Skocz do zawartości

Witbier drozdze


oli97

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie,

 

chcialbym uwazyc Witbiera. Mam ale raczej nietypowe drozdze.

Danstar Munich Wheat

Danstar Belle Saison

Ma to jakis sens fermentowac Witbiera tymi drozdzami?. Jesli tak to jakimi.

Czy lepiej kupic jakies konkretne do Witbiera?

Jakie sa wasze doswiadczenia z Danstar Munich Wheat?

 

Dzieki  za odpowiedzi

oli97

 

 

Edytowane przez oli97
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli piwo ma być witbierem, musi być przefermentowane drożdżami do witbiera.
W sklepach piwowarskich jest  dostępnych kilka szczepów.
W kolejności od najlepszych (subiektywnie): FM20, FM23, Gozdawa Classic Belgian Witbier, S-33.
Innych nie używałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, konrados78 napisał:

Jeśli piwo ma być witbierem, musi być przefermentowane drożdżami do witbiera.
W sklepach piwowarskich jest  dostępnych kilka szczepów.
W kolejności od najlepszych (subiektywnie): FM20, FM23, Gozdawa Classic Belgian Witbier, S-33.
Innych nie używałem.

 

Gozdawa Classic Belgian Witbier juz uzywalem. Jak na pierwszego Witka byl super. Tym razem  chcialbym sprobowac cos plynnego FM20 albo FM 23. Mozna z tych dwoch zrobic tez jakiegos Saisona?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, MienkiN napisał:

Siemanko, jeśli zależy Ci na drożdżach konkretnie pod wita to w sobotę będę mieć do oddania FM20 Białe welonki z pierwszego pokolenia. Jak coś to zapraszam na priv, pozdro.

 

Dzieki za oferte, ale nie jestem w Katowicach i do Orzesza mam obecnie  kawal drogi. Ale kiedys...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, oli97 napisał:

 

Gozdawa Classic Belgian Witbier juz uzywalem. Jak na pierwszego Witka byl super. Tym razem  chcialbym sprobowac cos plynnego FM20 albo FM 23. Mozna z tych dwoch zrobic tez jakiegos Saisona?

 

Do saisona też potrzebujesz dedykowany szczep ;) Na FM20/23 raczej coś w stronę white ipy na przykład.

 

Danstar munich wheat to drożdże typowo do pszenicy. Z moich doświadczeń wychodzi, że po prostu aromaty bananowe, a szczególnie goździkowe są raczej na niskim poziomie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwa pierwsze Wity zrobiłem na FM20, wyszły bardzo podobne w smaku do Blanki Piwojada. Choć trochę słabo odfermentowały, ale to może wina braku startera, napowietrzania, kto wie. Teraz stoi Wit na S-33 i ciekawy jestem wyników, na razie nie pachnie tak dobrze, jak FM20 z wiadra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, oli97 napisał:

Danstar Belle Saison

to raczej saisona, czy inne belgijskie;

4 godziny temu, oli97 napisał:

Danstar Munich Wheat?

Do jakiego piwa najlepiej  nadaja sie te drozdze

Nie używałem, ale zrobiłbym jakąś niemiecką pszenicę, a na upartego nawet tego wita dla nauki (by porównać z właściwymi drożdżami); to nie musi być złe piwo, tylko nie w stylu.

6 godzin temu, oli97 napisał:

dopoki nie zamowie konkretnych drozdzy

oprócz fmów niezły wit wyszedł mi na k-97

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.