kopyr Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 W Polsce raczej nie. Na pewno mozna w Niemczech i pewnie w Czechach, nawet miałem zamiar sobie sprowadzić, ale jakoś nie wyszło w tym roku. Boję się też, czy w naszych warunkach klimatycznych nie zmieniłby swoich właściwości... Bez przesady. Jakby on był z Australii to rozumiem. Saaz jest mocno spokrewniony z Lubelskim, więc nie sądzę, żeby mu coś w naszym klimacie nie pasowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redshoes Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Trochę niejako z innej beczki: czy spotkał się ktoś z możliwością zakupu sztobrów Żateckiego w Polsce ? W Polsce raczej nie. Na pewno mozna w Niemczech i pewnie w Czechach' date=' nawet miałem zamiar sobie sprowadzić, ale jakoś nie wyszło w tym roku. Boję się też, czy w naszych warunkach klimatycznych nie zmieniłby swoich właściwości...[/quote'] Również interesowałem się tym zagadnieniem. W Polsce - nie wiem, raczej nie, ale w Czechach oczywiście tak! Poniżej link z adresami i cennikiem na rok 2009. http://www.chizatec.cz/chmelova_sadba.htm Link o.k. to taki czeski instytut chmielowy, mailowałem do nich. Cennik owszem jest, tylko czy ktoś tam zechce wysłać zwykłemu domowemu piwowarowi (czeski : minipivowar), kilka sztobrów. Nie wydaje mnie się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 W Polsce raczej nie. Na pewno mozna w Niemczech i pewnie w Czechach' date=' nawet miałem zamiar sobie sprowadzić, ale jakoś nie wyszło w tym roku. Boję się też, czy w naszych warunkach klimatycznych nie zmieniłby swoich właściwości...[/quote']Bez przesady. Jakby on był z Australii to rozumiem. Saaz jest mocno spokrewniony z Lubelskim, więc nie sądzę, żeby mu coś w naszym klimacie nie pasowało. Właśnie ten lubelski mnie niepokoi - dość daleko zdryfował od pierwowzoru. Inna przesłanka to chmiele europejskie przewiezione do USA, dały zupełnie inne smaki niz te z europy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Cześć I ja mam nadzieję dołaczyc do posiadaczy własnego chmielu Dzieki uprzejmości BNP stałem sie posiadaczem sztobrów, marynka x3, lubelski x3, i x2 coś na T z braku miejsca posadzone co 1 m w jednym rzędzie .... sztobry dzis zasadzone, zasilone kompostem i kurzakiem i oczywiście porządnie podlane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 x2 coś na T Zapewne Hallertauer Taurus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Cześć Jak przypuszczam na zbiory własnego chmielu w tym roku nie za bardzo moge liczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Cześć Jak przypuszczam na zbiory własnego chmielu w tym roku nie za bardzo moge liczyć? W tym roku nie, w przyszłym owszem a za dwa lata będzie już niezły zbiór. Moja rada - zaopatrz się profilaktycznie w środek (moze być w aerozolu) przeciwko mszycom i zwalczaj jak tylko je zauważysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 (edytowane) Cześć Jak przypuszczam na zbiory własnego chmielu w tym roku nie za bardzo moge liczyć? Jak ich nie upali kurzak to będzie dobrze. Pierwsze zbiory są dosyć skromne, w pierwszym roku zebrałem po 25 gr suchej szyszki z krzaka. Edytowane 21 Kwietnia 2009 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Moje zbiory w pierwszym roku to ok. 100g. marynki i 50g. lublina z krzaka. Dzisiaj lublin ma ok. 160cm. , a marynka 100cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zapewne Hallertauer Taurus możesz coś powiedzieć więcej o tej odmianie ? załatwiłem ją od gościa co dopiero teraz zacznie ją sadzić i nic o niej nie powiedział. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zapewne Hallertauer Taurus możesz coś powiedzieć więcej o tej odmianie ? załatwiłem ją od gościa co dopiero teraz zacznie ją sadzić i nic o niej nie powiedział. Pozdr Generalnie można poczytać co nieco tutaj http://www.hopsteiner.com/pdf/germany/HallertauerTaurus.PDF Nie wiedziałem, że jest sadzona w Polsce, ale rzeczywiście doczytałem w Biuletynie Chmielarskim i jest to dość popularna odmiana supergoryczkowa w Niemczech Zapewne podobnie jak inne tego typu odmiany sadzone na potrzeby wytwarzania ekstraktów chmielowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Widzę niechęć ze strony piwowarów do odmian supergoryczkowych. Po zbiorach załatwiłem od człowieka chmiel. marynkę magnum i lubelski, Z tych 3 odmian najbardziej aromatyczny był właśnie magnum ! @elroy Jak kolega chce to mogę poczęstować próbką tego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 x2 coś na T Zapewne Hallertauer Taurus A może to Tettnang? Chyba ta odmiana jest bardziej popularna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Widzę niechęć ze strony piwowarów do odmian supergoryczkowych. Jest to spowodowane utrudnieniem dozowania chmielu przez co trudniej jest określić goryczkę w gotowym