Jump to content

Mała ilość glukozy przy butelkowaniu


Recommended Posts

Witam wszystkich. Wczoraj skończyłem rozlewać mojego pierwszego brewkita do butelek(Burton Pale Ale, gozdawy). Niestety dzisiaj doczytałem że miarka była pod cukier w nie glukoze, w wyniku czego do każdej butelki poszło 2g, a nie 4. Czy taka ilość wystarczy dobrego piwa? Czy lepiej otwierać kazdą butelkę i dosypać 2g? Dodam że temp w piwnicy wynosi 21 stopni. Z góry przepraszam jeśli był już podobny temat. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, Freddy88 napisał:

Witam wszystkich. Wczoraj skończyłem rozlewać mojego pierwszego brewkita do butelek(Burton Pale Ale, gozdawy). Niestety dzisiaj doczytałem że miarka była pod cukier w nie glukoze, w wyniku czego do każdej butelki poszło 2g, a nie 4. Czy taka ilość wystarczy dobrego piwa? Czy lepiej otwierać kazdą butelkę i dosypać 2g? Dodam że temp w piwnicy wynosi 21 stopni. Z góry przepraszam jeśli był już podobny temat. Pozdrawiam

Przy takiej ilości glukozy  masz nagazowanie 1,75. Będzie nagazowane ale lekko. Tam już część się nagazowała, więc jak otworzysz to uleci i cięzko okreslic ile dosypac. Na smak piwa to nie wpłynie, zostaw juz to. Najlepiej kolejnym razem wylicz ile trzeba glukozy, zrob syrop i dodaj do rozlewu. Wtedy każda butelka bedzie tak samo nagazowana. 

Link to comment
Share on other sites

Ja daje zawsze 2,5g cukru do butelki, nic nie kombinuj, zostaw na 2 tygodnie i na koniec na 2 dni do lodówki. 4g na but. to moim zdaniem dużo, to oczywiście zależy od stylu, odfermentowania, czasu zużycia itp.

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Teraz, Freddy88 napisał:

Ok dzięki za szybką odpowiedź. Przynajmniej mam pewność że nie wybuchną ?

Nie, no pewności nie masz.

Jeśli rozlałeś niedofermentowane piwo, jeśli przy rozlewie załapałeś dzikie drożdże albo inną infekcję to zawsze jest szansa.

Ale nie od surowca do refermentacji.

Link to comment
Share on other sites

49 minut temu, zasada napisał:

Nie, no pewności nie masz.

Jeśli rozlałeś niedofermentowane piwo, jeśli przy rozlewie załapałeś dzikie drożdże albo inną infekcję to zawsze jest szansa.

Ale nie od surowca do refermentacji.

Racja, wyjdzie w praniu. Mierzyłem blg i nie zmieniło się przez 24h, więc jestem dobrej myśli ??

Edited by Freddy88
Link to comment
Share on other sites

45 minut temu, Freddy88 napisał:

Racja, wyjdzie w praniu. Mierzyłem blg i nie zmieniło się przez 24h, więc jestem dobrej myśli ??

 

Na przyszłość lepiej odczekać ze 3 dni między pomiarami - dzień po dniu różnice mogą być na poziomie błędu odczytu pomiaru, a blg będzie jeszcze spadać.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Witam, i ponownie wracam z problemem  ? minęło 16 dni od zabutelkowania. Postanowiłem dzisiaj otworzyć jedno z ciekawości czy nic się nie dzieje. No i okazuje się że piwo jest kwaśne i bardzo nagazowane (jak skisniety sok). Jest opcja że za krótko siedzi w butelkach i cos może się jeszcze polepszyć? Czy wydała się infekcja? Dodam tylko że przed rozlewem do butelek nie czułem w smaku żadnego kwasu :/. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Z tego co mówisz brzmi jak infekcja, czy poza przegazowaniem i kwaśnością masz jakieś inne objawy? Przykry zapach, film na powierzchni lub drobiny pływające w toni bądź inne cechy opisane w TYM wątku?

Sprawdź też kilka innych butelek, być może to tylko felerna, źle domyta sztuka.

Link to comment
Share on other sites

Zapach jest ok, czuć piwo. Piwo przejrzyste, żadnych syfów. Na dnie osad ale nie sprawdziłem czy jest to z drożdży czy może glukoza nierozpuszczona. Za kilka dni sprawdze inną butelkę, chociaż starałem się każda dobrze wyczyścić i odkazić.

Link to comment
Share on other sites

  • elroy changed the title to Mała ilość glukozy przy butelkowaniu
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.