Freddy88 Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Witam wszystkich. Wczoraj skończyłem rozlewać mojego pierwszego brewkita do butelek(Burton Pale Ale, gozdawy). Niestety dzisiaj doczytałem że miarka była pod cukier w nie glukoze, w wyniku czego do każdej butelki poszło 2g, a nie 4. Czy taka ilość wystarczy dobrego piwa? Czy lepiej otwierać kazdą butelkę i dosypać 2g? Dodam że temp w piwnicy wynosi 21 stopni. Z góry przepraszam jeśli był już podobny temat. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Będziesz miał mniejsze nagazowanie. Nic złego się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 3 minuty temu, Freddy88 napisał: Witam wszystkich. Wczoraj skończyłem rozlewać mojego pierwszego brewkita do butelek(Burton Pale Ale, gozdawy). Niestety dzisiaj doczytałem że miarka była pod cukier w nie glukoze, w wyniku czego do każdej butelki poszło 2g, a nie 4. Czy taka ilość wystarczy dobrego piwa? Czy lepiej otwierać kazdą butelkę i dosypać 2g? Dodam że temp w piwnicy wynosi 21 stopni. Z góry przepraszam jeśli był już podobny temat. Pozdrawiam Przy takiej ilości glukozy masz nagazowanie 1,75. Będzie nagazowane ale lekko. Tam już część się nagazowała, więc jak otworzysz to uleci i cięzko okreslic ile dosypac. Na smak piwa to nie wpłynie, zostaw juz to. Najlepiej kolejnym razem wylicz ile trzeba glukozy, zrob syrop i dodaj do rozlewu. Wtedy każda butelka bedzie tak samo nagazowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freddy88 Opublikowano 1 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Ok dzięki za szybką odpowiedź. Przynajmniej mam pewność że nie wybuchną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwanhoe Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Ja daje zawsze 2,5g cukru do butelki, nic nie kombinuj, zostaw na 2 tygodnie i na koniec na 2 dni do lodówki. 4g na but. to moim zdaniem dużo, to oczywiście zależy od stylu, odfermentowania, czasu zużycia itp. Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Teraz, Freddy88 napisał: Ok dzięki za szybką odpowiedź. Przynajmniej mam pewność że nie wybuchną ? Nie, no pewności nie masz. Jeśli rozlałeś niedofermentowane piwo, jeśli przy rozlewie załapałeś dzikie drożdże albo inną infekcję to zawsze jest szansa. Ale nie od surowca do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freddy88 Opublikowano 1 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) 49 minut temu, zasada napisał: Nie, no pewności nie masz. Jeśli rozlałeś niedofermentowane piwo, jeśli przy rozlewie załapałeś dzikie drożdże albo inną infekcję to zawsze jest szansa. Ale nie od surowca do refermentacji. Racja, wyjdzie w praniu. Mierzyłem blg i nie zmieniło się przez 24h, więc jestem dobrej myśli ?? Edytowane 1 Września 2020 przez Freddy88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 45 minut temu, Freddy88 napisał: Racja, wyjdzie w praniu. Mierzyłem blg i nie zmieniło się przez 24h, więc jestem dobrej myśli ?? Na przyszłość lepiej odczekać ze 3 dni między pomiarami - dzień po dniu różnice mogą być na poziomie błędu odczytu pomiaru, a blg będzie jeszcze spadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freddy88 Opublikowano 16 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Witam, i ponownie wracam z problemem ? minęło 16 dni od zabutelkowania. Postanowiłem dzisiaj otworzyć jedno z ciekawości czy nic się nie dzieje. No i okazuje się że piwo jest kwaśne i bardzo nagazowane (jak skisniety sok). Jest opcja że za krótko siedzi w butelkach i cos może się jeszcze polepszyć? Czy wydała się infekcja? Dodam tylko że przed rozlewem do butelek nie czułem w smaku żadnego kwasu :/. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 16 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Z tego co mówisz brzmi jak infekcja, czy poza przegazowaniem i kwaśnością masz jakieś inne objawy? Przykry zapach, film na powierzchni lub drobiny pływające w toni bądź inne cechy opisane w TYM wątku? Sprawdź też kilka innych butelek, być może to tylko felerna, źle domyta sztuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freddy88 Opublikowano 16 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 Zapach jest ok, czuć piwo. Piwo przejrzyste, żadnych syfów. Na dnie osad ale nie sprawdziłem czy jest to z drożdży czy może glukoza nierozpuszczona. Za kilka dni sprawdze inną butelkę, chociaż starałem się każda dobrze wyczyścić i odkazić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freddy88 Opublikowano 25 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 Minęło trochę czasu i piwko jest wyśmienite ? może potrzebowalo więcej czasu, albo trafna butelka ? pora na drugą warkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się