szczuras Posted March 18, 2020 Share Posted March 18, 2020 (edited) Witam wszystkich. Mam pytanko, czy taka recepturka na Double ipa będzie zgodna ze style? Warka na 10 litrów słody: 1 Moris otther 3 kg 2 Carared 0.1 kg 3 płatki pszeniczne 0,2kg zacieranie 66c-63c -90 min chmielenie: 1 Idaho 12,3 % -15 min -15 gram 5 min - 15 gram 2 centennial 8,3% - 60 min - 15 gram 15 min - 20 gram 5 min - 15 gram i na zimno po 30 gram Idaho i centennial. Na fermentację Us 05 Co sądzicie o czymś takim? Edited March 19, 2020 by szczuras Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted March 18, 2020 Share Posted March 18, 2020 Z tego co szybko w głowie liczę to zakładając 80% wydajność zacierania to to będzie max 14blg więc tak średnio double wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczuras Posted March 18, 2020 Author Share Posted March 18, 2020 Celuje w 18 blg i 70 ibu. Ale chodzi mi o zasyp czy da rade. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmej Posted March 18, 2020 Share Posted March 18, 2020 https://www.wiki.piwo.org/Imperial_IPA . Myślę że ważniejsza jest świeża gęstwa i kontrola temperatury fermentacji. Dasz sam słód Pale ale i będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczuras Posted March 18, 2020 Author Share Posted March 18, 2020 Tu mam problem , bo w piwnicy mam około 16- 17 stopni i bez kontroli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 18, 2020 Share Posted March 18, 2020 Temperatura bardzo dobra, byle nie było dużych wahań, zwłaszcza w dół. Pudło styropianowe załatwiłoby sprawę. Zadaj drożdże w 14-15 stopniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 19, 2020 Share Posted March 19, 2020 (edited) 17 godzin temu, szczuras napisał: Celuje w 18 blg i 70 ibu. Ale chodzi mi o zasyp czy da rade. Nie wiem co to jest "Moris other", ale zakładając że chodzi o Maris Otter to nie rozumiem na czym polega to celowanie, bo kalkulatora chyba nie użyłeś? Żeby dostać 18Blg z 2.8kg ziarna musiałbyś mieć wydajność ponad 90%. No chyba że taką masz, to wtedy gratuluję, ale nie wiem o co pytasz w takim wypadku. Edited March 19, 2020 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
witur Posted March 19, 2020 Share Posted March 19, 2020 1 godzinę temu, dirk gently napisał: Nie wiem co to jest "Moris other" A jednak wiesz , nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma profesorze pigmej and zasada 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 19, 2020 Share Posted March 19, 2020 Godzinę temu, witur napisał: A jednak wiesz , nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma profesorze A moje upodobanie do zachowania minimalnego szacunku dla języka, terminologii i współforumowiczów jest dla ciebie problemem? Czy też szukasz problemów tam gdzie ich nie ma? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczuras Posted March 19, 2020 Author Share Posted March 19, 2020 6 godzin temu, dirk gently napisał: Nie wiem co to jest "Moris other", ale zakładając że chodzi o Maris Otter to nie rozumiem na czym polega to celowanie, bo kalkulatora chyba nie użyłeś? Żeby dostać 18Blg z 2.8kg ziarna musiałbyś mieć wydajność ponad 90%. No chyba że taką masz, to wtedy gratuluję, ale nie wiem o co pytasz w takim wypadku. Ok poprawione. A jak bym zamiast gęstwy dodał FM 52 1 fiolkę ? Temperatura w piwnicy 16c-17c około 10 dni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmej Posted March 19, 2020 Share Posted March 19, 2020 44 minuty temu, szczuras napisał: Ok poprawione. A jak bym zamiast gęstwy dodał FM 52 1 fiolkę ? Ok. Tylko koniecznie zrób 1l starter na 48h przed warzeniem. 48 minut temu, szczuras napisał: Temperatura w piwnicy 16c-17c około 10 dni? Odpowiedzi można udzielić tylko na podstawie pomiarów Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczuras Posted March 19, 2020 Author Share Posted March 19, 2020 A jeśli nie mam mieszadła to bez startera da rade? Wlać do wiadra bespośrednio? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 19, 2020 Share Posted March 19, 2020 20 minut temu, szczuras napisał: A jeśli nie mam mieszadła to bez startera da rade? Wlać do wiadra bespośrednio? Nie musisz mieć mieszadła, żeby zrobić starter. Wystarczy większy słoik, najlepiej nowy, a przynajmniej nie po kiszonych ogórkach I raz na czas zamieszać słoikiem. Bezpośrednio z fiolki będziesz miał zdecydowanie zbyt mało drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmej Posted March 19, 2020 Share Posted March 19, 2020 23 minuty temu, szczuras napisał: A jeśli nie mam mieszadła to bez startera da rade? Wlać do wiadra bespośrednio? Myślę że 24 h to mało bez mieszadła. Polecam 48 h przy wysokim reżimie sanitarnym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczuras Posted March 20, 2020 Author Share Posted March 20, 2020 Dzięki za filmik. A czy taki litrowy starter to na 20 litrów czy na 10 litrów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 20, 2020 Share Posted March 20, 2020 (edited) Zamiast słoika wystarczy 1,5l PET z wodą źródlaną. Kupujesz, wylewać pół litra wody, z pozostałego litra robisz starter 8BLG, schładzasz, dodajesz drożdży, lekko dokręcasz i co jakieś czas potrząsasz/kręcisz butelką. Edited March 21, 2020 by fotohobby Uzupełnienie informacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 20, 2020 Share Posted March 20, 2020 (edited) 6 godzin temu, szczuras napisał: czy taki litrowy starter to na 20 litrów czy na 10 litrów? https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Edited March 20, 2020 by dirk gently Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigmej Posted March 20, 2020 Share Posted March 20, 2020 8 godzin temu, fotohobby napisał: Zamiast słoika wystarczy 1,5l PET z wodą źródlaną. Kupujesz, wylewać pół litra wody, dodajesz drożdży, lekko dokręcasz i co jakieś czas potrząsasz/kręcisz butelką. Jest to wierutna bzdura. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 21, 2020 Share Posted March 21, 2020 (edited) No ok, skrót myślowy- wylewasz 0,5l wody, z reszty wody robisz starter 8BLG i dodajesz drodże. Wyedytowałem. Edited March 21, 2020 by fotohobby pigmej 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted March 29, 2020 Share Posted March 29, 2020 Witam wszystkich. Mam pytanko, czy taka recepturka na Double ipa będzie zgodna ze style? Warka na 10 litrów słody: 1 Moris otther 3 kg 2 Carared 0.1 kg 3 płatki pszeniczne 0,2kg zacieranie 66c-63c -90 min chmielenie: 1 Idaho 12,3 % -15 min -15 gram 5 min - 15 gram 2 centennial 8,3% - 60 min - 15 gram 15 min - 20 gram 5 min - 15 gram i na zimno po 30 gram Idaho i centennial. Na fermentację Us 05 Co sądzicie o czymś takim?Pomyśl jeszcze o dodaniu zwykłegu cukru, nawet do 0.5kg. Podbije Ci trochę wytrawność, co jest zalecane w Imperialnych IPAWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczuras Posted March 29, 2020 Author Share Posted March 29, 2020 (edited) czy to jest prawidłowy wygląd gęstwy?. Zbierana wczoraj fm52. Edited March 30, 2020 by szczuras Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now