Skocz do zawartości

Irlandzkie Czerwone Ale z Esencji Smaku - piwo dla żony?


Rekomendowane odpowiedzi

Hej :)

 

Małżowina moja co kupię piwo to w 90% przypadków mówi "dobre, ale za gorzkie"

Postanowiłem więc zrobić warkę z myślą o lepszej połówce. Żeby było słodowe, miało dość niskie IBU,
miało jakąś ciekawą nutę zapachową - karmelową, czekoladową, kawową np.
W sklepie znalazłem zestaw "Irlandzkie Czerwone Ale"


Słód Pale Ale - 4 kg

Słód Wiedeński - 0,5 kg

Słód Karmelowy 150 - 0,3 kg

Jęczmień Prażony - 0,1 kg

Chmiel - Hallertauer Tradition- 30g


Drożdże - będę miał gęstwę S-04


Gęstość początkowa    12°BLG

Gęstość końcowa     3,0°BLG

Goryczka      17 IBU

Kolor     28 EBC

Alkohol     4,6%


Jak oceniacie czy warto zrobić to piwo przy takich wzmaganiach?

Czy ew. dodać / zastąpić część jakiegoś słodu smakowego czy aromatycznego - jeśli tak to jakiego?

 

Z góry dziękuję :)

 

Jakub

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Hej :)

 

Małżowina moja co kupię piwo to w 90% przypadków mówi "dobre, ale za gorzkie"

Postanowiłem więc zrobić warkę z myślą o lepszej połówce. Żeby było słodowe, miało dość niskie IBU,
miało jakąś ciekawą nutę zapachową - karmelową, czekoladową, kawową np.
W sklepie znalazłem zestaw "Irlandzkie Czerwone Ale"


Jak oceniacie czy warto zrobić to piwo przy takich wzmaganiach?

Czy ew. dodać / zastąpić część jakiegoś słodu smakowego czy aromatycznego - jeśli tak to jakiego?

 

Z góry dziękuję :)

 

Jakub

 

 

Można spróbować i to, choć przy takich wymaganiach bardzo często sprawdza się dobra pszenica czy weizenbock.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Jęczmień Prażony - 0,1 kg

Możesz ten jęczmień wywalić, bo będzie go czuć, a ta nuta nie każdemu pasuje. Daj ew. do wysładzania tylko. Ewentualnie jakiegoś bittera możesz zrobić. Pale Ale 97% karmel 3% chmiel na goryczkę i trochę na aromat i będzie git.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

IRA niekoniecznie nazwałbym słodkim i kobiecym piwem. Słodki, to bardziej Weizenbock. Żonie smakują jeszcze Saison, Witbier, Weizeny, a najbardziej słabo palone stouty/robust portery

Edytowane przez Grzegorz Żukowski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

IRA jest stosunkowo wytrawne na finiszu z charakterystyczną nutką palonego jęczmienia, który jeszcze bardziej go uwytrawnia. To jest słodowe piwo, ale w żadnym wypadku nie słodkie. Moim zdaniem to nie jest dobry trop dla kogoś, dla kogo większość piw jest za gorzka. 

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję :)

 

Weizenbock dopisany do listy. Drożdże przydadzą się też do Grodziskiego, które mi smakuje :)

 

Wcześniej zamówiłem już zestaw "Irlandzkie Czerwone Ale" - zrobię go pół porcji, czyli 10l,

a potem pewnie Weizenbock...

 

Planuje co weekend nastawiać 10l i ustawiać kolejkę fermentorów do rozlewu :)

 

Jakub

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

IRA nie musi być gorzka, może też być słodka, to przecież dość szeroki styl. Ma być słodowa i czerwona. 50g obłuszczonego barwiącego + red cristal + mech i mamy fajne lekko karmelowe piwo. Jak się porządnie sklaruje to budzi zachwyt, jak się nie sklaruje to jest żodne i brunatne. Fermentuję właśnie dwie równolegle, 18°C, US-05 dla czystości. Ten sam zasyp, dwa skrajne chmielenia - jedno na dole widełek stylu (prawie nic aromatu chmielowego, 18 IBU), drugie na przeciwnym krańcu (celowane w 28 IBU i trochę Fuglesa na 10').

 

Z IRA i innymi czerwonymi uwaga - aromaty drożdżowe wychodzą przy słodach "red" bardzo chętnie, nawet w komercyjnych filtrowanych piwach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, c64club napisał:

IRA nie musi być gorzka, może też być słodka, to przecież dość szeroki styl.

Nie musi być gorzka, ale w żadnym wypadku nie może być słodka. Nawet jak zaczyna się lekko słodkawo to finisz zawsze musi być wytrawny lub półwytrawny. 

 

3 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Lub WB-06. Założyłem, że nadają się równie dobrze jeśli sklep je proponuje...

 

Jakub

WB-06 nadadzą się do wszelkich odmian pszenic, ale w żadnym wypadku nie do grodziskiego. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Lub WB-06. Założyłem, że nadają się równie dobrze jeśli sklep je proponuje...

A tak. Ślepy jestem. Wb06 to jeden z najgorszych wyborów do grodziskiego. Kompletnie nie pasują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.