mateos Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 U mnie zawsze marynka ma dłuzsze i wieksze szyszki, ale czy zawsze jest to regułą to nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo76 Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 (edytowane) A ja z lasu mam chmiela Edytowane 2 Września 2011 przez przemo76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Chciałbym żeby dzikus był tylko w lesie. Mój chmielnik jest niczym twierdza, otoczona przez wroga dzikiego Humulusa, próbuję go zwalczyć wszelkimi sposobami ale bestia jest odporna i ma przewagę liczebną . Może kiedyś wygram ta wojnę :rolleyes:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 A ja z lasu mam chmiela Świetne zdjęcia! Brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 U mnie już po zbiorach marynki i lubelskiego. Zatrudniłem cztery pokolenia chmielo-zbieraczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 11 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 Ja dziś zebrałem część lubelskiego. Próbuję go suszyć na słońcu. W sumie myślałem by dziś zatrzeć 10 kg słodów i chmielić świeżym chmielem, ale na szybko nie mogłem znaleźć przelicznika świeżego do suszonego więc odpuszczam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 Na szybko to jest mniej więcej cztery razy więcej niż waga suchego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 11 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 A dzięki. Coś mi się kojarzyło w okolicach trzykrotności. Póki co suszę go koło domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 No to w niedzielę zerwałem część szyszek z mego zapuszczonego sztobra (biedak nie doczekał się w tym roku tyczki i rósł po płocie). Efekt to wysuszone w garażu 213 g lubelskiego. Resztę dziś zerwała teściowa i suszy na strychu. Zobaczymy co z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Czy jest jakiś sposób na domowe sprawdzenie alfakwasów? Mam chmiel zebrany, całkiem sporo i za cholerę nie wiem który jest który... marynka i lubelski, mama sadząc w zeszłym roku wyrzuciła opisy i cholera teraz wie... Chmiel zebrałem z podziałem na krzaki lewy i prawy ale nie mam pojęcia jak dojśc który to marynka. Pachną, dla mnie identycznie, lewy miał chyba więcej większych szyszek. Porównałem z marynką ze sklepu i ta pachnie zupełnie inaczje, jakby bardziej trawiasto... czyżbym miał sam lubelski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Czy jest jakiś sposób na domowe sprawdzenie alfakwasów?Mam chmiel zebrany, całkiem sporo i za cholerę nie wiem który jest który... marynka i lubelski, mama sadząc w zeszłym roku wyrzuciła opisy i cholera teraz wie... Chmiel zebrałem z podziałem na krzaki lewy i prawy ale nie mam pojęcia jak dojśc który to marynka. Pachną, dla mnie identycznie, lewy miał chyba więcej większych szyszek. Porównałem z marynką ze sklepu i ta pachnie zupełnie inaczje, jakby bardziej trawiasto... czyżbym miał sam lubelski? Co do badań to już gdzieś na forach było pisane, że w domu to nie jest raczej do oznaczenia. Jeśli masz jakieś liście z tych krzaków to polecam te posty na browar.biz, zawsze mi pomagają: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=344290&postcount=74 http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=344291&postcount=75 Ja rozpoznaję głównie po głębokości "ząbków" na brzegach liści. Goryczkowy ma głębsze wcięcia na liściach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Ja rozpoznaję głównie po głębokości "ząbków" na brzegach liści.Goryczkowy ma głębsze wcięcia na liściach. kurde, liście już w piecu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Z tego, co zauważyłem, Marynka ma o wiele więcej żywic, jest taka "lepiąca" w dotyku, a Lubelski po wysuszeniu - jest po prostu suchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Po prostu zrób sobie "herbatkę" z tych chmieli i porównaj smakowo z herbatkami z chmieli kupionych. Od razu rozpoznasz który jest który. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Szukając informacji na temat uprawy chmielu znalazłem opis na temat suszenia.Wynika z tego że można używać suszarni elektrycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 (edytowane) 58-63°C - czy to aby nie za ciepło? :o Możesz podać źródło? Edit: Kunze str. 22: Chmiel suszy się do wartości wody od 8 do 12% w temperaturze nie wyższej niż 50°C z odpowiednio dobraną prędkością przepływu powietrza. Edytowane 22 Września 2011 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
statgreg Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Chmiel suszy się w temperaturze 50- 70 stopni celcjusza . Suchy oddaje się do analizy alfa- kwasów . Więc nie jest prawdą że alfa-kwasy wyparowóją w wysokiej temperaturze . Suchy chmiel musi się złamać , czyli szyszka musi pęc na pół , jeśli nie to nie jest suchy . Czas suszenia chmielu Lubelskiego to 4-6 godzin w temp. 60 stopni Magnum to 6-8 godzin w temp. 60 stopni . W zależności od roku , wielość szyszki i grubość rdzenia wewnątrz jej . Pozdrawiam chmielarz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Więc nie jest prawdą że alfa-kwasy wyparowóją w wysokiej temperaturze . A co je przed tym powstrzyma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 mi się wydaje ze w wyższej temperaturze alfakwasy mogą ulegać szkodliwemu utlenieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
statgreg Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Nie wiem co ale sprzedawałem chmiel suszony w takiej temperaturze i karzdy chmielarz tak robi , a Wy go kupujecie i browary także i alfa ma ok. więc nie wiem , jak ktoś chce może suszyć na asfalcie jak w Chinach jego wola . Piszę tylko jak się suszy chmiel przemysłowo , nic po za tym . Znam się na tym bo tak suszył mój ojciec i tak suszyłem ja .Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
statgreg Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 (edytowane) Co do alfa- kwasów to zaczęło się w roku , chyba 95 gdy sprowadzono do Polski Magnum , miało mieć 16 alfa , Lubelski 4 , więc zaczeli pisać umowy na alfa , wcześniej nikt nikogo nie pytał jakie alfa ma chmiel . Jeśli będę miał alfa 16 to zapłacą mi niższą cenę , bo dużo alfa na świecie , jeśli niższe to też niższą bo niższe alfa . Także robię piwo i nigdy mi nie przyszło do głowy żeby sprawdzać alfa-kwasy , czy to nie warjactwo ? Dopiszę tylko że alfa to wynalazek 21 wieku w 19 ani 20 nikt nie wiedział że istnieją afa-kwasy , a piwo było jest i będzie . Edytowane 22 Września 2011 przez statgreg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Trudno wysuszyć tonę chmielu w jakiś inny sposób, my mamy po 1-2 kg i możemy sobie pozwolić na powolne suszenie, dzięki temu chmiel zachowuje więcej aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiernek Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Kiedy się zbiera szyszki? Mam ogrom dzikiego chmielu niedaleko domu pod lasem i pomyślałem, że może da się go wykorzystać ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 58-63°C - czy to aby nie za ciepło? :o Możesz podać źródło? Edit: Kunze str. 22: Chmiel suszy się do wartości wody od 8 do 12% w temperaturze nie wyższej niż 50°C z odpowiednio dobraną prędkością przepływu powietrza. http://www.powisle.pl/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=4&Itemid=53 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) pierwsze pędy w tym roku już wychodzą z ziemi! Edytowane 14 Marca 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się