Muchor Posted August 10, 2020 Share Posted August 10, 2020 Droga braci piwowarska, Co byście poradzili w takiej sytuacji: mam teraz dwa piwa w fermentorach - bitter na S-04 oraz Christmas Ale na T-58. Chcę zrobić Russian Imperial Stouta (moje pierwsze podejście). Które z tych drożdży (a właściwie, gęstwa z nich) będzie bardziej odpowiednie? Dodam, że mam dość ciepło w piwnicy - ok. 20-21 stopni (jeszcze się nie dorobiłem lodówki z kontrolą temperatury). Pzdr Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted August 10, 2020 Share Posted August 10, 2020 Przy takiej temperaturze żadne. Może jakieś kveiki. dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted August 10, 2020 Share Posted August 10, 2020 S04 byłyby spoko do risa ale musiałbyś startnąć tak od 16C. Jak nie masz lodówki to może chociaż jakieś pudło ze styropianu, tak też da radę schłodzi brzeczkę o kilka C w stosunku do otoczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted August 11, 2020 Share Posted August 11, 2020 6 godzin temu, Muchor napisał: jeszcze się nie dorobiłem lodówki z kontrolą temperatury To wstrzymaj się z RISem. Szkoda Twojej roboty. dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vincent183 Posted August 11, 2020 Share Posted August 11, 2020 Przy tej temperaturze to polecam kveiki. Jak zrobisz na gęstwie drożdży, które masz to wyjdzie nieprzyjemne alko, rozpuszczalnik i będzie niepijalne. Szkoda twego czasu i surowców. Muchor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted August 23, 2020 Author Share Posted August 23, 2020 Przy tej temperaturze to polecam kveiki. Jak zrobisz na gęstwie drożdży, które masz to wyjdzie nieprzyjemne alko, rozpuszczalnik i będzie niepijalne. Szkoda twego czasu i surowców. Hmmm, wróciłem z urlopu a tu w piwnicy nadal ciepło... 22.5 stopnia. To chyba spróbuję z tymi kveikami. Jak się dobiera ilość drożdzy z takich suszonych? Waży się te 12g czy jakoś inaczej? Starter? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 12 godzin temu, Muchor napisał: Jak się dobiera ilość drożdzy z takich suszonych? Waży się te 12g czy jakoś inaczej? Starter? Uwadniasz zawartość saszetki. Można dzielić, ale do mocniejszego piwa bym dał więcej niż mniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 Hmmm, wróciłem z urlopu a tu w piwnicy nadal ciepło... 22.5 stopnia. To chyba spróbuję z tymi kveikami. Jak się dobiera ilość drożdzy z takich suszonych? Waży się te 12g czy jakoś inaczej? Starter? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu TapatalkaWedług specjalistów do 4 razy mniej niż kalkulator. Ja dawałem zawsze za dużo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts