Bocien Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Cześć wszystkim, Przymierzam się do kolejnej warki tylko napotkałem pewien problem, a konkretnie w mieszkaniu w którym obecnie przebywam mam za wysoką temperaturę. Łącząc to z obecna porą roku nie jestem w stanie zejść w pomieszczeniu poniżej 24 stopni. Żeby temu zapobiec szukam jakichś rozwiązań na utrzymywanie stałej i niskiej temperatury fermentacji (głównie piwa górnej fermentacji). Słyszałem o zrobieniu pojemnika ze styropianu i wkładaniu tam butelek ze zmrożona wodą, jednak jestem co do tego trochę niepewny (jak często trzeba wymieniać butelki, czy nie obniżą za bardzo temperatury i tym samym nie przerwą fermentacji). Stąd pytanie do Was, jakich sposobów Wy używacie oraz jakie uważacie za najbardziej skuteczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 11 minut temu, Bocien napisał: Cześć wszystkim, Przymierzam się do kolejnej warki tylko napotkałem pewien problem, a konkretnie w mieszkaniu w którym obecnie przebywam mam za wysoką temperaturę. Łącząc to z obecna porą roku nie jestem w stanie zejść w pomieszczeniu poniżej 24 stopni. Żeby temu zapobiec szukam jakichś rozwiązań na utrzymywanie stałej i niskiej temperatury fermentacji (głównie piwa górnej fermentacji). Słyszałem o zrobieniu pojemnika ze styropianu i wkładaniu tam butelek ze zmrożona wodą, jednak jestem co do tego trochę niepewny (jak często trzeba wymieniać butelki, czy nie obniżą za bardzo temperatury i tym samym nie przerwą fermentacji). Stąd pytanie do Was, jakich sposobów Wy używacie oraz jakie uważacie za najbardziej skuteczne? Lodówka ze sterownikiem to bardzo dobre rozwiązanie, choć z pewnością droższe niż pudło styropianowe. Co do pudła - przy 24° otoczenia na początku fermentacji trzeba będzie pewnie zmieniać wkłady ze dwa razy na dzień, później spokojnie wystarczy butelka na 24h - przy pierwszych warkach trzeba obserwować, przy kolejnych będziesz wiedział kiedy zmieniać nawet bez patrzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Zainteresuj się też drożdżami kveik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Albo drożdże WLP644 np do NEIPA oraz kwasów - widełki fermentacji 21-29stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Najtaniej styropianowe pudło lub torba termoizolacyjna. Co do petów musisz sam wypracować metodę. Moje postępowanie, to na początku maksymalne upchanie torby petami włożenie fermentora i zejście do temperatury np 15-16 stopni i zadanie drożdżami. Dalej wystarczy co 12 godzin wymieniać jeden lub dwa pety, żeby ją utrzymać. Taka żonglerka, ale jak nie zapomnisz, to są minimalne wachania temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 33 minuty temu, tamtomasz napisał: Najprostsze rozwiązanie to wybrać drożdże, które to zniosą i dopasować styl do drożdży. Fermentisowe US-05 wytrzymują do 25 stopni (kiedyś podawali do 28) Na US-05 powyżej 20 stopni masz już wyraźne estry i piwo jest kiepskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 14 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Jest jeszcze taka torba https://www.homebrewing.pl/cool-brewing-torba-na-fermentor-do-kontroli-temperatury-p-1200.html Ja nie używałem ale podobno daje radę. Poza sezonem letnim możesz zwinąć i nie zajmuje miejsca. Najlepsza jest lodówka, jak masz gdzie postawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OxyMoLot Opublikowano 14 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 (edytowane) Może ten wątek będzie pomocny: Edytowane 14 Lipca 2020 przez OxyMoLot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się