Serafin1979 Opublikowano 12 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Witam wszystkich serdecznie. Moje pytanie odnosi się wzmocnienia piwa alkoholem przez dodanie zwykłego cukru, a dokładnie ile faktycznie i rozsądnie można tego cukru dodać. Pierwszą warkę z kita mam już za sobą pięknie zapakowana w butelkach, ?. Postanowiłem nie czekać i sprawdzić po kilku dniach jak smak piwka, lecz ku mojemu zdziwieniu coś za mało alkoholu wyczułem. Więc zmierzyłem i co? Moje pierwsze piwko zrobiłem chyba na urodziny dla dzieci i młodzieży bo 0% mi pokazało szok. Po przeczytaniu kilkudziesięciu postów przeszukaniu wiki i google, uświadomiłem sobie o kilkunastu błędach jakie popełniłem, zwłaszcza z mierzeniem BLG, przygotowaniem drożdży ect.. Nie zastanawiając się długo zacząłem kolejny eksperyment z drugą warką eliminując błędy z poprzedniej. Dodałem do 23l nastawu 3kg cukru, plus kit słodowy ???. Pomiar pokazał 1.070 SG czyli około 17. 01 Plato, heheehe będzie moc około 9.7% jeśli fermentacja będzie w 100%. Ale z tego co czytałem powinno standardowo wyjść 7-8%, zobaczymy. I odnośnie długiego wstępu dwa pytania. - jak myślicie co się mogło stać że bezalkoholowe za pierwszym razem zrobiłem? - czy drugi eksperyment z dodaniem 3kg cukru to był dobry pomysł Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi. Piwowar poziom minus 1 za tą warkę bez alko hehhe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) 5 godzin temu, Serafin1979 napisał: czy drugi eksperyment z dodaniem 3kg cukru to był dobry pomysł Zdecydowanie nie. Może lepiej zajmij się produkcją bimbru. Cukier w piwie jako cukier prosty fermentuje w 100% nie pozostawiając nic w smaku poza alkoholem. Piwo będzie puste, nijakie, alkoholowe, bardzo wytrawne, jak w zbyt wysokiej temperaturze fermentowałeś to kacogenne. Nuta alkoholowa nawet w bardzo mocnych piwach, powinna być tylko składnikiem jego bukietu, mieć charakter rozgrzewający i nie wybijać się na pierwszy plan. Dlatego dostarcza się cukry w piwie ze słodów, żeby poza alkoholem coś jeszcze w smaku zostało, natomiast cukier w niektórych stylach służy tylko zwiększeniu wytrawności piwa. Zamiast cukru powinieneś użyć ekstraktu słodowego. Edytowane 12 Października 2020 przez Gawron skazi, jkx6, Muchor i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 12 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 A tak z ciekawości zapytam, jak marzyłeś zawartość alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serafin1979 Opublikowano 12 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Zawartość cukru mierzyłem używając hydrometr, a zawartość alkoholu alkoholmetrem Edytowane 12 Października 2020 przez Serafin1979 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 12 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 No to masz odpowiedź dlaczego pokazało Ci 0%... Taki sprzęt nie nadaje się do mierzenia alkoholu w piwie. Alkohol zmniejsza gęstość wody więc spławik się zanurza, a w piwie masz cukry, białka i szereg innych związków oraz CO2 które wypychają spławik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Godzinę temu, Serafin1979 napisał: Dzięki za odpowiedź. Zawartość cukru mierzyłem używając hydrometr, a zawartość alkoholu alkoholmetrem Alkohol w piwie nie mierzy się alkoholomierzem, tylko areometrem ponieważ np. cukry resztkowe zaburzają jego odczyt. Mierzysz aerometrem ekstrakt początkowy i końcowy, a później kalkulatorem przeliczasz zawartość alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serafin1979 Opublikowano 12 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Dzięki za podpowiedzi. Jeszcze jedno pytanko to jak sprawdzić zawartość alkoholu w gotowym piwie. Jeśli nie dokonało się pomiarów początkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 12 minut temu, Serafin1979 napisał: Dzięki za podpowiedzi. Jeszcze jedno pytanko to jak sprawdzić zawartość alkoholu w gotowym piwie. Jeśli nie dokonało się pomiarów początkowych. Oddać do labo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Albo pogodzić się z mniejszą dokładnością i mniej więcej oszacować Blg początkowe. Podaj recepturę pierwszego piwa i Blg końcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serafin1979 Opublikowano 12 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Użyłem takiego kitu Youngs Harvest Beer Kits plus dodatkowo dodałem 1.5kg specjalnego cukru do piwa. Z tego co wyczytałem to powinno być 4.2 do 5 ABV. Z resztą uczymy się całe życie więc kolejny i ostatni kit jaki będę "warzył" a raczej robił, to nie z 23 litrów wody tylko mniej około 20 może mniej i oczywiście będzie mierzone balingometrem "chyba dobrze napisałem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Oczywiście o gustach nie dyskutujemy, ale alkohol w piwie to nie wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Blg początkowe powinno wyjść ok 11. Podstaw Blg końcowe do wzoru i będziesz wiedział ile masz alkoholu: (Blg początkowe - Blg końcowe) : 1,938 = procentowa zawartość alkoholu w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serafin1979 Opublikowano 12 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Godzinę temu, x1d napisał: Oczywiście o gustach nie dyskutujemy, ale alkohol w piwie to nie wszystko No pewnie ze alkohol to nie wszystko, ale dla początkującego miła rzecz aby samej orężadki nie pić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serafin1979 Opublikowano 12 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 17 minut temu, wizi napisał: Blg początkowe powinno wyjść ok 11. Podstaw Blg końcowe do wzoru i będziesz wiedział ile masz alkoholu: (Blg początkowe - Blg końcowe) : 1,938 = procentowa zawartość alkoholu w piwie Ok dzięki. Jeszcze jeśli byś wytłumaczył laikowi dlaczego i czy zawsze dzielisz przez 1,938. Był bym bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serafin1979 Opublikowano 12 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Tak trochę kminiłem.... I spodziewam się zaraz hejtu mojej niewiedzy na temat, ale zapytam. Po fermentacji cichej przed butelkowaniem czy ktoś z was próbował kiedykolwiek podgrzewać do odparowania. Jeśli tak to jaki skutek daje taka procedura - odparowanie alkoholu, "zagęszczenie smaku" jeśli tak to można nazwać, czy jeszcze coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 7 minut temu, Serafin1979 napisał: podgrzewać do odparowania (...) "zagęszczenie smaku" Smak "zagęszcza się" przez wymrażanie wody z piwa. Poczytaj o koźlakach lodowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 46 minut temu, Serafin1979 napisał: podgrzewać do odparowania. Jeśli tak to jaki skutek daje taka procedura https://byo.com/article/brew-a-great-non-alcoholic-beer/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serafin1979 Opublikowano 12 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 23 minuty temu, x1d napisał: https://byo.com/article/brew-a-great-non-alcoholic-beer/ Dzięki za bardzo ciekawą lekturę. A tak przy okazji ciekawe czy koncernom piwowarskie bardziej się opłaca rozwodnić aby uzyskać bezalkoholowe czy może podgrzewają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 1 godzinę temu, Serafin1979 napisał: Ok dzięki. Jeszcze jeśli byś wytłumaczył laikowi dlaczego i czy zawsze dzielisz przez 1,938. Był bym bardzo wdzięczny. taki jest wzór https://wiki.piwo.org/Obliczanie_zawartości_alkoholu_w_gotowym_piwie Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 24 minuty temu, Serafin1979 napisał: Dzięki za bardzo ciekawą lekturę. A