oli97 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam Panowie, chcialbym uwazyc Witbiera. Mam ale raczej nietypowe drozdze. Danstar Munich Wheat Danstar Belle Saison Ma to jakis sens fermentowac Witbiera tymi drozdzami?. Jesli tak to jakimi. Czy lepiej kupic jakies konkretne do Witbiera? Jakie sa wasze doswiadczenia z Danstar Munich Wheat? Dzieki za odpowiedzi oli97 Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez oli97 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 8 minut temu, oli97 napisał: Ma to jakis sens Nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli97 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 7 minut temu, zasada napisał: Nie ma Konkretna i szybka odpowiedz. Dzieki. No to nie bedzie warzenia Witbiera, dopoki nie zamowie konkretnych drozdzy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Siemanko, jeśli zależy Ci na drożdżach konkretnie pod wita to w sobotę będę mieć do oddania FM20 Białe welonki z pierwszego pokolenia. Jak coś to zapraszam na priv, pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Jeśli piwo ma być witbierem, musi być przefermentowane drożdżami do witbiera. W sklepach piwowarskich jest dostępnych kilka szczepów. W kolejności od najlepszych (subiektywnie): FM20, FM23, Gozdawa Classic Belgian Witbier, S-33. Innych nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli97 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 10 minut temu, konrados78 napisał: Jeśli piwo ma być witbierem, musi być przefermentowane drożdżami do witbiera. W sklepach piwowarskich jest dostępnych kilka szczepów. W kolejności od najlepszych (subiektywnie): FM20, FM23, Gozdawa Classic Belgian Witbier, S-33. Innych nie używałem. Gozdawa Classic Belgian Witbier juz uzywalem. Jak na pierwszego Witka byl super. Tym razem chcialbym sprobowac cos plynnego FM20 albo FM 23. Mozna z tych dwoch zrobic tez jakiegos Saisona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli97 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 34 minuty temu, MienkiN napisał: Siemanko, jeśli zależy Ci na drożdżach konkretnie pod wita to w sobotę będę mieć do oddania FM20 Białe welonki z pierwszego pokolenia. Jak coś to zapraszam na priv, pozdro. Dzieki za oferte, ale nie jestem w Katowicach i do Orzesza mam obecnie kawal drogi. Ale kiedys... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli97 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Fermentowal ktos z was jakies piwo z Danstar Munich Wheat? Do jakiego piwa najlepiej nadaja sie te drozdze. Chociaz w nazwie to Monachijskie Pszeniczne, ale podobno wcale nie nadaja sie do Weizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 32 minuty temu, oli97 napisał: Gozdawa Classic Belgian Witbier juz uzywalem. Jak na pierwszego Witka byl super. Tym razem chcialbym sprobowac cos plynnego FM20 albo FM 23. Mozna z tych dwoch zrobic tez jakiegos Saisona? Do saisona też potrzebujesz dedykowany szczep Na FM20/23 raczej coś w stronę white ipy na przykład. Danstar munich wheat to drożdże typowo do pszenicy. Z moich doświadczeń wychodzi, że po prostu aromaty bananowe, a szczególnie goździkowe są raczej na niskim poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Dwa pierwsze Wity zrobiłem na FM20, wyszły bardzo podobne w smaku do Blanki Piwojada. Choć trochę słabo odfermentowały, ale to może wina braku startera, napowietrzania, kto wie. Teraz stoi Wit na S-33 i ciekawy jestem wyników, na razie nie pachnie tak dobrze, jak FM20 z wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 6 godzin temu, oli97 napisał: Danstar Belle Saison to raczej saisona, czy inne belgijskie; 4 godziny temu, oli97 napisał: Danstar Munich Wheat? Do jakiego piwa najlepiej nadaja sie te drozdze Nie używałem, ale zrobiłbym jakąś niemiecką pszenicę, a na upartego nawet tego wita dla nauki (by porównać z właściwymi drożdżami); to nie musi być złe piwo, tylko nie w stylu. 6 godzin temu, oli97 napisał: dopoki nie zamowie konkretnych drozdzy oprócz fmów niezły wit wyszedł mi na k-97 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się