Jump to content

Witbier drozdze


Recommended Posts

Witam Panowie,

 

chcialbym uwazyc Witbiera. Mam ale raczej nietypowe drozdze.

Danstar Munich Wheat

Danstar Belle Saison

Ma to jakis sens fermentowac Witbiera tymi drozdzami?. Jesli tak to jakimi.

Czy lepiej kupic jakies konkretne do Witbiera?

Jakie sa wasze doswiadczenia z Danstar Munich Wheat?

 

Dzieki  za odpowiedzi

oli97

 

 

Edited by oli97
Link to comment
Share on other sites

Siemanko, jeśli zależy Ci na drożdżach konkretnie pod wita to w sobotę będę mieć do oddania FM20 Białe welonki z pierwszego pokolenia. Jak coś to zapraszam na priv, pozdro.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli piwo ma być witbierem, musi być przefermentowane drożdżami do witbiera.
W sklepach piwowarskich jest  dostępnych kilka szczepów.
W kolejności od najlepszych (subiektywnie): FM20, FM23, Gozdawa Classic Belgian Witbier, S-33.
Innych nie używałem.

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, konrados78 napisał:

Jeśli piwo ma być witbierem, musi być przefermentowane drożdżami do witbiera.
W sklepach piwowarskich jest  dostępnych kilka szczepów.
W kolejności od najlepszych (subiektywnie): FM20, FM23, Gozdawa Classic Belgian Witbier, S-33.
Innych nie używałem.

 

Gozdawa Classic Belgian Witbier juz uzywalem. Jak na pierwszego Witka byl super. Tym razem  chcialbym sprobowac cos plynnego FM20 albo FM 23. Mozna z tych dwoch zrobic tez jakiegos Saisona?

Link to comment
Share on other sites

34 minuty temu, MienkiN napisał:

Siemanko, jeśli zależy Ci na drożdżach konkretnie pod wita to w sobotę będę mieć do oddania FM20 Białe welonki z pierwszego pokolenia. Jak coś to zapraszam na priv, pozdro.

 

Dzieki za oferte, ale nie jestem w Katowicach i do Orzesza mam obecnie  kawal drogi. Ale kiedys...

Link to comment
Share on other sites

Fermentowal ktos z was jakies piwo z Danstar Munich Wheat?

Do jakiego piwa najlepiej  nadaja sie te drozdze. Chociaz w nazwie to Monachijskie Pszeniczne, ale podobno wcale nie nadaja sie do Weizena.

Link to comment
Share on other sites

32 minuty temu, oli97 napisał:

 

Gozdawa Classic Belgian Witbier juz uzywalem. Jak na pierwszego Witka byl super. Tym razem  chcialbym sprobowac cos plynnego FM20 albo FM 23. Mozna z tych dwoch zrobic tez jakiegos Saisona?

 

Do saisona też potrzebujesz dedykowany szczep ;) Na FM20/23 raczej coś w stronę white ipy na przykład.

 

Danstar munich wheat to drożdże typowo do pszenicy. Z moich doświadczeń wychodzi, że po prostu aromaty bananowe, a szczególnie goździkowe są raczej na niskim poziomie.

Link to comment
Share on other sites

Dwa pierwsze Wity zrobiłem na FM20, wyszły bardzo podobne w smaku do Blanki Piwojada. Choć trochę słabo odfermentowały, ale to może wina braku startera, napowietrzania, kto wie. Teraz stoi Wit na S-33 i ciekawy jestem wyników, na razie nie pachnie tak dobrze, jak FM20 z wiadra.

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, oli97 napisał:

Danstar Belle Saison

to raczej saisona, czy inne belgijskie;

4 godziny temu, oli97 napisał:

Danstar Munich Wheat?

Do jakiego piwa najlepiej  nadaja sie te drozdze

Nie używałem, ale zrobiłbym jakąś niemiecką pszenicę, a na upartego nawet tego wita dla nauki (by porównać z właściwymi drożdżami); to nie musi być złe piwo, tylko nie w stylu.

6 godzin temu, oli97 napisał:

dopoki nie zamowie konkretnych drozdzy

oprócz fmów niezły wit wyszedł mi na k-97

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.