tak przy okazji ciekawe czy koncernom piwowarskie bardziej się opłaca rozwodnić aby uzyskać bezalkoholowe czy może podgrzewają ani to ani to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 13 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) 21 hours ago, wizi said: taki jest wzórhttps://wiki.piwo.org/Obliczanie_zawartości_alkoholu_w_gotowym_piwie Ten wzór bierze się po prostu z masy molowej glukozy i alkoholu etylowego, i z równania przemiany. Innymi słowy, z 1 kg glukozy, drożdże zrobią nieco ponad pół kilograma etanolu (reszta to ditlenek węgla i woda). Czyli różnica stężenia na końcu i na początku określa Ci, ile glukozy zostało przerobione przez drożdże, no i z tego wynika (to jest to dzielenie przez dwa) ile tam teraz jest alkoholu. Ponieważ alkohol ma gęstość inną od wody, dla większych stężeń trzeba wprowadzić dodatkową poprawkę. Inną poprawkę trzeba wprowadzić, kiedy mierzy się stężenia refraktometrem - ale z grubsza, mierzysz początkowe i końcowe parametry, i z tego wyznaczasz poziom alkoholu. To oczywiście przy założeniu, że nic Ci nie uciekło. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Edytowane 13 Października 2020 przez Muchor pomyłka edytorska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serafin1979 Opublikowano 13 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 Dzięki za pełne wytłumaczenie. I po raz kolejny powtarzam że człowiek może zawsze nauczyć się czegoś nowego???? Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 13 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 Dzięki za pełne wytłumaczenie. I po raz kolejny powtarzam że człowiek może zawsze nauczyć się czegoś nowegoSpoko, pytaj się jak masz wątpliwości. Po pierwsze, kilku osobom ubogacisz dzień bo będą mogli się ponabijać i ironicznie skomentować. Ale dzięki temu będą mieli lepszą erekcję, więc spełnisz w ten sposób dobry uczynek. Po drugie, inni (np. ja) będą mogli się wykazać swoją świeżo nabytą wiedzą, więc poczują się lepiej i będą mieli lepszą itd. A po trzecie, spora szansa, że inni czytający będą mieli podobne wątpliwości, ale w obawie przed wyśmianiem nic nie napiszą więc pomożesz im je rozwiać, czyli też dobry uczynek. Sam widzisz, że warto pytać Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka smola i x1d 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 13 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 W dniu 12.10.2020 o 03:49, Gawron napisał: Cukier w piwie jako cukier prosty fermentuje w 100% nie pozostawiając nic w smaku poza alkoholem. Nie do końca. Sacharoza, czyli to co powszechnie nazywamy cukrem spożywczym, to dwucukier, czyli cukier złożony, składający się z cukrów prostych - fruktozy i glukozy. Podczas fermentacji sacharozy szczepami drożdzy piwowarskich (piekarskich etc., czyli Saccharomyces) poza alkoholem powstaje szereg innych substancji: propanole, butanole, acetaldechyd, gliceryna, kwas bursztynowy, kwas octowy, octan etylu, octan izoamylu, acetoina, betafenyloetanol, szereg wyższych alkoholi i estrów, które mają decydujący wpływ na bukiet smakowo-zapachowy produktu. Różne szczepy drożdzy produkują różne ilości tych substancji, ale wszystkie one mniej lub bardziej wpływają na smak. Piwo z dodatkiem cukru spożywczego będzie miało bimbrowe posmaki. Proponuję sfermentowac trochę cukru w butelce i potem sie tego napić. ? Będziemy mieli dokładny obraz, co dodaje on do piwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2020 6 minut temu, Kaniutek napisał: ale wszystkie one mniej lub bardziej wpływają na smak. Dla potrzeb piwowarstwa można przyjąć, że w nadmiarze wpływają w sposób negatywny. Bimbrownicy zdaje się też bardziej zaczynają cenić glukozę nad cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się