Freddy88 Posted September 1, 2020 Share Posted September 1, 2020 Witam wszystkich. Wczoraj skończyłem rozlewać mojego pierwszego brewkita do butelek(Burton Pale Ale, gozdawy). Niestety dzisiaj doczytałem że miarka była pod cukier w nie glukoze, w wyniku czego do każdej butelki poszło 2g, a nie 4. Czy taka ilość wystarczy dobrego piwa? Czy lepiej otwierać kazdą butelkę i dosypać 2g? Dodam że temp w piwnicy wynosi 21 stopni. Z góry przepraszam jeśli był już podobny temat. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 1, 2020 Share Posted September 1, 2020 Będziesz miał mniejsze nagazowanie. Nic złego się nie stanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted September 1, 2020 Share Posted September 1, 2020 3 minuty temu, Freddy88 napisał: Witam wszystkich. Wczoraj skończyłem rozlewać mojego pierwszego brewkita do butelek(Burton Pale Ale, gozdawy). Niestety dzisiaj doczytałem że miarka była pod cukier w nie glukoze, w wyniku czego do każdej butelki poszło 2g, a nie 4. Czy taka ilość wystarczy dobrego piwa? Czy lepiej otwierać kazdą butelkę i dosypać 2g? Dodam że temp w piwnicy wynosi 21 stopni. Z góry przepraszam jeśli był już podobny temat. Pozdrawiam Przy takiej ilości glukozy masz nagazowanie 1,75. Będzie nagazowane ale lekko. Tam już część się nagazowała, więc jak otworzysz to uleci i cięzko okreslic ile dosypac. Na smak piwa to nie wpłynie, zostaw juz to. Najlepiej kolejnym razem wylicz ile trzeba glukozy, zrob syrop i dodaj do rozlewu. Wtedy każda butelka bedzie tak samo nagazowana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freddy88 Posted September 1, 2020 Author Share Posted September 1, 2020 Ok dzięki za szybką odpowiedź. Przynajmniej mam pewność że nie wybuchną ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
iwanhoe Posted September 1, 2020 Share Posted September 1, 2020 Ja daje zawsze 2,5g cukru do butelki, nic nie kombinuj, zostaw na 2 tygodnie i na koniec na 2 dni do lodówki. 4g na but. to moim zdaniem dużo, to oczywiście zależy od stylu, odfermentowania, czasu zużycia itp. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 1, 2020 Share Posted September 1, 2020 Teraz, Freddy88 napisał: Ok dzięki za szybką odpowiedź. Przynajmniej mam pewność że nie wybuchną ? Nie, no pewności nie masz. Jeśli rozlałeś niedofermentowane piwo, jeśli przy rozlewie załapałeś dzikie drożdże albo inną infekcję to zawsze jest szansa. Ale nie od surowca do refermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freddy88 Posted September 1, 2020 Author Share Posted September 1, 2020 (edited) 49 minut temu, zasada napisał: Nie, no pewności nie masz. Jeśli rozlałeś niedofermentowane piwo, jeśli przy rozlewie załapałeś dzikie drożdże albo inną infekcję to zawsze jest szansa. Ale nie od surowca do refermentacji. Racja, wyjdzie w praniu. Mierzyłem blg i nie zmieniło się przez 24h, więc jestem dobrej myśli ?? Edited September 1, 2020 by Freddy88 Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted September 1, 2020 Share Posted September 1, 2020 45 minut temu, Freddy88 napisał: Racja, wyjdzie w praniu. Mierzyłem blg i nie zmieniło się przez 24h, więc jestem dobrej myśli ?? Na przyszłość lepiej odczekać ze 3 dni między pomiarami - dzień po dniu różnice mogą być na poziomie błędu odczytu pomiaru, a blg będzie jeszcze spadać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freddy88 Posted September 16, 2020 Author Share Posted September 16, 2020 Witam, i ponownie wracam z problemem ? minęło 16 dni od zabutelkowania. Postanowiłem dzisiaj otworzyć jedno z ciekawości czy nic się nie dzieje. No i okazuje się że piwo jest kwaśne i bardzo nagazowane (jak skisniety sok). Jest opcja że za krótko siedzi w butelkach i cos może się jeszcze polepszyć? Czy wydała się infekcja? Dodam tylko że przed rozlewem do butelek nie czułem w smaku żadnego kwasu :/. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted September 16, 2020 Share Posted September 16, 2020 Z tego co mówisz brzmi jak infekcja, czy poza przegazowaniem i kwaśnością masz jakieś inne objawy? Przykry zapach, film na powierzchni lub drobiny pływające w toni bądź inne cechy opisane w TYM wątku? Sprawdź też kilka innych butelek, być może to tylko felerna, źle domyta sztuka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freddy88 Posted September 16, 2020 Author Share Posted September 16, 2020 Zapach jest ok, czuć piwo. Piwo przejrzyste, żadnych syfów. Na dnie osad ale nie sprawdziłem czy jest to z drożdży czy może glukoza nierozpuszczona. Za kilka dni sprawdze inną butelkę, chociaż starałem się każda dobrze wyczyścić i odkazić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Freddy88 Posted September 25, 2020 Author Share Posted September 25, 2020 Minęło trochę czasu i piwko jest wyśmienite ? może potrzebowalo więcej czasu, albo trafna butelka ? pora na drugą warkę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now