Piotr Ba Posted June 4, 2020 Share Posted June 4, 2020 Czy są jakieś uwagi do tej receptury ? 20 litrów, 13 BLG Słód pale ale 3 kg, owies ziarno 1 kg, jęczmień palony 0,5 kg Chmiel - tylko Marynka na goryczkę Zacieranie infuzyjne 67 st C Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted June 4, 2020 Share Posted June 4, 2020 Może być, czemu nie, tylko nie zapomnij dodać drożdży? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted June 4, 2020 Author Share Posted June 4, 2020 (edited) Drożdże nie są surowcem piwowarskim nigdy nie są podawane na butelce od piwa tak jakby w ogóle były nieistotne przy jego produkcji. A zostaną dodane uwaga .... S04 (ale niespodzianka) chciałem FM11 ale nie wiem dlaczego FM nie są nigdzie dostępne. To również będzie debiut grainfathera Edited June 4, 2020 by Piotr Ba GF Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted June 4, 2020 Share Posted June 4, 2020 Teraz, Piotr Ba napisał: nigdy nie są podawane na butelce od piwa To coś nowego, bo ja jestem pewien, że sporo browarów kraftowych podaje nazwę drożdży na butelce. dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mutombo Posted June 4, 2020 Share Posted June 4, 2020 41 minut temu, Piotr Ba napisał: chciałem FM11 ale nie wiem dlaczego FM nie są nigdzie dostępne Na szybko: https://marxam.pl/drozdze-plynne-drozdze-fermentum-mobile-wichrowe-wzgorza-fm11,c313,p4612,pl.html https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/gorna_fermentacja/fermentum_mobile_fm11_wichrowe https://www.homebrewing.pl/fermentum-mobile-fm11-wichrowe-wzgorza-p-778.html https://homebeer.pl/pl/p/Drozdze-plynne-Fermentum-Mobile-FM11-Wichrowe-wzgorza/1171 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted June 4, 2020 Author Share Posted June 4, 2020 Ee ja tam nie mam konta utworzonego. U mnie tylko Browamator i Deptana się liczy :P ale dziękuję za te sklepy. Jakieś uwagi do tego zasypu ?? Chyba nie potrzeba jakiś słodów czekoladowych ani karmelowych czy Carafa ? Taki zasyp 60-70 % / 20 % / 10 % jest na brytyjskich opisach tego stylu - powinno to zagrać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 4, 2020 Share Posted June 4, 2020 1 minutę temu, Piotr Ba napisał: U mnie tylko Browamator i Deptana się liczy Przy następnych zakupach sprawdź dostępność planowanych surowców na http://cml.dokuro.org/beer/ Czasami taniej wychodzi gdzie indziej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mutombo Posted June 4, 2020 Share Posted June 4, 2020 7 minut temu, Piotr Ba napisał: Ee ja tam nie mam konta utworzonego. U mnie tylko Browamator i Deptana się liczy Nie trzeba mieć konta żeby zrobić zakupy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted June 4, 2020 Share Posted June 4, 2020 Godzinę temu, Piotr Ba napisał: A zostaną dodane uwaga .... S04 Szarpnij się na płynne. FM13 ładnie komponują stouty, a jeszcze lepiej wlp002. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted June 4, 2020 Author Share Posted June 4, 2020 To już następnym razem chociaż nie wiem co będę warzyć - w kolejce po Stoucie jest English Ipa na autorskim chmieleniu. Potem trzeba wypić 50 butelek lagerów, ok. 30 butelek white Ipa, 19 litrów stouta i 19 litrów english ipa :P potem można warzyć dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted June 14, 2020 Author Share Posted June 14, 2020 Do jakiego wysycenia nagazować takie piwo ? Do 2.0 vol. CO2 będzie dobrze żeby była piana ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted June 14, 2020 Share Posted June 14, 2020 Godzinę temu, Piotr Ba napisał: Do jakiego wysycenia nagazować takie piwo ? Do 2.0 vol. CO2 będzie dobrze żeby była piana ? To dość uniwersalny poziom wysycenia, będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now