoika wystarczy 1,5l PET z wodą źródlaną. Kupujesz, wylewać pół litra wody,  z pozostałego litra robisz starter 8BLG, schładzasz, dodajesz drożdży, lekko dokręcasz i co jakieś czas potrząsasz/kręcisz butelką.

Edited by fotohobby
Uzupełnienie informacji
Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, fotohobby napisał:

Zamiast słoika wystarczy 1,5l PET z wodą źródlaną. Kupujesz, wylewać pół litra wody, dodajesz drożdży, lekko dokręcasz i co jakieś czas potrząsasz/kręcisz butelką.

Jest to wierutna bzdura.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Witam wszystkich.
Mam pytanko, czy taka recepturka na Double ipa będzie zgodna ze style?
Warka na 10 litrów
słody:
1 Moris otther 3 kg
2 Carared 0.1 kg
3 płatki pszeniczne 0,2kg
 
zacieranie 66c-63c  -90 min
chmielenie:
1 Idaho 12,3 % -15 min -15 gram
                            5 min -  15 gram
2 centennial  8,3% - 60 min - 15 gram
                                   15 min -  20 gram
                                     5 min - 15 gram
 i na zimno po 30 gram Idaho i centennial.
Na fermentację Us 05
Co sądzicie o czymś takim?
Pomyśl jeszcze o dodaniu zwykłegu cukru, nawet do 0.5kg. Podbije Ci trochę wytrawność, co jest zalecane w Imperialnych IPA

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.