Skocz do zawartości

Które drożdże dla RISa


Muchor

Rekomendowane odpowiedzi

Droga braci piwowarska,

 

Co byście poradzili w takiej sytuacji: mam teraz dwa piwa w fermentorach - bitter na S-04 oraz Christmas Ale na T-58. Chcę zrobić Russian Imperial Stouta (moje pierwsze podejście). Które z tych drożdży (a właściwie, gęstwa z nich) będzie bardziej odpowiednie? Dodam, że mam dość ciepło w piwnicy - ok. 20-21 stopni (jeszcze się nie dorobiłem lodówki z kontrolą temperatury).

 

Pzdr

 

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Przy tej temperaturze to polecam kveiki. Jak zrobisz na gęstwie drożdży, które masz to wyjdzie nieprzyjemne alko, rozpuszczalnik i będzie niepijalne. Szkoda twego czasu i surowców.
 
Hmmm, wróciłem z urlopu a tu w piwnicy nadal ciepło... 22.5 stopnia. To chyba spróbuję z tymi kveikami. Jak się dobiera ilość drożdzy z takich suszonych? Waży się te 12g czy jakoś inaczej? Starter?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmm, wróciłem z urlopu a tu w piwnicy nadal ciepło... 22.5 stopnia. To chyba spróbuję z tymi kveikami. Jak się dobiera ilość drożdzy z takich suszonych? Waży się te 12g czy jakoś inaczej? Starter?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Według specjalistów do 4 razy mniej niż kalkulator. Ja dawałem zawsze za dużo ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.