Muchor Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Droga braci piwowarska, Co byście poradzili w takiej sytuacji: mam teraz dwa piwa w fermentorach - bitter na S-04 oraz Christmas Ale na T-58. Chcę zrobić Russian Imperial Stouta (moje pierwsze podejście). Które z tych drożdży (a właściwie, gęstwa z nich) będzie bardziej odpowiednie? Dodam, że mam dość ciepło w piwnicy - ok. 20-21 stopni (jeszcze się nie dorobiłem lodówki z kontrolą temperatury). Pzdr Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Przy takiej temperaturze żadne. Może jakieś kveiki. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 S04 byłyby spoko do risa ale musiałbyś startnąć tak od 16C. Jak nie masz lodówki to może chociaż jakieś pudło ze styropianu, tak też da radę schłodzi brzeczkę o kilka C w stosunku do otoczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 6 godzin temu, Muchor napisał: jeszcze się nie dorobiłem lodówki z kontrolą temperatury To wstrzymaj się z RISem. Szkoda Twojej roboty. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vincent183 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Przy tej temperaturze to polecam kveiki. Jak zrobisz na gęstwie drożdży, które masz to wyjdzie nieprzyjemne alko, rozpuszczalnik i będzie niepijalne. Szkoda twego czasu i surowców. Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Przy tej temperaturze to polecam kveiki. Jak zrobisz na gęstwie drożdży, które masz to wyjdzie nieprzyjemne alko, rozpuszczalnik i będzie niepijalne. Szkoda twego czasu i surowców. Hmmm, wróciłem z urlopu a tu w piwnicy nadal ciepło... 22.5 stopnia. To chyba spróbuję z tymi kveikami. Jak się dobiera ilość drożdzy z takich suszonych? Waży się te 12g czy jakoś inaczej? Starter? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 12 godzin temu, Muchor napisał: Jak się dobiera ilość drożdzy z takich suszonych? Waży się te 12g czy jakoś inaczej? Starter? Uwadniasz zawartość saszetki. Można dzielić, ale do mocniejszego piwa bym dał więcej niż mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Hmmm, wróciłem z urlopu a tu w piwnicy nadal ciepło... 22.5 stopnia. To chyba spróbuję z tymi kveikami. Jak się dobiera ilość drożdzy z takich suszonych? Waży się te 12g czy jakoś inaczej? Starter? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu TapatalkaWedług specjalistów do 4 razy mniej niż kalkulator. Ja dawałem zawsze za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się