produkcie. Różnice plus minut 3-4 gramy (taką dokładność mniej więcej mają wagi domowe) może przechylić szale i przeciągnąć balans goryczkowo-słodowy w złym kierunku. Przy dozowaniu kilogramów na hektolitry brzeczki nie ma to większej różnicy, margines błędu jest mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 a może jest to efekt nie znajomości tych odmian? ja ważę na wadze z dokładnością 0,1 g, Logika nakazuje dobranie wagi do ważonych ilości. ważenie 10 g na wadze z dokładnością do 2 g jest śmieszne. Taka waga nadaje się do odważania kilogramów nie gramów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Jakby to napisać... Browar to nie apteka, mało kto ma dokładną wagę do potrzeb domowych. Waga z podziałką 1g i dokładnością +-10% jest najczęściej używaną wagą domową. Zatem z odmianami o połowe zawartości alfa kwasów możliwość przechmielenia i niedochmielenia jest dużo mniejsza. Pozatym są inne plusy. Większa ilość szyszek ułatwia odfiltrowanie gorących osadów, przywiązanie do tradycyjnych odmian chmieli. I jeszcze jedno chmiel to nie tylko nośnik alfa kwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Widzę niechęć ze strony piwowarów do odmian supergoryczkowych. [...] @elroy Jak kolega chce to mogę poczęstować próbką tego chmielu. Nie ma niechęci żadnej W HB sprzedaje się bardzo dobrze Magnum i Iunga a i sam osobiście mam zamiar następną warkę właśnie na nich oprzeć goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Widzę niechęć ze strony piwowarów do odmian supergoryczkowych. Jest parę przyczyn, na pierwszym miejscu postawiłbym tradycję. Ale są też uzasadnienia naukowe - na goryczkę wpływa kilka składników chmielu - 3 lub 4 podstawowe, nie pamiętam nazw (humulen, myrcen?), niektóre dają goryczkę ostrzejszą, gorszą, dlatego jakość chmielu zależy od stosunku tych składników w żywicach chmielowych. Najczęściej właśnie odmiany supergoryczkowe mają niekorzystny sklad tych żywic i dlatego tradycyjnie uważane są za mniej przyjemne w smaku. Być może wychodowano nowe odmiany, które mają lepsze własności, ale znając wymogi przemysłu, wątpię, żeby zmiany szły w tym kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redshoes Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 a ja nadal z innej beczki-na moje pytanie dotyczące zakupu sadzonek chmielu Żateckiego posłane mailem do czeskiego instytutu chmielowego otrzymałem taką oto odpowiedź (poniękąd nie spodziewałem się żadnej odpowiedzi... a jednak, chociaż jeśli juz to o takiej odpowiedzi myślałem) : "Vážený pane, chmelovou sadbu prodáváme jen pro pěstitele chmele v ČR. Chcete-li zakoupit malé množství chmele - suroviny pro vaření piva obraŤe se na http://www.bohemiahop.cz/cze/index_cz.html\" No i co wy na to? Chcesz to kup sobie granulat a do uprawy tylko dla Czechów, poniekąd jest to zrozumiałe ale przecież chodzi tylko o uprawę amatorską a nie przemysłową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 "Panie prezesie malduję wykonanie planu" Mija miesiąc od pojawienia się "szparagów" , lubelski osiągnął 230cm, a marynka 170cm. W pierwszym sezonie to marynka rosła szybciej i dała więcej szyszek. Zaczęło mnie to niepokoić i przejrzałem krzaki pod kontem jakiejś zarazy i okazało się że czysto. Czy u Was jest podobnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 "Panie prezesie malduję wykonanie planu" Mija miesiąc od pojawienia się "szparagów" , lubelski osiągnął 230cm, a marynka 170cm. W pierwszym sezonie to marynka rosła szybciej i dała więcej szyszek. Zaczęło mnie to niepokoić i przejrzałem krzaki pod kontem jakiejś zarazy i okazało się że czysto. Czy u Was jest podobnie? Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Mogę prosić o bardziej wylewną odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Mogę prosić o bardziej wylewną odpowiedź Tak, Marynka mam ok 1 m., lubelski troche mniejsze. Większe są magnumy, może z 20cm. Czym Ty nawozisz że Ci tak rośnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 (edytowane) Cześć A ja czekam , czekam i co dwa dni zerkam do chmielnika, na razie nic ...... troche mnie wczoraj zmartwił BNP bo mówił że z jego sztobrów już wyrastają szparagi ..... ale poczekam cierpliwie jak do niedzieli nic nie wzejdzie rozkopie delikatnie kopczyki i pozaglądam co sie dzieje .... Panowie do oprysków przeciw mszycom i naworzenie polecam gnojówke z pokrzyw Temat rozległy ale warty poczytania: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5464 Edytowane 29 Kwietnia 2009 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Czym Ty nawozisz że Ci tak rośnie Raz tylko podsypałem azofoską troszeczkę żeby nie spalić. Cały patent to chyba podlewanie co drugi dzień (strasznie suchy kwiecień) i to że pod warstwą żyznej ziemi jest glina, która nie przepuszcza wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się