Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Hej Małżowina moja co kupię piwo to w 90% przypadków mówi "dobre, ale za gorzkie" Postanowiłem więc zrobić warkę z myślą o lepszej połówce. Żeby było słodowe, miało dość niskie IBU, miało jakąś ciekawą nutę zapachową - karmelową, czekoladową, kawową np. W sklepie znalazłem zestaw "Irlandzkie Czerwone Ale" Słód Pale Ale - 4 kg Słód Wiedeński - 0,5 kg Słód Karmelowy 150 - 0,3 kg Jęczmień Prażony - 0,1 kg Chmiel - Hallertauer Tradition- 30g Drożdże - będę miał gęstwę S-04 Gęstość początkowa 12°BLG Gęstość końcowa 3,0°BLG Goryczka 17 IBU Kolor 28 EBC Alkohol 4,6% Jak oceniacie czy warto zrobić to piwo przy takich wzmaganiach? Czy ew. dodać / zastąpić część jakiegoś słodu smakowego czy aromatycznego - jeśli tak to jakiego? Z góry dziękuję Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 19 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Hej Małżowina moja co kupię piwo to w 90% przypadków mówi "dobre, ale za gorzkie" Postanowiłem więc zrobić warkę z myślą o lepszej połówce. Żeby było słodowe, miało dość niskie IBU, miało jakąś ciekawą nutę zapachową - karmelową, czekoladową, kawową np. W sklepie znalazłem zestaw "Irlandzkie Czerwone Ale" Jak oceniacie czy warto zrobić to piwo przy takich wzmaganiach? Czy ew. dodać / zastąpić część jakiegoś słodu smakowego czy aromatycznego - jeśli tak to jakiego? Z góry dziękuję Jakub Można spróbować i to, choć przy takich wymaganiach bardzo często sprawdza się dobra pszenica czy weizenbock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Jęczmień Prażony - 0,1 kg Możesz ten jęczmień wywalić, bo będzie go czuć, a ta nuta nie każdemu pasuje. Daj ew. do wysładzania tylko. Ewentualnie jakiegoś bittera możesz zrobić. Pale Ale 97% karmel 3% chmiel na goryczkę i trochę na aromat i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 16 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 Dzięki, tak spróbuję... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markin Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 Ja bym dla pomyślał nad witbierem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 (edytowane) IRA niekoniecznie nazwałbym słodkim i kobiecym piwem. Słodki, to bardziej Weizenbock. Żonie smakują jeszcze Saison, Witbier, Weizeny, a najbardziej słabo palone stouty/robust portery Edytowane 16 Maja 2020 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 Szkockie ale light/heavy- proste, lekkie, slodowo-karmelowe, goryczka minimalna, bo i ilość chmielu symboliczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 (edytowane) IRA jest stosunkowo wytrawne na finiszu z charakterystyczną nutką palonego jęczmienia, który jeszcze bardziej go uwytrawnia. To jest słodowe piwo, ale w żadnym wypadku nie słodkie. Moim zdaniem to nie jest dobry trop dla kogoś, dla kogo większość piw jest za gorzka. Edytowane 16 Maja 2020 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 16 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 Dziękuję Weizenbock dopisany do listy. Drożdże przydadzą się też do Grodziskiego, które mi smakuje Wcześniej zamówiłem już zestaw "Irlandzkie Czerwone Ale" - zrobię go pół porcji, czyli 10l, a potem pewnie Weizenbock... Planuje co weekend nastawiać 10l i ustawiać kolejkę fermentorów do rozlewu Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 43 minuty temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: potem pewnie Weizenbock Pamiętaj, że jest to ciężkie zimowe piwo dosyć trudne technicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 5 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Weizenbock dopisany do listy. Drożdże przydadzą się też do Grodziskiego, które mi smakuje Weizenbocka i grodziskie robi się na zupełnie innych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Hmm W sklepie sugerują do obu piw drożdże WB-06... Doczytam o Weizenbocku... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Do weizebocka mogą być wb 06, grodziskie robi się na neutralnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 56 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: W sklepie sugerują do obu piw drożdże WB-06. Jaki sklep? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Z sucharów robiłbym na Mauribrew Weiss. Z opinii ludzi WB-06 głęboko odfermentowują. A tak poza tym, to poleciłbym FM41 lub Wyeast3068 Edytowane 17 Maja 2020 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 IRA nie musi być gorzka, może też być słodka, to przecież dość szeroki styl. Ma być słodowa i czerwona. 50g obłuszczonego barwiącego + red cristal + mech i mamy fajne lekko karmelowe piwo. Jak się porządnie sklaruje to budzi zachwyt, jak się nie sklaruje to jest żodne i brunatne. Fermentuję właśnie dwie równolegle, 18°C, US-05 dla czystości. Ten sam zasyp, dwa skrajne chmielenia - jedno na dole widełek stylu (prawie nic aromatu chmielowego, 18 IBU), drugie na przeciwnym krańcu (celowane w 28 IBU i trochę Fuglesa na 10'). Z IRA i innymi czerwonymi uwaga - aromaty drożdżowe wychodzą przy słodach "red" bardzo chętnie, nawet w komercyjnych filtrowanych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 5 godzin temu, zasada napisał: Jaki sklep? esencjesmaku Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 2 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: esencjesmaku https://esencjesmaku.pl/pl/p/Grodziskie-7%2C7BLG/705 Tu jest napisane k97 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Lub WB-06. Założyłem, że nadają się równie dobrze jeśli sklep je proponuje... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 11 godzin temu, c64club napisał: IRA nie musi być gorzka, może też być słodka, to przecież dość szeroki styl. Nie musi być gorzka, ale w żadnym wypadku nie może być słodka. Nawet jak zaczyna się lekko słodkawo to finisz zawsze musi być wytrawny lub półwytrawny. 3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Lub WB-06. Założyłem, że nadają się równie dobrze jeśli sklep je proponuje... Jakub WB-06 nadadzą się do wszelkich odmian pszenic, ale w żadnym wypadku nie do grodziskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 10 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Lub WB-06. Założyłem, że nadają się równie dobrze jeśli sklep je proponuje... A tak. Ślepy jestem. Wb06 to jeden z najgorszych wyborów do grodziskiego. Kompletnie nie pasują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 OK, dzięki za ostrzeżenie Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się