Aethelwulf Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Witam. Uwarzyłem ostatnio pierwszego milk stouta. Zacierałem w 68 stopniach przez 75 minut. Pod koniec gotowania dałem 1kg laktozy na 22l piwa. Nie mierzyłem BLG przed dodaniem laktozy, tylko po - wyszło ok. 20,5 BLG. Drożdże to S-04. Test FFT po tygodniu wskazuje na aż 12BLG. 1kg laktozy to może i sporo, ale powinno podbić tylko o 3BLG, czyli 9BLG bez laktozy - nadal sporo. Test FFT robiłem na S-04, nie na piekarniczych. Na cichą planuję dać 3,5kg wiśni, więc ta słodycz się zredukuje, tylko mam pytanie, czy zostawić piwo w spokoju, żeby dofermentowało do FFT, czy może uwodnić jeszcze jedną paczkę drożdży i dodać? Drożdże jak zawsze udawniałem w 30 stopniach, a potem schłodziłem do temperatury brzeczki i zadałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 3 godziny temu, Aethelwulf napisał: Witam. Uwarzyłem ostatnio pierwszego milk stouta. Zacierałem w 68 stopniach przez 75 minut. Pod koniec gotowania dałem 1kg laktozy na 22l piwa. Nie mierzyłem BLG przed dodaniem laktozy, tylko po - wyszło ok. 20,5 BLG. Drożdże to S-04. Test FFT po tygodniu wskazuje na aż 12BLG. 1kg laktozy to może i sporo, ale powinno podbić tylko o 3BLG, czyli 9BLG bez laktozy - nadal sporo. Test FFT robiłem na S-04, nie na piekarniczych. Na cichą planuję dać 3,5kg wiśni, więc ta słodycz się zredukuje, tylko mam pytanie, czy zostawić piwo w spokoju, żeby dofermentowało do FFT, czy może uwodnić jeszcze jedną paczkę drożdży i dodać? Drożdże jak zawsze udawniałem w 30 stopniach, a potem schłodziłem do temperatury brzeczki i zadałem. S04 potrafią złapać laga, w jakiej temp fermentowane? I dla pewności - czym mierzysz BLG po fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 21 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 (edytowane) Piwo 3 dni w 17 stopniach, 1dzień w 17.5 i teraz 4. dzień w 18. A FFT trzymany w kuchni, no więc pewnie około 20. BLG mierzone refraktometrem i ballingomierzem, po przeliczeniu w kalkualtorze, refraktometr dał mi wynik11.8, a więc zbieżnie. Edytowane 21 Września 2020 przez Aethelwulf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Niech zgadnę. 22l brzeczki 20,5Blg i tylko jedna saszetka drożdży? Podnieś do 20 st. C. S-04 najpierw szaleją a potem mocno spowalniają, więc trzeba je pobudzić do działania i uzbroić się w cierpliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aethelwulf Opublikowano 21 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Godzinę temu, wizi napisał: Niech zgadnę. 22l brzeczki 20,5Blg i tylko jedna saszetka drożdży? Podnieś do 20 st. C. S-04 najpierw szaleją a potem mocno spowalniają, więc trzeba je pobudzić do działania i uzbroić się w cierpliwość Tak. Trochę za duże BLG mi wyszło, planował mniej. Nie rozcieńczałem, bo 22l to i tak trochę, a potem jeszcze wiśnie dojdą, a drożdże i tak chciały uciec, w połowie rurki się zatrzymały :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Obstawiam że drożdże z datą produkcji 2019, czyli powinno pójść 2 albo i 3 paczki a nie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się