Markin Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Godzinę temu, technodrome napisał: Cześć. Mam pytanie o porter bałtycki. Planuję się podjąć wyzwania i popełnić warke tegoż piwa. Mam gar 20l. Planowany zasyp: Wiedeński 3kg Monachijski typ II 2 kg Karmelowy 150 0,25 Cheateau Cafe 0,25 Pale Chocolate 0.25 Do tego gęstwa us-05 Do tej pory jakoś sobie radzę ze słabszymi piwami wspomagajac się mniejszymi garnkami jeśli robię warki większe niż 15l. Pytanie czy dam radę zrobić z tego 15l 18 blg? Czy nie lepiej odłożyć mocarze na czas kiedy pozyskam sprzęt o większej pojemności.? No może być ciężko zatrzeć tyle słodu w takim garze. Wiem coś o tym, bo sam warzę warki 10l w garnku 12l. Ostatnio zrobiłem 2 mocniejsze piwa i wnisoki, którymi się mogę z tobą podzielić są takie, że niestety jeśli chcesz zrobić mocne piwo w sensownym przedziale czasowym to musisz się posiłkować ekstraktem słodowym. Ja bym w tym garze 20l widział max 4,5 kg słodu. No i tak jak już zostało wspomniane powyżej, us-05 to niekoniecznie dobry wybór do portera bałtyckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technodrome Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Prawda! Mają być dolniaki, coś mnie zaćmiło. Dzięki za info wspomogę się ekstraktem albo zostawię na inny czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 6 godzin temu, Markin napisał: No i tak jak już zostało wspomniane powyżej, us-05 to niekoniecznie dobry wybór do portera bałtyckiego. 6 godzin temu, skazi napisał: Porteru bałtyckiego nie zrobisz na US-05. Edytowane 6 godzin temu przez skazi Czyli BJCP się myli pisząc o fermentowaniu górniakami? https://wiki.piwo.org/Baltic_Porter#Surowce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 (edytowane) 10 minut temu, wizi napisał: Czyli BJCP się myli pisząc o fermentowaniu górniakami? https://wiki.piwo.org/Baltic_Porter#Surowce Na stronie BJCP jest to inaczej napisane: "Generally lager yeast (cold fermented if using ale yeast, as is required when brewed in Russia)", a my jesteśmy w Polsce, a nie w Rosji ? PSPD podaje, że drożdże dolnej fermentacji, w sklepach też jakoś nie pamiętam, żebym widział Porter Bałtycki na drożdżach górnej fermentacji. Edytowane 16 Stycznia 2021 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 15 minut temu, skazi napisał: w sklepach też jakoś nie pamiętam, żebym widział Porter Bałtycki na drożdżach górnej fermentacji. Robisz sklepowe czy domowe? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 6 minut temu, Jancewicz napisał: Robisz sklepowe czy domowe? ? Ok, to inaczej. Przeglądam często dział "zapiski piwowarów domowych" i jakoś sobie nie przypominam, żebym widział porter bałtycki na drożdżach górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Godzinę temu, skazi napisał: "Generally lager yeast (cold fermented if using ale yeast, as is required when brewed in Russia)", a my jesteśmy w Polsce, a nie w Rosji ? to tak ja w przysłowiu: "Musi to na Rusi a w Polsce jak kto chce" więc u nas można fermentować i górniakami i dolniakami Godzinę temu, skazi napisał: Ok, to inaczej. Przeglądam często dział "zapiski piwowarów domowych" i jakoś sobie nie przypominam, żebym widział porter bałtycki na drożdżach górnej fermentacji. to zapraszam do moich zapisków za jakiś miesiąc? Poza tym w starszych tematach można się natknąć na wzmianki o Porterze na górniakach: https://www.piwo.org/forums/topic/5621-porter-bałtycki-na-górnych/ Swego czasu Piwoteka uwarzyła też Portera na drożdżach górnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 16 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 (edytowane) skazi -> Zrobiłem PB na "górniakach" rok czy z dwa lata temu ... To czy wyszedł tak jak chciałem, to już inna sprawa. ? Edytowane 16 Stycznia 2021 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 (edytowane) Podepnę się pod temat. Czy porter bautycki 19 czy 20 blg wymaga dodatkowych drożdży do refermentacji? Planuje go zrobić na suchych w34/70 i nie wiem czy można ze 3 gramy zostawić w paczce. Potem uwodnic i dodać razem z surowcem do refermentacji. Czy to słaby pomysł? Edytowane 1 Lutego 2021 przez kris2682 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Słaby. Porter sobie poradzi bez dodatkowych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Porter bałtycki na sucharach to nie jest najlepszy pomysł. Pomijając jakość drożdży, na 20l będziesz potrzebował coś koło 5 paczek. Warto byłoby wcześniej zrobić coś lekkiego, nawet 10l warkę, i rozkręcić drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Myślałem o 18l, mam dwie paczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 1 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 punix -> Bez przesady. Sam robiłem na 2-3 paczkach, raczej w wyższych widełkach ekstraktu i wyszły. Czasem dodawałem pożywki dla drożdży ... Fakt, dupy nie urywały, ale jak na ekstrakty słodowe? Wg., mnie o.k. ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 6 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Miałem nie pisać, ale ... Ku pamięci. Warka 22 - Porter bałtycki z częściowym zacieraniem 06.02.21 - WES Ekstrakt Jasny 1,7 kg x2, - WES Ekstrakt pszeniczny 1,7 kg, - WES Ekstrakt pale ale 1,7 kg, - Weyermann Caramunich Typ III 0,25 kg, - Strzegom Karmel 600 0,25 kg, - Weyermann - Chocolate Wheat 0,25 kg, - Special W 0,25 kg. Drożdże Saflager W-34/70 z warki 20 plus pożywka dla drożdży 10g. Chmielenie: - 60 minut 80g Saaz 2019, - 20 minut 20g Saaz 2019. 20 litrów portera bałtyckiego. 06.02.21 25,5* Brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 (edytowane) PB na gęstwie z cydru 10* Brix powoli startuje, ale ... Tak patrząc po przez przeźroczyste ścianki fermentora widzę, że chyba jednak za mało dałem tych ciemnych słodów. Może trzeba było dać jednego, ale większą ilość, a nie kilka, po 200g. TERAZ już raczej chyba nic się z tym nie zrobi, ale jak bym tak dodał napar z ciemnych/barwiąc słodów przy przelewaniu na cichą? Co o tym myślicie? Edytowane 8 Lutego 2021 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się