Aethelwulf Posted September 21, 2020 Share Posted September 21, 2020 Witam. Uwarzyłem ostatnio pierwszego milk stouta. Zacierałem w 68 stopniach przez 75 minut. Pod koniec gotowania dałem 1kg laktozy na 22l piwa. Nie mierzyłem BLG przed dodaniem laktozy, tylko po - wyszło ok. 20,5 BLG. Drożdże to S-04. Test FFT po tygodniu wskazuje na aż 12BLG. 1kg laktozy to może i sporo, ale powinno podbić tylko o 3BLG, czyli 9BLG bez laktozy - nadal sporo. Test FFT robiłem na S-04, nie na piekarniczych. Na cichą planuję dać 3,5kg wiśni, więc ta słodycz się zredukuje, tylko mam pytanie, czy zostawić piwo w spokoju, żeby dofermentowało do FFT, czy może uwodnić jeszcze jedną paczkę drożdży i dodać? Drożdże jak zawsze udawniałem w 30 stopniach, a potem schłodziłem do temperatury brzeczki i zadałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted September 21, 2020 Share Posted September 21, 2020 3 godziny temu, Aethelwulf napisał: Witam. Uwarzyłem ostatnio pierwszego milk stouta. Zacierałem w 68 stopniach przez 75 minut. Pod koniec gotowania dałem 1kg laktozy na 22l piwa. Nie mierzyłem BLG przed dodaniem laktozy, tylko po - wyszło ok. 20,5 BLG. Drożdże to S-04. Test FFT po tygodniu wskazuje na aż 12BLG. 1kg laktozy to może i sporo, ale powinno podbić tylko o 3BLG, czyli 9BLG bez laktozy - nadal sporo. Test FFT robiłem na S-04, nie na piekarniczych. Na cichą planuję dać 3,5kg wiśni, więc ta słodycz się zredukuje, tylko mam pytanie, czy zostawić piwo w spokoju, żeby dofermentowało do FFT, czy może uwodnić jeszcze jedną paczkę drożdży i dodać? Drożdże jak zawsze udawniałem w 30 stopniach, a potem schłodziłem do temperatury brzeczki i zadałem. S04 potrafią złapać laga, w jakiej temp fermentowane? I dla pewności - czym mierzysz BLG po fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted September 21, 2020 Author Share Posted September 21, 2020 (edited) Piwo 3 dni w 17 stopniach, 1dzień w 17.5 i teraz 4. dzień w 18. A FFT trzymany w kuchni, no więc pewnie około 20. BLG mierzone refraktometrem i ballingomierzem, po przeliczeniu w kalkualtorze, refraktometr dał mi wynik11.8, a więc zbieżnie. Edited September 21, 2020 by Aethelwulf Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted September 21, 2020 Share Posted September 21, 2020 Niech zgadnę. 22l brzeczki 20,5Blg i tylko jedna saszetka drożdży? Podnieś do 20 st. C. S-04 najpierw szaleją a potem mocno spowalniają, więc trzeba je pobudzić do działania i uzbroić się w cierpliwość Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted September 21, 2020 Author Share Posted September 21, 2020 Godzinę temu, wizi napisał: Niech zgadnę. 22l brzeczki 20,5Blg i tylko jedna saszetka drożdży? Podnieś do 20 st. C. S-04 najpierw szaleją a potem mocno spowalniają, więc trzeba je pobudzić do działania i uzbroić się w cierpliwość Tak. Trochę za duże BLG mi wyszło, planował mniej. Nie rozcieńczałem, bo 22l to i tak trochę, a potem jeszcze wiśnie dojdą, a drożdże i tak chciały uciec, w połowie rurki się zatrzymały :D. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted September 21, 2020 Share Posted September 21, 2020 Obstawiam że drożdże z datą produkcji 2019, czyli powinno pójść 2 albo i 3 paczki a nie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now