Jump to content

Milk Stout 12 BLG?


Recommended Posts

Witam. Uwarzyłem ostatnio pierwszego milk stouta. Zacierałem w 68 stopniach przez 75 minut. Pod koniec gotowania dałem 1kg laktozy na 22l piwa. Nie mierzyłem BLG przed dodaniem laktozy, tylko po - wyszło ok. 20,5 BLG. Drożdże to S-04. Test FFT po tygodniu wskazuje na aż 12BLG. 1kg laktozy to może i sporo, ale powinno podbić tylko o 3BLG, czyli 9BLG bez laktozy - nadal sporo. Test FFT robiłem na S-04, nie na piekarniczych. Na cichą planuję dać 3,5kg wiśni, więc ta słodycz się zredukuje, tylko mam pytanie, czy zostawić piwo w spokoju, żeby dofermentowało do FFT, czy może uwodnić jeszcze jedną paczkę drożdży i dodać? Drożdże jak zawsze udawniałem w 30 stopniach, a potem schłodziłem do temperatury brzeczki i zadałem. 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Aethelwulf napisał:

Witam. Uwarzyłem ostatnio pierwszego milk stouta. Zacierałem w 68 stopniach przez 75 minut. Pod koniec gotowania dałem 1kg laktozy na 22l piwa. Nie mierzyłem BLG przed dodaniem laktozy, tylko po - wyszło ok. 20,5 BLG. Drożdże to S-04. Test FFT po tygodniu wskazuje na aż 12BLG. 1kg laktozy to może i sporo, ale powinno podbić tylko o 3BLG, czyli 9BLG bez laktozy - nadal sporo. Test FFT robiłem na S-04, nie na piekarniczych. Na cichą planuję dać 3,5kg wiśni, więc ta słodycz się zredukuje, tylko mam pytanie, czy zostawić piwo w spokoju, żeby dofermentowało do FFT, czy może uwodnić jeszcze jedną paczkę drożdży i dodać? Drożdże jak zawsze udawniałem w 30 stopniach, a potem schłodziłem do temperatury brzeczki i zadałem. 

S04 potrafią złapać laga, w jakiej temp fermentowane? I dla pewności - czym mierzysz BLG po fermentacji? 

Link to comment
Share on other sites

Piwo 3 dni w 17 stopniach, 1dzień w 17.5 i teraz 4. dzień w 18. A FFT trzymany w kuchni, no więc pewnie około 20. BLG mierzone refraktometrem i ballingomierzem, po przeliczeniu w kalkualtorze, refraktometr dał mi wynik11.8, a więc zbieżnie.

 

Edited by Aethelwulf
Link to comment
Share on other sites

Niech zgadnę. 22l brzeczki 20,5Blg i tylko jedna saszetka drożdży? Podnieś do 20 st. C. S-04 najpierw szaleją a potem mocno spowalniają, więc trzeba je pobudzić do działania i uzbroić się w cierpliwość

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, wizi napisał:

Niech zgadnę. 22l brzeczki 20,5Blg i tylko jedna saszetka drożdży? Podnieś do 20 st. C. S-04 najpierw szaleją a potem mocno spowalniają, więc trzeba je pobudzić do działania i uzbroić się w cierpliwość

Tak. Trochę za duże BLG mi wyszło, planował mniej. Nie rozcieńczałem, bo 22l to i tak trochę, a potem jeszcze wiśnie dojdą, a drożdże i tak chciały uciec, w połowie rurki się zatrzymały :D. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.